Velké derby v Maroku: Wydad proti Raja

4 minuty čtení

Casablanca, v překladu ze španělštiny Bílé město. Přístav na pobřeží Atlantiku, největší město Maroka s téměř čtyřmi miliony obyvatel. Ačkoli není hlavním městem země, alespoň co se týče fotbalu, jím rozhodně je.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

V počtu titulů v marocké nejvyšší soutěži je Wydad historicky nejúspěšnější (22 titulů) a městští rivalové z Raja jsou historicky třetí (12 prvenství). A právě derby mezi těmito týmy patří nejen k největším v zemi, ale i k nejlepším na celém africkém kontinentu.

Monarchie versus lid

Rivalita mezi kluby vznikla také díky podpoře různých společenských vrstev. Wydad Athletic Club v červenobílých barvách je symbolem monarchie již od dob Muhammada V. a jeho přízni se těší i současný král Muhammad VI (jeho jméno nese i fotbalová akademie v Salé, která již více než 15 let vychovává fotbalové talenty země). Fanoušci Wydadu jsou převážně ze střední třídy.

Raja Club Athletic, založený dělníky (1949), reprezentuje svými bílozelenými barvami (přezdívka Green Eagles) spíše lidové vrstvy nejen z města, ale z celé země. Je spojován s levicovými nebo populistickými politiky. V poslední době se tyto sociální rozdíly ve složení příznivců jednoho či druhého týmu stírají nebo mísí.

 

Poprvé se oba kluby střetly v Botole, nejvyšší profesionální fotbalové soutěži v zemi, v ročníku 1956/57, přičemž úspěšnější byla Raja (1:0). Od té doby jsou soupeři, ale nejen v lize, ale také v Trůnním poháru, což je domácí pohár. Právě v poháru se zrodilo historicky nejvyšší vítězství ve vzájemném střetnutí, když Raja v roce 1966 porazila své soupeře 5:1. Nejvyšší vítězství Wydadu nad Rádžou bylo 3:0 v lize v roce 1957.

Drama na arabském klubovém šampionátu

Poprvé se tyto týmy střetly mimo domácí soutěž v listopadu 2019 na Mistrovství arabských klubů 2019. Duel, který se hrál ve dvou zápasech, patří k nejpamátnějším mezi těmito týmy. Po prvním střetnutí (1:1) vedl Wydad v odvetě ještě sedmnáct minut před koncem 4:1 a zdálo se, že o postupu je rozhodnuto. Raja však dokázal vstřelit tři branky, tu poslední ve třetí minutě prodloužení, a po výsledku 4:4 díky vyššímu počtu vstřelených branek na hřišti soupeře postoupil do dalšího kola. Ještě nikdy v zápase mezi těmito týmy nepadlo tolik branek. Atmosféra na tribunách byla úžasná, včetně pyrotechnické show v průběhu celého zápasu.

Derby na stadionu Muhammada V.

Miláně je tak trochu milánskou záležitostí. Stadion pojmenovaný po Muhammadu V. je domácím hřištěm obou klubů. Kapacita je 45 891 míst k sezení, ale celková kapacita je až 80 tisíc. Asi není třeba dodávat, že při derby zápasech praská ve švech. A atmosféra je tu jako na Silvestra. Choreo, ohňostroje, dýmovnice, světlice jsou v plném proudu.

Oba tábory ultras mají svůj sektor. Jižní tribuna, La Magana, patří skalním Raja (existují dvě skupiny, Ultras Green Boys a Ultras Eagles), severní Frimia je vyhrazena příznivcům Wydad (Winners Ultras). Ke střetům nedochází jen mezi soupeřícími tábory příznivců. V roce 2016 došlo k ostrým střetům mezi oběma výše zmíněnými skupinami fanoušků Raji v duelu proti Chabab Rif Al Hoceima (nestalo se tak poprvé), při nichž zemřeli dva fanoušci klubu a 51 jich bylo zraněno.

Nejznámější odchovanci

Nejslavnějším odchovancem Wydadu je Yassine Bounou, jeden z marockých hrdinů z mistrovství světa 2022 v Kataru. Tento brankář přestoupil v roce 2012 ve svých 22 letech do španělského velkoklubu Atlético Madrid. Přispěl k obrovskému úspěchu marockého fotbalu v Kataru, když se marocká reprezentace jako první z afrického kontinentu a arabského světa dostala na mistrovství světa do semifinále. V Evropě se prosadil zejména ve španělském týmu Sevilla FC. V létě 2023 byl zapůjčen německému mistrovi Bayernu Mnichov, ale Bounou se rozhodl pro přestup do nejvyšší ligy v Saúdské Arábii, kde se upsal klubu Al-Hilal FC.

Vyrazte s námi za fotbalovou exotikou!
WYDAD CASABLANCA – RAJA CASABLANCA