Velké bukurešťské derby: zápas, který v Rumunsku zastaví čas

4 minuty čtení

Derbiul Bucureștiului, Derbi de București nebo, chcete-li, Velké bukurešťské derby. Všechny tyto názvy označují totéž: fotbalovou konfrontaci dvou týmů z rumunského hlavního města – Steauy, dnes známé jako FCSB, a Rapidu. Toto derby patří v Rumunsku k těm nejjiskřivějším a neztratí se ani v evropském měřítku.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Steaua vznikla jako produkt armády

Steaua byla založena v roce 1947 jako produkt důstojníků rumunské armády, tehdy pod názvem ASA Bukurešť. Zpočátku jej podporovali pouze příslušníci armády, ale po prvních titulech na začátku 50. let 20. století začal klub získávat širší podporu fanoušků. Postupně se stal vedle Dinama Bukurešť nejen nejúspěšnějším, ale také nejpopulárnějším klubem v zemi.

Nejplodnějším obdobím v historii klubu byla osmdesátá léta (v letech 1986-1989 byl v Rumunsku neporažen ve 104 zápasech za sebou!), kdy se výrazně prosadil na evropské scéně – v roce 1986 dokonce triumfoval v Poháru mistrů evropských zemí. Teprve o rok později se k týmu připojil legendární Gheorghe Hagi.

V roce 2002 převzal klub kontroverzní podnikatel a bývalý politik Gigi Becali, který ho vlastní dodnes. Po letech sporů (včetně soudních) s armádou, která si nárokovala značku klubu, změnila Steaua v březnu 2017 název na FCSB. Klub je rekordním 26násobným mistrem země, ale naposledy získal titul v roce 2015. Klubové barvy jsou červená a modrá.

 

Rapid byl v nemilosti diktátora

V červnu 2023 oslavil sté výročí založení (založen byl v roce 1923 jako CFR Bukurešť). V době svého založení to byl dělnický klub zastupující zaměstnance železnic. Léta 1932 až 1945 byla podtržena 7 triumfy v Rumunském poháru. Za socialismu patřil k pronásledovaným klubům, do nemilosti ho dostal diktátor Nicolae Ceaușescu.

Rapid však zůstal mezi fanoušky oblíbený. Se třemi tituly (naposledy se stal mistrem v roce 2003) a 13 domácími poháry, stejně jako s popularitou mezi fanoušky, je jedním z nejvýznamnějších klubů v historii rumunského fotbalu. Klubové barvy jsou bílá a (třešňově) červená.

 

Rivalita v hlavním městě se vyvíjela postupně

Začala hned po vzniku armádního klubu. Poprvé na sebe narazili v lize 4. prosince 1947, kdy Rapid zvítězil na půdě soupeře 1:0. V tomto utkání se střetli i oba soupeři. Rivalita zesílila po roce 2006, kdy se oba týmy střetly ve čtvrtfinále Poháru UEFA. Ačkoli oba zápasy skončily nerozhodně (první 1:1 na půdě Rapidu, odveta 0:0), Steaua se stala vítězem a díky gólu vstřelenému na půdě soupeře postoupila do semifinále.

Atmosféra derby zápasů mezi těmito týmy bývá skvělá, vypjatá. Konfrontace mezi ultras obou týmů jsou nekompromisní, pravidelně dochází k fyzickým potyčkám mezi oběma tábory.

 

Zápas, na který se dodnes vzpomíná

Bylo to 3. května 1989. Hrálo se na dnes již neexistujícím stadionu Giulești-Valentin Stănescu, na kterém tehdy Rapid odehrával domácí zápasy. Na duel proti soupeři bylo zvědavých 55 tisíc diváků. Týmy se nacházely na opačných pólech tabulky. Steaua vévodila lize bez jediné prohry, Rapid se nacházel v sestupovém pásmu. Nečekaně se však domácí dostali do vedení už ve 3. minutě zásluhou Ciolponeaua. Jen o pár vteřin později však Piturca vyrovnal a ve 22. minutě poslal svůj tým do vedení. Atmosféra na tribunách zhoustla, fanoušci Rapidu pálili opoziční vlajky a vykřikovali hesla proti Ceaușescovu režimu.

Po změně stran hosté spustili na soupeře kanonádu – Rotariu dvakrát skóroval, D. Petrescu, Lacatus, Bálint a Piturca zkompletoval svůj hattrick. Za domácí snížil Goanta. Konečné skóre: 2:8!

JEĎTE S NÁMI NA TA NEJVĚTŠÍ FOTBALOVÁ DERBY