Vášniví italští fanoušci: Toto jsou největší derby zápasy!

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Italská fotbalová liga a italští fanoušci patří mezi nejlepší na světě. Pro české fanoušky je navíc Serie A atraktivní i díky geografické poloze. Dostat se na Apeninský poloostrov totiž není složité. Proč je ale vidět světoznámé Tifosi na vlastní oči zážitkem na celý život?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Tifosi jsou symbolem italského fotbalu

Italským fotbalovým fanouškům se lidově říká Tifosi, což pochází ze slova „tifo“, které v češtině můžeme chápat jako choreo, nebo chcete-li banner či transparent. Původ je třeba hledat v derby zápasech v Serie A, kde fanoušci byli odjakživa opravdu aktivní a připravovali různé kreativní transparenty či barevné kombinace, které tribuny během těchto soubojů oživily. Toto pojmenování se rozšířilo především v 60. a 70. letech uplynulého století a stalo se doslova věčným.

Právě Tifosi přispívají k tomu, že atmosféra na zápasech v italské lize je osobitá a nezapomenutelná, což se projevuje především v derby duelech, které mohou být v rámci jednoho města, regionu nebo na celonárodní úrovni.

Zdroj: centropsy.it/foto: Aidan Crawley(EPA)

Městské derby souboje

AS Řím vs. Lazio Řím
Když je řeč o fotbalových „bitvách o město“, nejznámější je podle několika ukazatelů a expertů Derby della Capitale, tedy souboj o hlavní město mezi AS Řím a Laziem, které se často označuje i za jedno z nejnebezpečnějších derby ve světě fotbalu. Ne nadarmo se Římu říká věčné město, věčná je také rivalita těchto dvou klubů, které hrají na společném olympijském stadionu. Když fandíte nebo hrajete za jeden z týmů, přesedlat k druhému se neodpouští. Nevraživost, která mezi AS a Laziem panuje, dokáže doslova rozdělovat rodiny a ukončovat vztahy.

📽️ VIDEO: Krátký dokument o silné reputaci Derby della Capitale

Zdroj: ultras-tifo.net – Choreo fanoušků Lazia (nahoře) a AS (dole)

Inter Milán vs. AC Milán
Pak je zde světoznámé Derby della Madonina, tedy, souboj o Milán, ve kterém na San Siru zápolí Inter a AC. Jsou to neúprosné souboje, přičemž nezáleží, jaké je tabulkové postavení jednotlivých celků, vždy jde o všechno a ještě kousek víc. Nechybí nemoce, světlice, pokřiky a někdy i nepokoje mezi jednotlivými tábory příznivců. I kdyby je konečný výsledek 0:0, existuje garance toho, že se nudit nebudete. K tomu připočtěte stadion San Siro, který v sobě v momentech skrývá vysloveně kouzelnou energii.

🎫👉 Autobusový zájezd na Inter vs. AC od 4 900 Kč
Datum: 5. únor 2023

Alespoň jednou proti sobě v rámci Serie A v zápasu „o město“ nastoupili i FC Janov a Sampdoria v duelu pod názvem Derby della Lanterna. Ve Veroně zase hraje Hellas proti Chievu v rámci Derby della Scala a zápas Juventusu s FC Turín má jméno Derby della Mole. V některém městě jsou mezi týmy větší výkonnostní rozdíly, ale když jde o derby, zastaví se čas a řeší se jen konkrétních 90 minut. Vítězství nad městským rivalem kolikrát chutná více než zisk trofeje.

Zdroj: si.com

Národní derby souboje

Inter Milán vs. Juventus Turín
Na národní úrovni se v Itálii řeší především dva souboje. Derby d’Italia, doslova „bitva o Itálii“ (tento pojem jako první použil novinář Gianni Brera v roce 1967), probíhá mezi Interem Milán a Juventusem Turín. V uplynulých letech rivalita nabrala na obrátkách, protože oba kluby mezi sebou nejednou bojovaly o zisk mistrovského Scudetta a byly to opravdu vypjaté souboje.

🎫👉 Autobusový zájazd na Inter vs. Juventus od 3 900 Kč
Datum: 19. března 2023

Zmiňovaná rivalita naplno začala v roce 1961, kdy Inter, tehdy na druhé příčce, cestoval na trávník ligového lídra z Turína. Fanoušci Juve však vtrhli na hřiště a duel byl po 30 minutách přerušen. Inter kontumačně vyhrál 2:0, Juventus se následně proti rozhodnutí odvolal a italská federace následně nařídila opakování duelu. To spustilo obrovskou rivalitu mezi těmito tábory, která byla podpořena i korupční kauzou Calciopoli z roku 2006, v níž Juventus přišel o ligový titul, který získal „zpoza zeleného stolu“ Inter.

Zdroj: calcioengland.com – Choreo fanoušků Interu v zápase proti Juventusu

AS Řím vs. SSC Neapol
A co takhle „sluneční derby“, respektive Derby del Sole mezi AS Řím a SSC Neapol, které pravidelně probíhá od sezóny 1926/1927? Možná se na první pohled nezdá, proč mají tyto dva kluby rivalitu, ale věřte, jedná se o historicky danou nevraživost. Jde v ní především o tom, že Řím představuje hlavní město země, v němž se nachází i velký kapitál, přičemž Neapol zastupuje jih, Sicílii, kde se žije, co se minimálně financí týče, o něco náročněji. Fanoušci mají v sobě tyto rozdíly zafixované prakticky od narození a fotbal jim slouží jako ideální ventil na sociální a kulturní témata.

🎫👉 Letecký zájezd na Neapol vs. AS Řím od 10 500 Kč
Datum: 29. ledna 2023

homefans.net – Fanoušci Neapole s ikonickou postavou klubu Diegem Maradonou

Mohli bychom pokračovat dále, existuje Derby dell’Appennino, Apeninské derby, mezi Bolognou a Fiorentinou, také Derby delle Due Sicilie, dvojbitva o Sicílii, mezi Palermem a Neapolí, přičemž na jihu země mezi sebou zápolí i Palermo a Cagliari (Derby delle Isole) a Palermo s Catalií (Derby di Sicilia). Klubismus a rivalita mezi týmy jsou v Itálii rozšířeny již několik desetiletí a doslova se v konkrétních rodinách dědí. Jak je nastíněno výše, derby duely mají různé podtóny, ať už jde o geografii, politiku nebo sociální stránku. Ať už zavítáte na jakýkoli z výše zmíněných zápasů, zážitek, kterým si projdete, ve vás bude žít ještě několik let či dokonce desetiletí. To je vysloveně zaručeno.

VSTUPENKY a ZÁJEZDY na ITALSKÝ FOTBAL