United se rozhoupali, revoluci povede Erik ten Hag! Přijde s ním úspěch?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Hororové jaro Manchesteru United Cristiano Ronaldo hattrickem proti Norwichi jenom zmírnil. Úctyhodné představení portugalského fotbalisty ale nezastínilo fakt, že jeho tým se nachází v obrovském útlumu. Po výprasku na Anfieldu a smolné prohře na Arsenalu čekají fanoušci Red Devils na konec sezony.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Nejen, že skončí opravdu bídná sezona slavného klubu, hlavně totiž začne nová kapitola. Do té se prvními písmeny zapíše jméno nizozemského trenéra Erika ten Haga. Ten nakonec klubové šéfy přesvědčil víc než Mauricio Pochettino. Smlouvu se slavnou značkou podepsal na tři roky s opcí na další sezonu.

A očekává se pořádná revoluce. Chystá se odchod trenérského štábu, Nizozemec totiž chce své vlastní asistenty. Kromě toho už se vypakoval také dlouholetý šéf skautingu. Jednoduše řečeno, tahle přestavba nebude jen na oko. Rudí ďáblové si uvědomili, že musí umět pojmenovat chyby a napravit je. I proto zůstane v konzultantské roli dosavadní manažer Ralf Rangnick. Ten nejde pro ostrá slova daleko.

„Je to trapné, totálně nás zostudili,“ řekl například po tragédii na Anfield. Jen mimochodem, United mají v letošní sezoně s nesmiřitelným rivalem z Liverpoolu skóre 0:9.

Co čekat? Není tajemstvím, že se Ten Hag inspiruje Pepem Guardiolou. Jeho týmy se snaží výhodně držet míč, zároveň však po jeho ztrátě ostře napadají, klidně i gólmana. Velkou roli v jeho systému hrají střední záložníci, kteří jsou však nejpalčivějším problémem současného kádru.

Dají se očekávat velké investice. Z klubu totiž zamíří jinam Juan Mata, Nemanja Matic a Paul Pogba. Ve středu hřiště se tak uvolní spousta místa. Ten Hag si vysnil Frenkieho de Jonga z Barcelony. Ta by o svůj klenot nerada přišla, je však otázkou, jestli může konkurovat finanční síle United.

Hlasitě se mluví také o příchodu stopera. Ten Hag by si prý rád z Ajaxu přetáhl Jurriena Timbera. Celkově se dá čekat obrovská fluktuace hráčů, Rangnick už naznačil, že by klub mohlo opustit třeba deset fotbalistů najednou.

A zde se dostáváme k dalšímu bodu, z něhož mohou být fanoušci United nadšení. Ten Hag přichází, protože chce něco dokázat. Chce klub dostat zpět na vrchol. I proto si u činovníků vydupal, že chce mít hlavní slovo u přestupů i celkové filozofie. Jinak by nepřišel.

Všechno ale mohlo být jinak, kdyby se před několika lety Sparta rozhodla, že holohlavého Nizozemce angažuje. V roce 2015, kdy Ten Hag trénoval béčko Bayernu, o něj měl pražský klub zájem, nakonec z toho však sešlo.

S Ten Hagem se pojí i další zajímavosti. Věděli jste, že:

  • jeho velkým idolem je Johan Cruyff a řídí se jeho motem: „Všichni útočí, všichni brání!
  • má na svědomí nejvyšší výhru v historii Eredivisie, jeho Ajax porazil Venlo 13:0
  • vyhrál všechny zápasy proti Dortmundu, Sportingu či Lille
  • v tanečních si naprosto zamiloval tanec
  • požádal vedení United, aby mu našlo bydlení v centru města

Chcete vidět Ten Hagův fotbal naživo? Manchester patří u našich klientů mezi nejnavštěvovanější destinace. Napište nám na info@fotbaltour.cz, rádi zajistíme zájezd ušitý přímo Vám na míru!