Tyne-Wear derby: Co stojí za nenávistí Newcastlu a Sunderlandu?

3 minuty čtení

Manchester United – Leeds, Millwal – West Ham nebo třeba Arsenal – Tottenham. Anglický fotbal je plný bitev, které překračují hranice hřiště. A další takovou je rivalita mezi Newcastlem a Sunderlandem.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Fotbalové Tyne-Wear derby navazuje na nevraživost mezi oběma městy, která vzplála už za anglické občanské války v první polovině 17. století. Zatímco celý Newcastle stál na straně královské koruny, Sunderland a jeho obyvatelé patřili mezi parlamentaristy.

Města jsou proti sobě v opozici už jen z principu prakticky při každé příležitosti, výjimkou nebyl ani nedávný brexit. Tady skutečně nejde jen o lecjakých 90 minut na hřišti.

Jak mistrovský Newcastle dostal devítku

Bylo jasné, že se tak obrovská rivalita přenese i na fotbalové stadiony. Černé kočky versus Straky. To je zápas Sunderland – Newcastle. V Newcastlu přitom existovala ještě v 80. letech 19. století rivalita mezi Newcastle East End (pozdější Newcastle United) a Newcastle West End, která byla ukončena bankrotem West Endu v roce 1892. Mezitím se na Wearside skupina hráčů odtrhla od Sunderlandu a vytvořila Sunderland Albion. Začala se psát nová rivalita.

Utkání na Velký pátek v roce 1901 v St. James´ Parku muselo být zrušeno, protože se až 130 tisíc fanoušků dostalo na hřiště, které tehdy mělo kapacitu 30 tisíc. Následovaly výtržnosti a řada fanoušků byla zraněna. Roku 1908 zase Sunderland porazil Newcastle 9:1, přestože Straky byli úřadujícím šampionem ze sezony 1906–07 a skončili devět bodů před svým rivalem. Sunderland byl třetí. Jde dodnes o největší výprask tohoto derby.

Boj v Championship versus Liga mistrů

I dnes jsou si kluby tak rozdílné, jak jen mohou být. Severovýchod Anglie je problémovou, vlastně chudou částí Britských ostrovů. Tedy pokud vás zrovna nekoupí šejkové… Takže zatímco Sunderland bojuje ve druhé nejvyšší soutěži – jeho příběh jistě znáte z dokumentárního seriálu Sunderland’Til I Die na Netflixu, tak Newcastle se zejména díky petrodolarům probojoval do Ligy mistrů.

Jeden jezdí k mistrovským zápasům třeba do Plymouthu nebo Huddersfieldu, druhý si letos zahrál Champions League proti AC Milán, Dortmundu a Paris St. Germain. Saúdští majitelé si fanoušky na svou stranu získali i díky slibům, že budou investovat do celého města a blízké oblasti, že zde vytvoří pracovní místa. Jde totiž o region s téměř nejvyšší mírou nezaměstnanosti v celé Anglii.

Historicky úspěšnější je stále Sunderland, který vyhrál ligu hned šestkrát, ale naposledy v roce 1936. Newcastle jakožto čtyřnásobný mistr čeká na svůj pátý anglický titul ještě déle, ten poslední vyhrál roku 1927!

Po sedmi letech tváří v tvář

Když se v březnu 2016 fotbalisté Newcastlu a Sunderlandu rozešli v rámci Premier League smírně 1:1, nikoho by nenapadlo, že půjde na dlouhou dobu o poslední Tyne-Wear derby. To další se odehrálo na začátku letošního roku – konkrétně 6. ledna 2024 v rámci FA Cupu.

Vzhledem k tomu, jak rozdílná je momentálně pozice obou klubů na fotbalové mapě, byl Newcastle jasným favoritem. Svou roli zvládl celkem přesvědčivě 3:0. V závěru první půli si dal vlastní gól domácí Ballard a po změně stran potvrdil vítězství dvěma góly Isak – 3:0.

Zažijte rivalitu na vlastní kůži

Chcete zažít ty největší anglické šlágry na vlastní kůži? Přinášíme vám několik taháků, které byste měli jako správný fanoušek Premier League zažít alespoň jednou za život!