Trápení Arsenalu a Lacazettovy góly na vlastní oči. Vyrazili jsme na Premier League!

píše  Pavel Pubal

Držet pěsti londýnskému Arsenalu, to je v posledních letech tak trochu prokletí. Přesto se těší klub ze severu města stále velké oblibě a společností FotbalTour je i nadále velmi navštěvován. Naposledy jsme vyrazili na prodloužený uplynulý víkend, abychom viděli domácí remízu Gunners se Southamptonem (2:2), dvě branky domácí hvězdy Lacazetta a také jsme si ve volném čase prohlédli všechny krásy historického centra Londýna. Vyražte s FotbalTour příště i vy za zážitky, na které nezapomenete!

Sehnat lístky na poslední chvíli? Žádný problém. Zástupce společnosti FotbalTour, který celoročně žije v Londýně, se s námi domluvil na předání vstupenek už den před samotným zápasem v centru města. Matěj, který zájezdy organizuje, nám navíc neustále nabízel případnou pomoc, pokud bude potřeba, čehož jsme také jednou využili. Nevědomky jsme totiž do Británie odjížděli s některými staršími penězi, se kterými už v Londýně obchodují jen někteří podnikatelé. Výměna už je prý možná jen v centrální bance Bank of England, ale ta byla o víkendu logicky zavřená. Pracovník společností nám však bez námitek vyměnil peníze s tím, že si je po víkendu vymění v bance sám. Za tento přístup ještě jednou moc děkujeme a ceníme!

Spoustu času jsme měli i na památky. Od pátku do neděli jsme stihli navštívit třeba známý dopravní uzel s obrovskými obrazovkami Piccadilly Circus, dále nejvyšší budovu na Ostrovech The Shard (střep) se slavným trhem Borough Market v jeho okolí, Tower Bridge nebo pevnost veličenstva Tower. Mimochodem, právě u Toweru momentálně vyrostlo provizorní kluziště, takže je k vidění u tohoto historického místa skutečně unikátní spojení dvou světů. A bruslařské umění Angličanů vás na první pohled přesvědčí o tom, že na Ostrovech holdují zejména jiným sportovním odvětvím než hokeji. Ostatně o tom, co všechno jsme stihli navštívit, se můžete sami přesvědčit na fotografiích, takové zážitky ale stojí za to zažít na vlastní kůži.

Fanoušci Arsenalu zuří. Ustojí to Emery?

Co se týče samotného zápasu na Emirates Stadium, kam v sobotu dorazilo i přes klubovou krizi 60 295 diváků, vládla po celé utkání doslova elektrizující atmosféra a ohlušující rachot. Arsenal se snažil hrát, ale na přesnosti kombinací a nápaditosti hry se podepsala aktuální „forma“ Emeryho družiny. Gunners šli do zápasu s nepříznivou bilancí, když v Premier League nevyhráli od zápasu doma s Bournemouthem (1:0) ze 6. října. Kanonýři, které vedl do utkání s kapitánskou páskou Pierre-Emerick Aubameyang, hodně kazili, byli nepřesní a nabízeli hostům možnosti vyrážet do rychlých protiútoku. Toho The Saints hlavně díky rychlým křídelníkům Michaelu Obafemimu a Nathanu Redmondovi rádi využívali. Tím spíš, když hráli naopak proti těžkopádným stoperům Sokratisovi s Luizem, kteří navíc dělali plno chyb v rozehrávce. To všechno hrálo hostům do karet a zápas měli rozehraný na tři body. Dvakrát se dostali do vedení a zejména za stavu 2:1, kdy se Gunners logicky hnali za vyrovnáním, měli z protiútoků plno šancí definitivně pohřbít domácí naděje na body. Své šance ale zahazovali a v závěru vystřelil možná trochu nezaslouženou remízu pro Arsenal svou druhou trefou v utkání opět francouzský forvard Lacazette.

Co mě mrzelo a kvalitu utkání určitě do jisté míry pokazilo, bylo pojetí zápasu ze strany hostí. Byť bylo jednoznačné účinné. Upřímně říkám, že ač jsem mnohaletým fanouškem Premier League a za víkend vidím v televizi několik zápasů, tak chování jako od Southamptonu asi nepamatuji. Hostující hráči od vedoucí branky z osmé minuty zdržovali, zakopávali míče, mnohdy se bezdůvodně povalovali… K vidění byly i situace, kdy ještě ani lékaři nestačili opustit hřiště, ale „zranění“ borci už se za postranní čarou hlásili o návrat. To bylo na už tak znechucené fanoušky domácích moc a vyhrocená atmosféra se přenášela na trávník. Přestože na Emirates po posledních výkonech a výsledcích nepanuje zrovna idylka, fanoušci neustále ženou svůj tým do útoku. Případný pískot nebo skandování projevů nevole, což pochopitelně následovalo i po domácí remíze s předposledním Southamptonem, si nechávají výhradně až na odchod na poločasovou přestávku či po zápase. Jaký to rozdíl oproti zbytku Evropy… A nemusíme chodit daleko, stačí se podívat třeba na fanoušky pražské Sparty, kteří o víkendu po vyrovnání svého týmu na 3:3 zasypou hřiště dýmovnicemi. Tím na několik minut přeruší zápas a de facto ukončí největší a prakticky jediný pořádný nápor svého týmu. Nic takového by se v dnešní Anglii zkrátka nestalo.

Tlak na Emeryho ale přes to všechno sílí a v klubu rozhodně nepanuje dobrá nálada. Ani vedení Arsenalu prý momentálně netáhne za jeden provaz. Zatímco sportovní ředitel Raul Sanllehi ještě chce svého krajana na manažerském postu podržet, někteří další činovníci klubu už Španělově cestě příliš nevěří. V kuloárech se tak vehementně propírají jeho možní nástupci a v posledních hodinách se skloňuje i jedno velmi zajímavé jméno – Mauricio Pochettino, jehož před pár dny vystřídal u Tottenhamu José Mourinho. Pokud by úspěšný Argentinec skutečně zamířil na Emirates jen pár dní po konci u největšího severolondýnského rivala, bylo by to skutečně velmi pikantní. North London Derby by tak nabralo ještě větší grády! Dalšími manažery, kteří by Emeryho mohli vystřídat, jsou prý i bývalí hráči Gunners, jež jsou teprve na začátku svých trenérských drah – Mikel Arteta nebo Freddie Ljungberg, který je aktuálně asistentem v Emeryho trenérském štábu a předtím se v Arsenalu věnoval mládežnických družstvům.

Londýn, to jsou desítky fotbalových klubů! Navštivte bitvy, jak je známe z FA Cupu

Pokud neholdujete zrovna Arsenalu, věřte, že v samotném Londýně naleznete ve všech soutěžích více než 20 fotbalových klubů. Kromě tradičních gigantů vás tak mohou nalákat i nižší soutěže, jejichž kouzlo každoročně obdivujeme při bojích v FA Cupu, kdy poloamatérské týmy s narvanými tribunami v zádech rok co rok trápí a v mnohých případech i vyřazují slavné velkokluby z nejstarší klubové soutěže světa. Nejen Premier League, ale i Championship, League One nebo League Two tak na Ostrovech nabídnou parádní podívanou, která stojí minimálně za návštěvu.

 

https://www.fotbaltour.cz/wp-content/uploads/sites/5/2019/11/20191123_111838.jpg

Už nyní pro Vás chystáme mnoho dalších zájezdů na nejzajímavější duely ze světa toho nejlepšího fotbalu. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!