Tottenham jako ztělesnění fotbalové zábavy? Big Ange probudil Kohouty

4 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Tottenham Hotspur skončil v minulé sezóně Premier League na osmém místě a opět nezískal žádnou trofej. Spurs si řekli, že je čas na změnu. Ta měla přijít pod vedením energického trenéra jménem Ange Postecoglou. Zatím se zdá, že se věci na severu Londýna ubírají správným směrem.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Tottenham Hotspur v boji o anglický titul?

V podstatě od začátku sezony se Tottenham pohyboval prvním místě Premier League. Nejde však jen o výsledky. V týmu Spurs se začala měnit celá atmosféra, kompletní kultura. Klid a stabilitu má přinést Ange Postecoglou, který úspěšně působil na lavičce skotského Celticu Glasgow. Právě stabilita by se Kohoutům hodila, protože v minulé sezoně se na jejich lavičce vystřídali tři různí trenéři. Antonia Conteho dočasně vystřídal Cristian Stellini, kterého po katastrofálních výsledcích rovněž dočasně nahradil Ryan Mason.

Tým se také musel vyrovnat s odchodem svého největšího lídra v létě 2023. Kapitán týmu Harry Kane přestoupil za více než 100 milionů eur do Bayernu Mnichov. Na jeho místo nastoupil Korejec Heung-Min Son a velkou posilou ofenzivy se stal James Maddison ze sestupujícího Leicesteru City. Nepřehlédnutelným, ale o to důležitějším nováčkem Kohoutů je brankář Guglielmo Vicario. Ten přišel z Empoli a stal se jasnou brankářskou jedničkou THFC. Postecoglou poskládal střípky mozaiky v bílém severolondýnském celku a začala se rýsovat zajímavá mozaika.

James Maddison x Heung-Min Son (zdroj: Mirror)

Emoce na lavičce vystřídala uvolněnost a klid

Conte byl na lavičce a na tiskových konferencích bouřlivák, Big Ange přináší klid, pohodu a humor. S novináři často vtipkuje a v celém Tottenhamu vytváří atmosféru, ve které se hráči cítí dobře. Osmapadesátiletý trenér se narodil v Řecku, ale vyrůstal v Austrálii. Kromě již zmíněného Celtiku trénoval také národní tým „protinožců“ a slavný japonský celek Jokohama F. Marinos.

Oblíbila si ho i kritická anglická média. „Nevím, co si na našem stadionu pouští. Do šatny raději nechodím, což je částečně dáno i hudebním vkusem našich hráčů. Většina klubů se snaží udělat ze svého domovského stadionu pevnost, z našeho se stává noční klub. Ale vůbec mi to nevadí, pokud to lidem dělá radost, jsem také pro,“ řekl s humorem sobě vlastním k záběrům hráčů Kohoutů, kteří slaví s příznivci Spurs za zvuků známé písně „Freed From Desire“.

Dobrý dojem však nestačí. Cílem jsou tituly a trofeje

I kdyby byl Ange Postecoglou ten nejhodnější člověk na světě, pokud s Tottenhamem nedosáhne výsledků, dříve nebo později bude vyhozen i on. Sedí na lavičce týmu, který nevyhrál žádnou velkou trofej od roku 2008, kdy londýnský celek triumfoval v Ligovém poháru.

„Nepřišel jsem sem proto, abych byl neúspěšný.“
– Ange Postecoglou

„Tento klub má všechny předpoklady k tomu, aby byl úspěšný. Měla by tu být očekávání a jedním z důvodů, proč jsem sem přišel, je právě zoufalá touha po trofeji, protože cítí, že na to má,“ řekl v rozhovoru na začátku této sezony.

Ange se netajil svou touhou vybudovat v Tottenhamu něco velkého. „Je to velký klub, který by měl každý rok bojovat o trofeje,“ myslí si muž přezdívaný Big Ange, který se Celticem vyhrál skotský treble.

V listopadu je ještě příliš brzy na hodnocení toho, jak sezona pod londýnskými kohouty dopadne. Už nyní je však v Tottenhamu vidět výrazný pokrok oproti minulé sezoně. Postecoglou probudil zakrnělý tým, spolupráce Sona s Maddisonem je čistá fotbalová zábava a hráči jako Bissouma, Kulusevski a Romero o sobě dávají vědět.

NABÍDKA ZÁJEZDŮ NA TOTTENHAM

Zpříjemněte sobě nebo svým blízkým čekání na Vánoce originálním adventním kalendářem pro fanoušky Tottenhamu!