Totální defenziva? Mourinho to v sobě pořád má, v Římě ho velebí

3 minuty čtení

Jeho fotbal asi nikdy nebude bavit. Říkejte to ale fanouškům klubů, do kterých pravidelně přináší trofeje. Teď má blízko k další, s Římem je ve finále prestižní Evropské ligy. Získá druhou evropskou trofej ve dvou letech? To se uvidí. Už postup do finále ale oplakal.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

„OŠKLIVÝ“ POSTUP? NO A?

Římanům stačila k postupu do druhého evropského finále v řadě bezbranková remíza, jelikož v prvním utkání porazili Leverkusen 1:0. V odvetném utkání proti Němcům se AS Řím nepodařilo vystřelit na branku. Škarohlídi by možná namítli, že se o to Mourinhovi svěřenci ani nesnažili

Bundesligový tým byl ohromně frustrován taktikou Mourinhových hráčů, kteří zdržovali snad od první minuty.

Svěřenci Xabiho Alonsa se však nedokázali prosadit a budou to Římané, kteří se 31. května utkají ve finále Evropské ligy v Puskas Areně v Budapešti se Sevillou.

„Je škoda, že v semifinále takové soutěže může být tento styl hry odměněn. V závěru to bylo až ošklivé,“ řekl Kerem Demirbay, záložník Leverkusenu.

Na střely vyhráli v odvetě Hložek a spol. 23:1, ale co z toho. Můžete hrát dle mnohých ošklivě, ale když vám to nese úspěch, proč byste cokoliv měnili. Pragmatik Mourino to dobře ví.

PAN NEPORAZITELNÝ

A fanoušci Říma zbystřili. Minulý rok oslavili spolu s Mourinhem triumf v Evropské konferenční lize, letos mohou ovládnout její o něco prestižnější sestru.

Mají velký důvod k optimismu. Proč? Statistika! José Mourinho totiž vyhrál všechna evropských finále, ve kterých kdy byl.

Portugalský trenér se stal prvním manažerem v historii, který kdy vyhrál Ligu mistrů, Evropskou ligu i Evropskou konferenční ligu.

Mourinho vedl své týmy v pěti evropských finále a nikdy neskončil na straně poražených, přičemž trofeje získal se čtyřmi různými kluby. Ligu mistrů oslavil dvakrát – s Portem a Interem Milán. Loni zapsal úspěch v EKL a dvakrát triumfoval v EL – v roce 2003 ještě v Poháru UEFA a v roce 2017 s Manchesterem United.

ÚTOK NA GUARDIOLU

A jak si vede historicky? Jednoduše, je to živoucí legenda. Na kontě má šestadvacet klubových trofejí, jen pár ho tedy dělí od legend jako jsou Carlo Ancelotti či Pep Guardiola. Už teď je mezi pořádnou smetánkou – kolem sebe má třeba Ottmara Hitzfelda, Luize Felipe Scolariho či Giovanniho Trapattoniho.

Kromě toho drží mraky rekordů. Jak zní ty nejpůsobivější?

  • Nejmladší manažer, který odtrénoval 100 zápasů Ligy mistrů
  • Nejdelší domácí neporazitelnost (9 let)
  • Jediný manažer, který nikdy neprohrál finále evropského poháru
  • Nejvíce domácích zápasů bez porážky v Premier League (77)
  • První manažer, který se dostal do finále všech evropských soutěží
  • Jen 15 inkasovaných gólů za celou ligovou sezonu v Chelsea

Jak dopadne ve finále Evropské ligy? Můžete to vidět na vlastní oči! 

Z naší nabídky doporučujeme