TOP výlet? Peter Pekarík doporučuje, co vidět v Berlíně

3 minuty čtení

Německá liga je pro některé z hlediska atmosféry jedničkou. V zemi působí i slovenský reprezentant a dlouholetý hráč Herthy Berlín Peter Pekarík. V klubu působí od roku 2012 a i přes sestup do druhé ligy zůstává věrný.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Srdcař spojený s Herthou

Nyní 37letý pravý obránce Peter Pekarik přišel do Herthy Berlín v roce 2012 z VfL Wolfsburg, se kterým v první sezoně získal historicky první titul. Navzdory svému věku je na hřišti, ale i v šatně stále platným hráčem. V současné době vede druholigový klub bývalý maďarský fotbalový záložník a reprezentant Pál Dárdai. Ten si Pekarikova přínosu velmi cení: „Je to vzorný profesionál, idol a důležitá osoba pro naše mladé hráče. Pomáhá týmu nejen na hřišti, ale také v šatně.“

„Peky“, jak mu všichni přezdívají, zná Berlín velmi dobře. Proto jsme se ho zeptali, která jsou nejoblíbenější turistická místa a které kavárny či restaurace v hlavním městě doporučuje.

Zdroj: visitberlin.de

Architektonický skvost na seznamu UNESCO

Muzejní ostrov (Museumsinsel Berlin) – je jedním z nejvýznamnějších muzejních komplexů v Evropě. Působivý komplex, který byl postaven v centru města do roku 1930, navrhlo pět architektů. Budovy a výstavní objekty stojí za vidění a každoročně přilákají miliony návštěvníků. V expozicích jsou vystaveny předměty a artefakty od pravěku až po umění 19. století, které si návštěvníci mohou prohlédnout samostatně nebo v rámci komentovaných prohlídek. Muzejní ostrov je od roku 1999 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Minulost zde zanechala výraznou stopu

Berlín je město v podobě městského státu a hlavní město Německa. Po sjednocení Německa a jeho východní a západní části je jedním z největších měst v Evropě. Díky své městské krajině a historickému dědictví je oblíbeným místem pro mezinárodní filmové produkce, festivaly, rozmanitou architekturu, noční život.

Po druhé světové válce, kdy bylo město z velké části zničeno, byl Berlín rozdělen na čtyři sektory. Po pádu Berlínské zdi v roce 1989 začala nová kapitola města. Berlín se stal hlavním městem Německa. Zde je několik slavných budov v Berlíně, které stojí za to vidět:

  • Reichstag – budova německého parlamentu, která stojí za návštěvu kvůli své historii a konstrukci.
  • Braniborská brána – jeden ze symbolů Berlína
  • Berlínská zeď – symbol studené války a rozdělení Berlína, Německa a celé Evropy

Kurfürstendamm, známý jako Ku’Damm, je známý berlínský bulvár. Nejznámější berlínská nákupní ulice dlouhá 3,5 km, která se svým významem podobá pařížské Chapms-Elysées. Nachází se zde řada významných a památkově chráněných budov, hotelů, obchodů a restaurací. A také nejznámější berlínský obchodní dům Kadewe. Na této ulici se nachází také pamětní kostel císaře Viléma, který se dochoval z druhé světové války.

V blízkosti této nákupní ulice se nachází také velmi oblíbená berlínská zoologická zahrada a oblíbenou atrakcí je projížďka výletní lodí po Sprévě.

Restaurace a kavárny

Ve městě je mnoho kaváren, ale zejména tyto tři patří mezi oblíbené pro návštěvníky, které se nacházejí přímo na Kurfürstendamm:

  • Blunck Patisserie
  • Kranzler
  • Hard Rock Cafe

Pokud máte hlad, v Berlíně je spousta míst, kde se můžete najíst. Vyplatí se ochutnat tradiční německou kuchyni, ale také zážitkové restaurace, které mají svou osobitou atmosféru. Mezi ty tradiční patří Gaffel Haus Berlin nebo Alt-Berliner Gasthaus Julchen Hoppe.

Naopak pro zážitkové restaurace Peter doporučuje Austernbank, Hugos nebo Borchardt (vyhlášená restaurace, kde dělají jedny z nejlepších smažených nudlí v Berlíně). Zážitkem je také pohyblivá věž Fernsehturm – 368 m vysoká vyhlídková věž s otáčivou restaurací s výhledem na celý Berlín.

A ještě jeden tip na večerní program:

Friedrichstadt-Palast je jedinečný svým velkolepým show programem a svými architektonickými a technickými rozměry. Největší divadelní scéna na světě hostí největší světová představení.
V současné době se zde od 09.11.2023 do 31.05.2024 koná velkolepá Falling in Love Grand Show.