TOP sportovní biografie pro každého fanouška

Popisují soukromý život i sportovní kariéru. Vysvětlují závažné rozhodnutí i osudové chvíle. Viz výběr deseti knih, které jsou detailní prohlídkou do světa sportu – tentokrát knižní formou.

Didier Drogba: Oddanost

Skvěle napsaná biografie mapuje kariéru i osobní život fotbalisty z Pobřeží slonoviny. Od těžkých začátků v Africe až po slávu v Chelsea. Drogba v knize mluví také o vztahu s Lampard, Terrym či Abramovičem. Popisuje klíčové momenty kariéry – i vítězné finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov. Je skvělým příkladem, že i v pokročilém věku může fotbalista patřit mezi nejlepších útočníků světa.

Steven Gerrard: Můj příběh

Ikona Liverpoolu a legenda anglického fotbalu ve své knize přibližuje fotbalové začátky a také to, jak ještě v akademii čistil kopačky starším fotbalistům. Čtenář se dozví hodně o jeho vztahu s manažery, kteří ho v Liverpoolu vedli, se spoluhráči, kteří se po jeho boku vystřídaly, a také blíže nahlédneme do jeho soukromí. Vyprávěl se io svém osudném uklouznutí se v zápase proti Chelsea či o problémech v anglické reprezentaci.

Jamie Vardy: Mlsná liška

Snad největší fotbalový, není sportovní příběh posledních desetiletí, možná celé historie. Maličký klub z Leicesteru, který pouze rok předtím postoupil do nejvyšší anglické soutěže a v ní se zázrakem udržel, dokázal v konkurenci nejlepších klubů světa vybojovat titul v Premier League. A právě anglický útočník Jamie Vardy byl jeden z jeho hlavních strůjců. Podařilo se mu vytvořit nový rekord v počtu vstřelených branek v zápasech za sebou a jako 28-letý se dostal do anglické reprezentace. Svérázným způsobem vypráví o své fotbalové kariéře i soukromí.

Já jsem Zlatan
I jeden z nejkontroverznějších fotbalistů všech dob. Zlatan Ibrahimovič se dočkal své autobiografie. Švédský klenot se v ní rozpovídal nejen o svých fotbalových začátcích a o tom, jak vyváděl již v mladém věku, ale dozvíme se i plno zákulisních informací o několika momentech v jeho kariéře. Kdy odmítl trénovat, kdy si pořádně nepřečetl podmínky smlouvy a se kterým trenérem se nejvíce nesedl? To vše se v této knize dočtete.

John Kavanagh: Učit se vyhrávat

Jméno John Kavanagh vám možná hodně neřekne. Určitě však budete znát jméno jeho nejslavnějšího svěřence a kamaráda Conora McGregora. John podobně jako Conor vyrůstal v Dublinu a již v mladém věku se dostal do různých pouličních bitev. Rozhodl se, že se naučí proti ostatním chránit, a tak začal v opuštěném skladu trénovat smíšené bojová umění. V tomto sportu se stal jedním z prvních promotérů v Irsku a pod jeho křídla se dostal i snad nejznámější MMA bojovník na světě Conor McGregor. John vypráví o tom, jaké je to spolupracovat s irským bojovníkem, ale io zvýšeném zájmu o MMA po celém světě.

 

Mike Tyson: Pravda a nic jen pravda

Boxer vyrůstající v nejdrsnější a nejchudší brooklynské čtvrti se stal nejmladším absolutním mistrem světa historie tohoto sportu. Řeč je o Mikeovi Tysonovi, kontroverzním sportovci a grázlovi, jehož život je jedna velká horská dráha. Z vrcholu se dostal až na úplné dno a jak se sám vyjádřil, „byl závislý téměř od všeho“. Dokázal se však opět posbírat a stal se z něj skvělý otec a manžel či promotér vlastní one-man show. Mike vypráví o svém těžkém životě a skandálech, které ho během života neutráceli a rozhodně si nebere servítky. Proto tato kniha není vhodná pro čtenáře do 18 let.     

Michael Jordan: Můj život

Při jménem Michael Jordan si téměř všichni vybavíme ukázkového sportovce a jednoho z nejlepších hráčů basketbalu v historii. Rodák ze Severní Karolíny patří mezi absolutních sportovních gigantů, ale jeho skvělá kariéra a život měla i své temné stránky. Právě tato biografie poukazuje na dvojtvárnost tohoto skvělého basketbalisty, který byl také milovníkem hazardu.

Neznámý Kimi Räikkönen
Jméno Kimiho Räikkönena znají téměř všichni, ale o něm víme opravdu málo. Kimi o sobě obvykle mnoho nemluvil, přesto se dostal až na vrchol světa jako jezdec formule F1. V knize obvykle tichý Fin popisuje svůj život a kariéru na dráze, slovo však dostane i jeho rodina, blízcí přátelé či kolegové ze sportovního světa. Najdeme v ní mnoho nezveřejněných soukromých fotografií z rodinného alba Räikkönenovcov a příběhy, které chytí za srdce nejen fanouška formule F1.
Další skvělé publikace: 99 Gretzky, Alex Ferguson: Můj život