TOP 5 mladíků, kteří se představí na EURO. Už teď stojí desítky milionů!

3 minuty čtení

Velký turnaj? Sázka na jistotu, hlavně uspět. Některé týmy ale berou i zajímavé mladíky. Některé širší publikum zná, jiné zase méně. Vybíráme pět mladých borců, které se vyplatí sledovat.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Warren Zaire-Emery (18 let)

Hvězda z Paris Saint-Germain! Vytáhlý záložník Zaire-Emery teprve v březnu oslavil 18 let, ale už má na kontě dva plné zápasy v dospělé repre a více než 70 vystoupení v klubovém fotbale.

Didier Deschamps, trenér výběru, poté, co z mladíka udělal nejmladšího poválečného hráčem Francie zdůraznil, že si teenager své místo zaslouží:

„Když se stanete reprezentantem, je to další milník. Jsou tu očekávání. Nároky jsou vyšší. Když si někoho vyberu, je to proto, že jsem přesvědčen, že má potenciál udělat velkou stopu.“

To platí beze zbytku. Ne nadarmo o něj prý stojí Pep Guardiola.

Lamine Yamal (16 let)

Další senzaci z barcelonské La Masie bylo při prvním startu za Barcelonu pouhých 15 let, při loňském debutu za Španělsko mu bylo sotva 16 a sedmnáct mu bude až den před finále EURO 2024. Neuvěřitelné.

V této sezoně hrál za Barcu důležitou roli, když si ve 49 vystoupeních ve všech soutěžích připsal sedm gólů a deset asistencí, přičemž obvykle nastupuje na pravém křídle. Opakujeme, šestnáct let!

Pochopitelně je srovnáván s Lionelem Messim. „Má talent, kteří mají jen výjimeční,“ řekl o něm manažer španělské reprezentace Luis de la Fuentes.

Kenan Yildiz (19 let)

V Německu narozený bývalý hráč Bayernu Mnichov je nyní hvězdou Juventusu a Turecka a doufá, že své zemi pomůže poprvé od semifinále Eura 2008 postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze.

Devatenáctiletý Yildiz má skvělé obě nohy a vynikající přehled, díky kterému rozdává průnikové přihrávky. Mimo to je expert na střely z dálky. Bylo to v listopadu, kdy vstřelil svůj první gól za Turecko při přátelském vítězství nad Německem.

„Má velký potenciál. Od nynějška si bude ale muset zvyknout na jinou kariéru a pochopit, jak zařídit úspěch. Očekávání teď budou jiná,“ řekl Vincenzo Montella, kouč Turků.

Antonio Silva (20 let)

Dvacetiletý střední obránce se již zúčastnil velkého turnaje s Portugalskem, s nímž zamířil na mistrovství světa 2022, a stal se tak nejmladším hráčem, který kdy reprezentoval svou zemi na světovém šampionátu.

Silva, obránce, kterého je velmi těžké obejít a který má zároveň velkou kvalitu na míči, je oporou obrany Benfiky, která v této sezoně inkasovala ve 34 ligových zápasech pouhých 28 gólů.

Roberto Martinez je dobře zásoben defenzivními variantami a Silva bude na letním Euru soupeřit s Goncalem Inaciem ze Sportingu o místo partnera Rubena Diase. Pokud se náhodou neprosadí, nemusí smutnit. Dresem mu před očima mává Liverpool či Manchester United.

Arthur Vermeeren (19 let)

Když vás Diego Simeone chce a chce vás ihned, je jasné, že děláte něco dobře.

Od svého lednového přestupu z Royal Antverpy do Atletica Madrid se Vermeeren těžko dostává do hry, ale belgický mladík přiznal, že mu při podpisu smlouvy bylo řečeno, že jeho začlenění bude postupné. Jak řekl sám Simeone: „Potřebuje čas a trpělivost. Víme, že je to dobrý hráč, a víme, že ho budeme potřebovat.“

Stejně tak by to mohla udělat i Belgie, která devatenáctiletému hráči již dopřála tři dospělé starty. Jedná se o vynikajícího záložníka se schopnost zazářit, pokud dostane šanci, a to díky své defenzivní pracovitosti doplněné působivou schopností tvořit ve finální třetině.