Tomáš Vaclík vychytal postup v bratislavském pekle. Byli jsme tam!

4 minuty čtení

Neskutečné drama a nervydrásající penaltové vyvrcholení. Takový byl čtvrteční odvetný zápas 3. předkola Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a Olympiakosem Pireus. Nakonec se z postupu po lapené penaltě naší reprezentační jedničkou Tomášem Vaclíkem radoval řecký gigant a my jsme u toho nemohli chybět.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Slovan Bratislava odehrál neskutečný zápas. Do prodloužení ho dostal vyrovnáním v 94. minutě Šaponjič a Tehelné pole burácelo nadšením. Pak ale dostal obránce Abena červenou kartu a Olympiakos se navíc v nastavení opět vrátil do vedení. Už se zdálo, že je hotovo, ale Slovan se ani podruhé nevzdal a nervydrásající bitvu dotáhl druhým gólem Greena do penalt.

Hrdina Vaclík: Olympiakos byl šťastnější, Kuco zazmatkoval

V rozstřelu nedal z exekutorů řeckého celku jen Kunde, za Slovan selhali Kucka a jako poslední Chakvetadze. Slovanistům tak zůstaly jen oči pro pláč. „Byli jsme tak nějak ti šťastnější, postoupil šťastnější tým. Hrozně nám při penaltách pomohlo, že Kuco zazmatkoval, když jsem se mu nepohnul do strany. Tam jsem nad „Kucom“ vyhrál a v tom momentě se to otočilo pro nás,“ uvedl Tomáš Vaclík, s nímž v Olympiakosu působí i mladý útočník Denis Alijagič, který do Řecka zamířil před sezonou ze Slavie.

Ve Spartě se jako spoluhráči o rok Tomáš Vaclík a Juraj Kucka minuli. Když Kucka odcházel do italského Janova, chytal ještě Vaclík ligu na Žižkově (dnes třetiligovém). Teď se potkali jako soupeři a šťastnější byl český gólman.

Jak si vedou Češi v evropských pohárech?

Nejen Tomáš Vaclík ale hájí barvy českého fotbalu v evropských pohárech. Základní skupinu Ligy mistrů nebo minimálně Evropské ligy už má jistou Plzeň. O skupinu Evropské konferenční ligy budou bojovat Slavia a Slovácko. Pokud by se povedlo mít tři zástupce v základních skupinách, rostl by kredit českého klubového fotbalu raketově vzhůru. A další zástupce pak pochopitelně máme v zahraniční klubech. Co čeká ty nejznámější?

  • Vladimír Coufal a Tomáš Souček si s West Hamem United dlouho brousili zuby minimálně na Evropskou ligu. Nakonec ale skončili v Premier League sedmí a Evropskou ligu do vítězného cíle nedotáhli, takže se Kladiváři musí spokojit s Evropskou konferenční ligou. Teď narazí na dánský Viborg s reprezentantem U21 Janem Žambůrkem.
  • Naopak znělka Ligy mistrů čeká české duo z Leverkusenu Patrika Schicka a Adama Hložka, pro kterého půjde o první zápasy v nejprestižnější soutěži starého kontinentu. My si jen přejeme, aby se přidali další nováčci ve službách Plzně.
  • Filip Novák se slavným tureckým velkoklubem Fenerbahce Istanbul vyřadil naše Slovácko a může dál usilovat o Evropskou ligu. O řád níž, v Evropské konferenční lize, se chce ukázat duo z Twente Michal Sadílek – Václav Černý. Před českými reprezentanty ale čeká těžký oříšek – italská Fiorentina.
  • O konferenční ligu budou usilovat i další adepti českého reprezentačního dresu, kteří jsou možná trochu v ústraní české pozornosti. V osudí je například švédské Malmö s Matějem Chalušem, Hajduk Split se Stefanem Simičem nebo Tomáš Petrášek, který ale narazí s polským klubem Raków Czestochowa na Slavii.

Podpořte naše reprezentanty také ve Švýcarsku

Chcete vidět české fotbalisty na vlastní oči? Naše reprezentace bude bojovat pravděpodobně právě ve Švýcarsku o udržení v elitní skupině Ligy národů pro příští rok. A protože družina trenéra Jaroslava Šilhavého bude potřebovat naši podporu, rozhodli jsme se nabídnout repre fanouškům hned několik možností, jak s námi do St. Gallenu vyrazit. A nebo pokud byste chtěli vidět světové hvězdy na mistrovství světa v Kataru, je právě pro vás tato nabídka.