Tenis živě je jiný než ostatní sporty: V momentech se cítíte jako v divadle

3 minuty čtení

Pravidelně vás v našich blozích provázíme fotbalovými či hokejovými akcemi, ale všichni velmi dobře víme, že sport je daleko více, než tato dvě odvětví. Tentokrát jsme se vydali do Madridu, protože španělská metropole hostila „tisícové“ turnaje ATP a WTA, kde nechyběly největší světové hvězdy.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Tenis je velmi populární sport

Mutua Madrid Open, tak se oficiálně jmenoval turnaj, který na přelomu května a dubna přivál některé z největších tenisových hvězd do hlavního města Španělska. Dějištěm akce byla multifunkční hala Caja Mágica (doslova kouzelná krabice), která byla dostavěna v roce 2009 a pojme více než 12 tisíc příznivců.

Třeba si uvědomit, že i když je Španělsko především fotbalová země, tenis tam má obrovskou tradici a je nesmírně populární. Kromě toho na MMO dorazilo velké množství turistů, včetně nás, co jsme sledovali počínání naší naděje Jiřího Lehečky. Není divu, vždyť v akci byl po zraněních konečně legendární Rafael Nadal či světová špička jako Alcaraz, Sinner, Medveděv, Swiatek či Sabalenka.

Už před vstupem dovnitř bylo vidět, že zájem je obrovský a tvořily se řady. Kontroly probíhaly rychle a bezproblémově, vše usnadňovaly technologie. Bezpečnostním složkám dokonce pomáhal i robotický pes, který chodil mezi lidmi a pro mnohé byl zajímavou atrakcí.

Potlesk a ticho jako jeden celek

My jsme v Madridu zažili večerní čtvrtfinálový program, ve kterém na sebe narazili Aryna Sabalenka a Mirra Andreeva (Sabalenka postoupila po triumfu 2-0 na sety) a Taylor Fritz s Franciscem Cerundolem (Fritz zvítězil 2-1 na sety). Vzhledem k povětrnostním podmínkám a riziku deště (nikdo neuvěří, že v první květnový týden bylo v Madridu o 10-12 stupňů chladněji než u nás v ČR, ale je to pravda), byla střecha v Caja Mágica zatažena.

To celkové atmosféře ještě více přidávalo. Pokud jste ale zvyklí na hokejové a fotbalové zápasy, byl by pro vás tenis jemným sportovním kulturním šokem. Před výměnami zazní skupinové: „Pssssssst,“ a všichni ztichnou. V tomto je tenis jiný než ostatní odvětví. Primárně přijedete sledovat samotný sport.

Samozřejmě čas od času přijde nějaký výkřik z hlediště, který povzbudí jednu či druhou stranu, ale souvislé fandění neočekávejte. Na druhé straně, po výměně přichází potlesk a v momentech máte pocit, že se nacházíte v divadle.

Zde umocňuje fakt, že někteří příznivci dodržují slavnostní dress code a přicházejí v košilích, sakách či šatech.

Vlastní svět plný zážitků

Ať už jste tenisovým nadšencem nebo ne, tenisový turnaj na vlastní kůži je velký zážitek. V televizi a na stadionu je to obrovský rozdíl, už jen v samotné rychlosti a intenzitě hry. Výkony sportovců dokážete lepším způsobem procítit a v konečném důsledku i docenit. Španělé si zaslouží velkou pochvalu, protože v Caja Mágica bylo dostupných množství doprovodných akcí.

Velký počet stánků s občerstvením a pitím je samozřejmostí, také obchody se suvenýry, oblečením a tenisovými doplňky. Mohl jste si ale také vyzkoušet sílu svého podání či zahrát si fotbalový simulátor EA FC24. Proto lidé v areálu setrvávali několik hodin a nenudili se.

Takto se dělá sport v roce 2024, nejde jen o samotný zápas, ale také o vše kolem něj. Nechceme předbíhat, ale je velmi reálné, že o tenisu v našem blogu nečtete naposledy. A pokud váháte, jestli se vydat na jeden z turnajů, odpověď je jednoznačná: nevyzkoušíš – nevíš.