Tak trochu jiná rivalita. Klopp a Guardiola vládnou Anglii

píše David Zlomek
2 minuty čtení

Byly doby, kdy Premier League vládly Manchester United, Arsenal či Chelsea. Jednu dobu se šampioni na trůnu poměrně často střídali. Nicméně v posledních letech se z anglické ligy stala soutěž dvou týmů. Manchester City a Liverpool svým soupeřům nedávají šanci. Hlavně díky svým trenérům.

Na jarní šlágr mezi Manchesterem City a Liverpoolem se těšil celý fotbalový svět. Borci z obou týmů nezklamali a předvedli parádní fotbalovou show okořeněnou čtyřmi góly. Souboj o titul tak i nadále zůstává otevřený.

Co však otevřené není, to jsou šance ostatních. Pep Guardiola i Jürgen Klopp hrají svou ligu, a to už od sezony 2017/18. Před pěti lety byl mistrem Anglie naposledy někdo jiný než někdo z této dvojice. Od zmíněné sezony dominují City, jejichž nadvládu přerušil Liverpool jen v roce 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=7B_qZ_wKbM8

Už to vypadalo, že i v probíhající sezoně získají titul chlapci z modré části Manchesteru. Ti však nečekaně poztráceli body a Liverpool je díky naprosto famózní formě téměř dohnal. Zásadní podíl na tom má Jürgen Klopp. Ten se na dálku přetahuje s Guardiolou o to, kdo je nejlepší trenér světa.

Dříve by vzájemné vychvalování nebylo zvykem. Vzpomeňte na obří rivalitu mezi sirem Alexem Fergusonem a Arsenem Wengerem. Specialistou na rýpání byl také José Mourinho. Současní vládci ligy však razí opačný styl.

Pep je nejlepší trenér světa. Na tom se všichni shodneme,“ vysekl kolegovi poklonu Klopp. Španěl s díky odmítl: „Ne, to nejsem. Jürgen ví, jak moc ho a jeho práci obdivuji.“

Když pak v posledním vzájemném zápase zazněl konečný hvizd, oba se pustili do vřelého objetí. Žádná zášť, žádná frustrace z výsledku. Prostě to vypadalo, jako kdyby se potkali kamarádi po dlouhých letech.

Tak tomu ale není, oba se už nějaký pátek pravidelně potkávají. Už od dob, co oba působili ve dvou největších německých klubech. Na půdě našich západních sousedů se potkali dohromady osmkrát. A oba si připsali po čtyřech výhrách! Šťastnější ale musel být Klopp, jehož dvě výhry nad španělským stratégem přinesli Dortmundu, jenž tehdy trénoval, dva německé Superpoháry.

Zatímco Klopp zamířil do Anglie na podzim roku 2015, Guardiola nastoupil na lavičku City před sezonou 2016/17.

Bilance? Patnáct vzájemných utkání, dvě z toho v Lize mistrů. V obou případech bral triumf Klopp. Jednou se po penaltovém rozstřelu v anglickém superpoháru radovali City. Zbytek zápasu se odehrál v rámci Premier League. Tři výhry Kloppa, čtyři Guardioly, zbytek remízy.

Jde vidět, že oba ví, jak na sebe. Ani jeden z nich není odskočený, což jen potvrzuje jejich výjimečnost. Je otázkou, jak dlouho si Premier League bude užívat jejich soupeření.

U obou totiž reálně hrozí, že po dodržení svých kontraktů z Anglie odejdou. Kloppovi současná smlouva skončí za dva roky, Guardiolovi už po příští sezoně.

Proto si pojďme užít chvíle, dokud ještě oba v Premier League jsou! Pořádáme zájezdy na Manchester City i Liverpool a jde o velmi oblíbené destinace. Připoj se k tisícům lidem, kteří si s námi splnili velký sen vidět nejlepší světový fotbal na vlastní oči.

» Zájezdy na Manchester City ZDE

» Zájezdy na Liverpool ZDE

NÁŠ TIP: VELKÁ NOC V LONDÝNĚ: Liverpool – Manchester City (FA Cup) (16. 4. 2022)