Svátek fotbalu na úvod Euro! Jak se daří CR7 proti Čechům?

3 minuty čtení

Úterý, 18. června 2024. K tomuto datu budou v nadcházejících měsících směřovat oči českých fotbalových fanoušků. Tisíce nadšenců vyrazí na náš zahajovací zápas Euro 2024 do německého Lipska, kde vyzveme suverény kvalifikace z Portugalska. Jistě u toho nebude chybět ani Cristiano Ronaldo, který v kvalifikace prokazovat, že i když už ukončil své působení v elitních evropských soutěžích, stále má co nabídnout.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Pojďme si společně zavzpomínat, jak se slavné CR7 dařilo v konfrontacích s českými hráči nebo týmy. Ještě do minulé sezony se na půdě Premier League potkávali kapitáni obou reprezentací Tomáš Souček s Cristianem Ronaldem. Na anglické půdě vyhrál Manchester United 2:1 na London Stadium, Cristiano vstřelil jeden gól, a následně 1:0 také doma na Old Trafford. Do obou zápasů nastoupili Ronaldo, Souček i Coufal v základní sestavě.

Cristiano Ronaldo vs. Petr Čech ve finále Ligy mistrů

Držitel mnoha rekordů a odchovanec Sportingu Lisabon ale sehrál nejvíce bitev samozřejmě s Petrem Čechem, mnohaletou oporou Chelsea Londýn. Snad nejslavnější vzájemná bitva mezi CR7 a naším gólmanem se odehrála ve finále Ligy mistrů v roce 2008.

Tehdy Ronaldo po centru z pravé strany přesnou hlavičkou mimo Čechův dosah otevřel skóre. Nakonec se zápas dostal až k penaltovém rozstřelu a tam naopak Čech zneškodnil ve třetí sérii Ronaldův pokus! Následně ale selhali jeho spoluhráči Terry s Anelkou a ušatý pohár zvedl Cristiano Ronaldo s Manchesterem United.

Spoustu velkých bitev Ronaldo odehrál také proti naší reprezentaci v barvách Portugalska. V roce 2012 nás právě Cristiano gólem ze 79. minuty vyřadil ve čtvrtfinále EURO 2012. O čtyři roky dříve nám dal také gól, tehdy se na EURO 2008 podepsal pod výhru 3:1 dokonce gólem a asistencí u trefy Quaresmy, za nás korigoval Libor Sionko.

Věděli jste, že…

  • Když odehrál Cristiano Ronaldo svůj první reprezentační zápas 20. srpna 2003 proti Kazachstánu, byl nejmladšímu hráči našeho výběru Adamu Hložkovi jeden rok a jeden měsíc. Útočník Leverkusenu se narodil 25. července 2002.
  • Naše reprezentace porazila Portugalsko naposledy ve čtvrtfinále na EURO 1996 a náš postup mezi nejlepší čtyři tehdy zajistil legendárním lobem Karel Poborský. Nakonec jsme se probojovali ve Wembley až ke stříbru. Cristianu Ronaldovi bylo v té době jedenáct let a hrál za místní klub Nacional, až o rok později zamířil do Sportingu Lisabon. V jeho éře už jsme pak na Portugalce nikdy nevyzráli.

Zlomený nos a vysoké vítězství

Určitě ještě vzpomínáte na minimálně zatím poslední Ronaldův zápas na území České republiky. V roce 2022 v rámci Ligy národů UEFA Portugalci v Edenu vyhráli 4:0, když Patrik Schick za stavu 0:2 neproměnil penaltu a góly dávali Diogo Dalot (2), Bruno Fernandes a Diogo Jota.

Mnohem více v paměti ale z tohoto zápasu zůstane srážka brankáře Tomáše Vaclíka právě s Ronaldem. Ten skončil v kaluži krve, nakonec ale se zlomeným nosem zápas dohrál a pomohl svému týmu k vysoké výhře.

Šance na odplatu. Buďte s námi u toho!

Šanci na odplatu budou mít naši už zmíněného 18. června příštího roku v Lipsku. Buďte s námi u svátku evropského fotbalu kousek za hranicemi.