Superclásico je nadpozemský fotbalový zážitek: Toto je víc než sport

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

První květnovou neděli bylo v Argentině na programu takzvané Superclásico, tedy souboj dvou nesmiřitelných rivalů z hlavního města Buenos Aires – Boca Juniors a River Plate. V tomto souboji padl pouze jeden gól, ale přestože jsou přesné zásahy kořením fotbalu, zdaleka nejde jen o ně.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Zápas, který se nikdy neomrzí

Na beznadějně vyprodaném Estadio Monumental porazil River Plate Boca Juniors nejtěsnějším rozdílem 1:0. Vítězný gól vstřelil v 93. minutě domácí hrdina Miguel Borja. Tím však vzrušení nekončilo. Rozhodčí nedokázali utišit vášně a zápas skončil třemi červenými kartami pro River a čtyřmi vyloučeními pro hosty z Bocy. K tomu můžeme připočíst pět žlutých karet pro domácí a čtyři pro hosty.

Všechny červené karty přišly podle očekávání v prodloužení druhého poločasu, Borjův gól rozdmýchal vášně na obou stranách, také na tribunách a také v ulicích Buenos Aires. Hromadné potyčky mezi hráči trvaly několik minut a hlavní rozhodčí Herrera měl opravdu plné ruce práce. Vše podtrhl fakt, že River Plate vedl argentinskou nejvyšší soutěž, zatímco Boca Juniors byla o něco níž, a tak by měl zisk bodů pro BJ cenu zlata.

Více než fotbal

Superclásico je kulturní událost, je to událost „mezi nebem a zemí“, když se River Plate utká s Boca Juniors, čas se v okolí hlavního města na několik dní zastaví. Fanoušci nedělají nic jiného, drtivá většina lidí v Argentině fandí jednomu z obou klubů. Ačkoli se to může zdát přitažené za vlasy, téma fotbalu často rozděluje skupiny přátel i celé rodiny. Je to buď – anebo. Pro lepší ilustraci si představte rivalitu mezi Realem Madrid a FC Barcelona a vynásobte ji deseti. Bocu Juniors proslavil jeden z nejlepších hráčů historie Diego Maradona, River Plate vychoval legendárního Alferda Di Stéfana.

V říjnu River Plate na Estadio Monumental opět vyzve Bocu Juniors. Pokud bude tento duel alespoň z poloviny tak dramatický jako ten předchozí, půjde o životní zážitek. Bude úplně jedno, kolik padne gólů a kdo se nakonec bude radovat při závěrečném hvizdu.

Nebude nouze o dramatické momenty a vypjaté situace, tábory fanoušků budou fandit od první do poslední minuty, připraveny budou transparenty a chorea, o kterých bude opět mluvit celý sportovní svět. Říjnový zájezd do Argentiny je ideálním způsobem, jak poznat Jižní Ameriku, a vzhledem k tomu, že teploty v zemi postupně klesají a dny se zkracují, budou si účastníci moci o pár dní prodloužit léto.

Nyní je ideální příležitost zažít nezapomenutelný fotbalový zážitek na vlastní kůži a zároveň poznat zemi úřadujících mistrů světa, kde se hraje fotbal, kde se připravují prvotřídní steaky a kde jsou empatičtí lidé, kteří vás osloví i po procházce na ulici a zeptají se vás, jak se máte.

Lákají vás fotbalová derby? Podívejte se do naší SPECIÁLNÍ SEKCE, kde najdete nabídku zájezdů na několik z těch nejlepších na světě.