SUPER BOWL: Zážitek z jiné planety, který se dotkne každého

4 minuty čtení

Máme za sebou Super Bowl 2024. Víte, že se takový zápas konal, a nemusíte být zrovna fanoušky amerického fotbalu. Je to důkaz, že finále NFL přesahuje hranice sportu. A když je místem konání takového duelu Las Vegas, je jisté, že půjde o událost, která se zapíše do historie.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Chiefs obhájili titul. Mahomes je MVP

Na začátku nemůžeme pominout skutečný sportovní výsledek. Obhájci titulu Kansas City Chiefs získali další titul, když v prodloužení porazili San Francisco 49ers. Přímo na hřišti se odehrálo velké drama a Chiefs v čele s famózním Patrickem Mahomesem nakonec po triumfu 25:22 po prodloužení odešli s vytouženou trofejí Vince Lombardiho.

Duel sledovalo na Allegiant Stadium v americkém Las Vegas 61 629 diváků. Kansas City pokračuje ve zlatém zápisu do historie amerického fotbalu. Pro tým kolem hvězdného quarterbacka Patricka Mahomese je to třetí titul za posledních 5 let. Zmíněný Mahomes opět všechny zastínil a získal trofej MVP.

Show, která přesáhla sport

Tedy, možná všechny nezastínil. Pod drobnohledem veřejnosti byl totiž i jeho spoluhráč Travis Kelce. V jeho případě však nešlo jen o sportovní výkony, ale z velké části také o to, že je partnerem pěvecké megastar Taylor Swift. O tomto páru se toho zejména v Americe hodně píše a některým lidem to imponuje, jiné to štve.

To však nic nemění na tom, že fotografie, na níž si Travis a Taylor dávají po úspěšném finále polibek, vejde do historie (nejen) sportu. Jedna z kaplí ve Vegas navíc během finálového víkendu vyhlásila speciální akci: pokud přišel pár se jmény Taylor a Travis, měl svatbu zdarma.

Všechny tyto aspekty ukazují, že Super Bowl je obrovská show, která přesahuje rámec sportu. Ostře sledované Halftime Show dominoval zpěvák Usher, jehož vystoupení uchvátilo celý svět. Přibližně 30 sekund reklamního spotu během duelu Chiefs se 49ers stálo 6,5 až 7 milionů dolarů.

V průběhu týdne se k Super Bowlu vyjádřila řada celebrit, politiků a zástupců jiných sportů. Vidět jsme to mohli také v anglické Premier League, španělské La Lize, v NHL, NBA a dokonce i v F1.

Ideální místo konání a vysoko nastavená laťka

Když spojíte velký sportovní zápas s obrovskou show a umístíte to celé do Las Vegas, je to prakticky odsouzeno k úspěchu. Město hříchu se ukázalo být ideálním místem konání. Nemluvě o obrovských ziscích místních hotelů a kasin, ale už jen vidět záběry z NFL na interaktivní hale připomínající Globe Sphere je mimořádný zážitek.

Spojené státy ukázaly, že přesně vědí, jak dělat sport. Někdo může namítat, že Super Bowl odvádí pozornost od skutečných výkonů na hřišti, ale vzhledem k obrovské konkurenci různých jiných odvětví je to přesně ta správná cesta.

Jemným negativem může být, že Super Bowl LVIII nastavil laťku tak vysoko, že zopakovat ji nebude snadné. Je to však výzva, a to pro celou Národní fotbalovou ligu a její marketéry. Vstupenky na tento zápas se pohybovaly v minimálně čtyř- až pětimístných částkách. Fanouškům se dostalo zážitku, který se nepodobá ničemu jinému na této planetě.

Už teď je jisté, že ať už se v roce 2025 utká kdokoli, zájem veřejnosti bude opět obrovský. Tím se vracíme k myšlence z úvodu, i když sport vůbec nesledujete, zaregistrujete, že se Super Bowl konal. Všichni o něm vědí.

WIMBLEDON, NHL, RUGBY NEBO UFC? JEĎTE S NÁMI!