Stovky milionů do klubových rozpočtů. Kolik kdo vydělal?

3 minuty čtení

Český klubový fotbal letos zažil v evropských pohárech historickou sezonu. Vůbec poprvé totiž postoupily do jarní části tři české kluby, což se pochopitelně promítlo nejen do koeficientu, ale také do klubových rozpočtů. Kdo si tedy přišel na nejlepší peníze?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Výjimečná evropská sezona českých klubů přináší samozřejmě také příjemné ekonomické bonusy. Pokud Viktoria projde přes Fiorentinu do semifinále Konferenční ligy, vydělá při své premiérové účasti v soutěži v přepočtu více než čtvrt miliardy korun. Přiblíží se ziskům Sparty z postupu do osmifinále Evropské ligy.

Zajímavé peníze ze dvou slabších evropských soutěží se ale nadále ani náhodou nerovnají tomu, na kolik si kluby mohou sáhnout v Lize mistrů. Tam je jenom za účast v základní skupině jistota 15,64 milionu eur (téměř 396 milionu korun).

Nejvíce vydělala pražská Slavia

Na kolik si tedy jednotlivé kluby přišly? Nejvíce vydělala pražská Slavia, která svou pouť dotáhla do osmifinále Evropské ligy, kde nestačila na AC Milán. Nejvyšší podíl ze zisku 312,1 milionů korun tvoří samotná účast v soutěži (92,1), následují zisky za pět výher ve skupině (79,7), za desetiletý koeficient (76,8), postup do osmifinále (30,4), vítězství ve skupině (27,8) a za nerozdělené peníze po remízách (5,3).

Sparta vydělala celkem 268,5 milionů korun. Nejvíce utržila samozřejmě také za účast ve skupině Evropské ligy (91,8), dále za desetiletý koeficient (63,5), tři výhry va skupině (47,8), postup do osmifinále, kde ale následně vůbec nestačila na fantastický Liverpool (30,4), za druhé místo ve skupině (13,9), postup do play off (12,6), za jednu remízu ve skupině (5,3) a zbytek tvoří nerozdělené peníze po remízách (3,2).

Plzeň je před dvojzápasem s Fiorentinou na 224,3 milionech korun. Nejvyšší částku (75,9) získala za šest výher ve skupině, další cifry přibyly za samotnou účast ve skupině (74,4), desetiletý koeficient (27,1), postup do čtvrtfinále (25,3), vítězství ve skupině (16,5) a za nerozdělené peníze po remízách (5,1).

Zažijte evropské poháry na vlastní kůži

Chtěli byste zažít evropské poháry naživo? Liga mistrů, Evropská liga i Evropská konferenční liga vrcholí.

Vyrazte s námi na rekordmany Champions Lieague Real Madrid, český souboj Leverkusenu s West Hamem v Evropské lize, nebo třeba navštivte zápas Viktorky Plzeň v překrásné Florencii, kde Západočeši vyzvou tamní Fiorentinu s českým reprezentantem Antonínem Barákem. Z naší bohaté nabídky si stačí jen vybrat!

KOMPLETNÍ NABÍDKA EVROPSKÝCH POHÁRŮ