Statistické perličky: Co možná nevíte o šlágru Sparty s Plzní?

3 minuty čtení

Obrovské emoce přinesl středeční šlágr Fortuna:Ligy mezi Spartou a Plzní. Letenští se chtěli bodově dotáhnout zpátky na první Slavii, Viktorii mohla jedině výhra udržet v reálném boji o titul. O výhře Sparty nakonec v dramatickém závěru rozhodl kapitán domácího týmu Ladislav Krejčí. Jaké statistické perličky ale šlágr nabídl?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Jak po zápase přiznal trenér Plzně Michal Bílek, tak se svým realizačním týmem de facto okopíroval herní scénář Slavie, která v derby (3:3) letenský tým dlouho držela na uzdě. Jednoduchý fotbal, důrazná a konsolidovaná obrana a nákopy na dvojici vytáhlých forvardů Chorý – Durosinmi.

Taktika především v první půli vycházela a nigérijský útočník také poslal obhájce titulu do vedení. Do pauzy ale srovnal Jan Kuchtu a po změně stran už Sparta dominovala. Rozhodčí byl sice častěji u VARu, než mezi oběma týmy, ale nakonec se Sparta (čistě statisticky a podle předvedených výkonů) zasloužené výhry dočkala – 2:1.

Jaké zajímavosti, na které jste možná ještě nenarazili, toto kolo přineslo?

  • Že bylo utkání velmi rozkouskované a moc se nehrálo, to viděl každý na vlastní oči. Čistě matematicky ale držela Sparta míč 26:02 minuty a Plzeň 14:12 minuty. V součtu i s výrazným nastavením v obou poločasech se tak nehrálo 72:46 minuty!
  • Na podzim v Plzni vyhrála Sparta gólem Davida Pavelky, nyní rozbušku letenské euforie zařídil z penalty Ladislav Krejčí. Je to poprvé od sezony 2006–07, kdy Sparta porazila Viktorii v obou vzájemných zápasech. Tehdy vyhrála Sparta v Plzni 1:0 gólem Zdeňka Pospěcha a doma stejným rozdílem po brance současného člena vedení Sparty Tomáše Sivoka. Zajímavostí ale je, že za Spartu tehdy hrál Pavel Horváth a jejím trenérem byl Michal Bílek.
  • A ještě další střípky z uplynulého kola. Gólem Mladé Boleslavi, který obletěl fotbalovou republiku zejména díky červené reakci Tomáše Grigara, se stal právě teplický gólman rekordmanem naší nejvyšší soutěže v počtu obdržených branek. Grigar inkasoval 481 gólů ve 355 zápasech. Druhý je Martin Vaniak (480 gólů za 440 zápasů) a třetí Jaromír Blažek (456 gólů ve 439 zápasech).
  • Slavia, známa svými rotacemi v sestavách, nastoupila proti Bohemians (3:0) a na Baníku (2:0) dvakrát po sobě ve stejné základní sestavě. Stalo se tak v lize poprvé od začátku roku 2021, mezi tím ve 80 zápasech po sobě udělala vždy nějakou změnu, což je čtvrtý nejvyšší počet všech dob. Kouč Jindřich Trpišovský (181) navíc zápasem na Baníku poskočil na první místo v počtu odtrénovaných zápasů Slavie před Karla Jarolíma (180), dalšími v pořadí jsou Beránek (120), Cipro (115) a další.
  • Matěj Jurásek a Ladislav Krejčí. Ti dva mají jedno společné – v sezoně toho tolik neodehráli, protože Jurásek se zatím naplno neprosadil přes konkurenci a Krejčí na podzim výrazně laboroval se zdravím. Jak to tedy mají v české lize hráči s nejnižším počtem minut na gól, pokud nastříleli aspoň šest branek jako právě Jurásek? 1. Ladislav Krejčí (1260 minut – 11 gólů – 115 minut na gól), 2. Matěj Jurásek (698 minuty – 6 gólů 116 minut na gól), 3. Tomáš Čvančara (1441 minuty 12 gólů – 120 minut na gól), 4. Stanislav Tecl (1204 minut – 10 gólů – 120 minut na gól), 5. Jakub Řezníček (2360 minuty – 19 gólů 124 minut na gól).

Podívejte se, jaká také může panovat atmosféra na českých stadionech ZDE.

Sledovat tuzemský fotbal se zkrátka vyplatí! A pokud chcete zažít třeba vrchol Evropské konferenční ligy na Slavii v Edenu, podívejte se na naši nabídku. V semifinále jsou aktuálně Fiorentina s Basilejí a West Ham s Alkmaarem. V osudí jsou tak dál tři čeští reprezentanti Antonín Barák, Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Buďte u toho s námi: ZDE! A nebo se podívejte na kompletní nabídku závěrečných bojů evropských pohárů.