Stane se z Lutonu kultovní tým? Díky stadionu klidně ano!

4 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Nejlepší fotbalovou ligu na světě, anglickou Premier League, bude v příští sezoně hrát Luton Town. Maličký londýnský klub, který hraje na podobně velkém stadionu jako Slovan Liberec, přinese mezi elitu totální fotbalovou romantiku.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích
Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Čekání, které trvalo 31 let

Luton Town čekal na návrat do Premier League dlouhých 31 let. Kloboučníci prohráli 2. května 1992 na půdě Notts County 1:2 a sestoupili do druhé ligy, kde skončili na 20. místě z 22 týmů. Následovala tři desetiletí problémů, sestupů a sestupů, finančních potíží a odečtů bodů. Samotný fakt, že se Luton prosadil v The Championship, považovali fanoušci za úspěch. Ostatně je třeba připomenout, že v sezoně 2009/2010 byli součástí Conference Premier, která je dokonce mimo systém anglických lig.

Do čtvrté nejvyšší ligy, League Two, se Hatters vrátili až v sezóně 2014/2015. Luton postoupil do třetí ligy v sezóně 2017/2018, přičemž hned v následujícím ročníku londýnský celek získal titul a po 12 letech se vrátil do The Championship. Před rokem hrál Luton s Huddersfieldem v play-off o postup do Premier League, ale nepodařilo se mu postoupit.

Sezóna 2022/2023 byla odlišná. Luton skončil na třetím místě a opět postoupil do play-off, přičemž v prvním zápase prohrál se Sunderlandem 1:2. Odvetu však zvládli 2:0 a mohl se těšit na finále ve Wembley. Ve finálovém střetnutí o Premier League se zrodila remíza 1:1. Vše rozhodly pokutové kopy, Luton zvítězil 6:5. Trvalo to více než tři desetiletí, ale v části Londýna, která je proslulá především svým letištěm, mohly začít oslavy.

Kenilworth Road, stadion jako žádný jiný

Pro představu, stadion U Nisy v Liberci má oficiální kapacitu 9 900 míst. Kenilworth Road, kde hraje své domácí zápasy Luton Town, pojme 10 356 fanoušků. Aby mohli The Hatters hrát domácí zápasy Premier League na vlastním stadionu, zahájil klub potřebné práce ihned po svém postupu mezi anglickou elitu. Až Luton ve druhém kole nové sezony 19. srpna 2023 přivítá nováčka Burnley FC, bude vše připraveno podle předpisů.

👉 VSTUPENKY na Luton Town

Postupem do Premier League si klub výrazně finančně polepší, s čímž souvisí i plány na Kenilworth Road. V plánu je nejen renovace, ale možná i stěhování, protože The Hatters mají na konci tohoto kalendářního roku zahájit práce na novém stánku s kapacitou kolem 17-18 000 diváků.

Zdroj: keepup.com.au/photo: Zac Goodwin(PA) – vstup do sektoru hostů na stadionu Kenilworth Road

Nový stadion pro Luton Town je zatím hudbou budoucnosti, ale účast v Premier League je pro tamní příznivce realitou a splněným snem. I pohádkou, protože takové vyvrcholení složitého a více než třicetiletého období nečekal ani ten největší optimista. Jiným šálkem kávy je, že v tuto chvíli většina odborníků odhaduje Luton jako toho, kdo hned po roce mezi elitou sestoupí do The Championship… To ale ponechme osudu.

VSTUPENKY a ZÁJEDZY na anglickou ligu