Sparťanská sezona snů: Bohatá Evropa a double po deseti letech

3 minuty čtení

Svůj 38. titul vyhrála pražská Sparta ve velkém stylu. Brian Priske opanoval tuzemskou Fortuna:Ligu i ve své druhé sezoně, navíc získal double po dlouhých deseti letech. A letošní nejvyšší soutěž Sparta vyhrála s rekordním počtem nasbíraných bodů.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Na Letné zažívají po letech strádání velký boom. Ostatně do loňského titulu čekal nejúspěšnější tuzemský klub na další titul dlouhých devět let. Letos ho dokázal obhájit, přestože před sezonou přišel o klíčovou jedničku Matěje Kováře mezi tyčemi a střelce Tomáše Čvančaru.

Ba co víc, místo výborně zpeněženého Čvančary přivedl Veljka Birmančeviče, který Fortuna:Ligy dokonale ovládl. S bilancí 16 gólů a 11 asistencí ve 32 ligových zápasech se stal nejlepším cizincem, nejlepším záložníkem a nejlepším hráčem ligy.

Příští sezona? Hned dvakrát o Ligu mistrů

Kdekdo si mohl myslet, že tyto absence Letenští jen těžko nahradí, ale ostatně to si myslela fotbalová veřejnost už o rok dříve, kdy mužstvo opustili Adam Hložek (Leverkusen), Dávid Hancko (Feyenoord) a kapitán Bořek Dočkal (konec kariéry). Byl z toho titul a stejně tak letos.

Ruku v ruce s úspěchy jde také zájem o hráče (a nebo trenéra Priskeho) z movitějších zahraničních klubů. Sportovní ředitel Tomáš Rosický možná bude muset vytasit další esa z rukávu, protože v nadcházející sezoně se bude hrát hned dvakrát o Ligu mistrů. Nejprve na začátku sezony v předkolech a poté v české lize, z níž totiž půjde mistr do dalšího ročníku Champions League rovnou.

Rosický už ale ukázal, že umí na konec stěžejních pilířů sestavy umě zareagovat, nezřídka kdy mužstvo novým příchodem naopak ještě vylepšil.

Fanoušci? Dvanáctý hráč Sparty

Výrazným pohonem Sparty jsou fanoušci, kteří se nabalili na vlnu vítězství a a vyprodávali jeden zápas za druhým. Konkrétně už více už rok v kuse jsou zápasy v epet Aréně (Letná) vyprodány.

Obrovskou podporu ale měl tým kolem kapitána Ladislava Krejčího také na výjezdech, legendární bude jistě zápas na konci základní části v Olomouci, kam za Spartou dorazilo kolem pěti tisícovek fanoušků. Na Hané vznikla fenomenální choreografie, která obletěla celý fanouškovský svět a objevila se také na nejprestižnějších fotbalových serverech v zahraničí.

Letenské evropské výjezdy v obrazech

A právě se stovkami fanoušků letenských jsme také doslova obletěli pohárovou Evropu. Nejprve kvalifikace do Ligy mistrů v Kodani a poté zápasy Evropské ligy – sluncem zalitá Sevilla a výborný výkon na Betisu, potvrzení postupu do jarní fáze EL na hřišti kyperského Limmasolu nebo jarní zájezd za odměnu do Liverpoolu na legendární Anfield. Pojďte s námi zavzpomínat:

8. srpna 2023: Předkolo Ligy mistrů: Kodaň – Sparta 0:0

5. října 2023: Základní skupina Evropské ligy: Betis Sevilla – Sparta 2:1

14. prosince 2023: Základní skupina Evropské ligy: Aris Limassol – Sparta 1:3

14. března 2024: Osmifinále Evropské ligy: Liverpool – Sparta 6:1

Fotbalová sezona skončila? Vůbec, jedeme na Euro!

Příští rok u toho budeme opět s vámi, ale ještě před tím nás čeká fotbalové Euro. Hráči jsou natěšení, pochvalovali si přístup nového realizačního týmu a také atmosféru na prvním společném srazu. Do týmu se pomalu dostává nová mladší krev, ale zůstávají i osvědčené opory jako kapitán Tomáš Souček, snajpr z posledního evropského šampionátu Patrik Schick nebo třeba gólman Jindřich Staněk.

Tenhle tým si rozhodně zaslouží v Lipsku a Hamburku podpořit. Využijme toho, že se nám hraje vrchol fotbalové sezony doslova za rohem a pojeďme společně na Euro!