Sparta se točí v kruhu neúspěchů, nemá vizi ani trenéra. Proč nezvládla finále poháru?

3 minuty čtení

Další neúspěšnou sezonu za sebou mají fanoušci pražské Sparty. Jejich milovaný klub čeká na tuzemský titul od jara 2014. Předloni se ligový neúspěch povedlo částečně překrýt alespoň vítězstvím v poháru, letos se nepovedlo ani to. Sparta ve finále MOL Cupu jednoznačně nestačila na Slovácko. Tým z Uherského Hradiště vypráskal Sparťany 3:1 do poločasu a užívá si historický triumf.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

V sázce bylo hodně. Z ligy měla Sparta za třetí místo jen jistotu předkola Evropské konferenční ligy, za vítězství v poháru se jde o level výš, do předkola Evropské ligy. Ani tato motivace ale rudým nepomohla. Bylo to smutné loučení s kapitánem Dočkalem, jenž tímto zápasem ukončil svou bohatou kariéru, nebo s Hložkem. Sparťanský talent s pravděpodobností blížící se jistotě odejde rozvíjet svou kariéru do zahraničí.

Sparta jej bude těžko nahrazovat. Tým je v rozklíženém stavu. Nemá dostatek mentálních sil. Nedokáže navázat na kvalitní výkony, které se ukazují jen jako záblesky. Jak jinak si vysvětlit, že o víkendu Sparta potřetí ze čtyř letošních vzájemných zápasů zvládne derby s nenáviděnou Slavií a o pár dní později bezduchým výkonem odevzdá pohár do rukou Slovácka.

SEDMÝ KOUČ ZA ČTYŘI ROKY

Ať už kdokoliv převezme Spartu po Pavlu Vrbovi a dočasném kouči Michalu Horňákovi, který byl na zbytek sezony převelen od druholigového béčka, čeká nového trenéra spousta práce. Už sedmý kouč za poslední čtyři roky to bude mít těžké hlavně proto, že bude muset vrátit týmu sebevědomí.

Sportovní vedení klubu už pracuje na posílení kádru. Otázkou je, jestli by se majitel neměl zabývat změnami i v manažerských pozicích. Přešlapů Tomáše Rosického je dost a dost. Dost i na fanoušky Sparty, kteří svou klubovou legendu z dob hráčské kariéry uctívali.

Ve vedení společnosti s takovými toky peněz a společenským významem by měli být vystudovaní lidé v oboru, kvalita na svém místě. Sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický toto zatím zkrátka nenaplňuje. Naproti tomu má však benefit, že mohl nahlížet do fungování předních světových klubů a třeba i získat nějaké kontakty. Zatím ale ani tyto vody nevyužil.

ROSICKÝ NABÍZÍ FUNKCI, PŘESTO TVOŘÍ KÁDR DÁL

Sám Rosický před pár týdny avizoval, že pokud klub nevyhraje titul, nabídne svou pozici. Mezi tím už ale evidentně pracuje na podobě kádru pro příští ročník. Očekává se velká rošáda s brankáři, někteří v čele s oblíbencem fanoušků Florinem Nitou skončí, naopak si Sparta přivádí zpět z Českých Budějovic svého odchovance Vojtěcha Vorla. Posily si vyhlédl letenský klub v Mejdrovi (Hradec Králové), Zeleném (Jablonec), Daňkovi (Olomouc) nebo Ševčíkovi (Brno).

Na první pohled zajímavá jména, dalo by se říct, že sázky na jistotu. Sparta ale potřebuje přivést opravdovou kvalitu, ideálně ze zahraničí. Kvalitu v podobě Stancia nebo Kangy dodnes nenahradila. A klidně se může stát, že podobná vlna posil skončí zase „zaplevelením“ kádru neprodejnými hráči. Jakoby se Sparta řadou Trávníků, Sáčků, Hanousků a Štetinů nepoučila… A to ani nemluvě o tom, že přestože se Sparta už mnohokrát spálila opětovným přiváděním českých hráčů ze zahraničí (Ujfaluši, Berger, Čelůstka, Pavelka, Krejčí starší a mnozí další), spekuluje se o návratech Kucky nebo Vydry.

Mistrovské tituly za posledních deset let: