Sparta proti severu, Slavia může jít na neoblíbený Panathinaikos

3 minuty čtení

Čeští zástupci v pohárové Evropě už ví, na jaké další soupeře mohou narazit v cestě za svými sny. Už nyní je jasné, že ať mistr z Letné dostane do cesty Breidablík nebo Kodaň, čeká ho další cesta na neoblíbený sever Evropy.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Pokud narazí tým z Letné na Kodaň, bude to mít jednu výhodu, ať už dvojzápas dopadne jakkoliv. Díky vysokému koeficientu dánských mistrů totiž bude Sparta s jistotou mezi nasazenými při losování předkola Ligy mistrů, případně Evropské ligy při neúspěchu. Losy totiž proběhnou ještě před odehráním samotného dvojzápasu a Sparta tak převezme koeficient soupeře.

Priske proti svým 

Loni nikdo nevěřil plzeňské Viktorii, letos chce překvapit fotbalovou veřejnost a dostat se do milionářské soutěže Sparta. Ve třetím předkole Ligy mistrů narazí aktuální tuzemský šampion na jednoho z dvojice Kodaň – Breidablík. Dvojice mezi sebou odehraje zápasy tento a příští týden. S vítězem tohoto dvojzápasu se poté Letenští utkají 8. nebo 9. srpna a poté 15. srpna. Nejprve venku na půdě soupeře, poté budou doma bojovat o postup.

Klíčovým mužem defenzívy Kodaně, která bude ve dvojzápase s islandským Breidablíkem jasným favoritem, je slovenský reprezentant Denis Vavro. Pikantní bude dvojzápas pro dánského trenéra Sparty Briana Priskeho, jehož jméno se několikrát v souvislosti s nejslavnějším dánským klubem spojovalo.

Přímý souboj o koeficient a neoblíbený sever

Jak známo, fotbalisté Sparty v posledních letech na sever Evropy nejezdí rádi. Už legendární je mezi fanoušky výbuch s Häckenem, loni zase začala mistrovská sezona rychlým vypadnutím s Vikingem Stavanger. Teď tomu ale může být jinak.

Už zmíněný faktor Priske dává letenskému týmu solidní šance tuto nepříznivou bilanci zlomit. Ve fotbalové Evropě jistě existuje jen málo odborníků, kteří mají dánského mistra tak načteného, jako právě Priske. Mimo hlavního trenéra jsou ve Spartě další Dánové Asger Sørensen, Casper Højer a několik členů realizačního týmu. Dvojzápas by tak byl velmi peprný.

Další zajímavostí by bylo, že v koeficientu by šlo o přímý souboj s naším konkurentem v boji o nejlepší patnáctku. Nedávno se Letenští utkali s kodaňským rivalem Brøndby. Tehdy Sparta v Dánsku remizovala 0:0 a doma vyhrála 2:0.

Jistota skupiny. Sparta chce ale víc

Champions League si na Letné naposledy zahráli v sezoně 2005–06. Pokud by Pražané ve 3. předkole neuspěli, čekalo by je závěrečné 4. předkolo Evropské ligy. Letenští mají jako jediní ze čtyř českých zástupců v letošní kvalifikaci pohárů jistotu, že si zahrají minimálně skupinu Evropské konferenční ligy.

Sparta se s Kodaní utkala v soutěžích UEFA dvakrát ve skupině Evropské ligy v sezoně 2009/10. Venku prohrála 0:1 a doma podlehla vysoko 0:3. Naposledy na Kodaň narazila z českých klubů Slavia, která si ve skupině Evropské ligy připsala venkovní vítězství 1:0 a domácí remízu 0:0. S Breidablíkem si české týmy v pohárech ještě nezahrály.

Slavia? Neoblíbení Řekové, nebo Ukrajinci v Košicích!

Slavia narazí ve 3. předkole Evropské Ligy na poraženého z dvojice Panathinaikos Atény (Řecko) a Dnipro-1 (Ukrajina). Favoritem je Panathinaikos, což není pro partu Jindřicha Trpišovského oblíbený soupeř. Pokud ale Řekové potvrdí roli favorita, tak se jim sešívaní v této fázi soutěže vyhnou. Pak by je čekal dvojzápas s Dniprem-1.

Ať to bude s kýmkoliv, Slavia začne dvojzápas 10. srpna doma v Edenu, odveta se bude hrát o týden později ve čtvrtek 17. srpna na půdě soupeře. Zajímavé pro fanoušky Slavie je, že vzhledem k válce na Ukrajině by se hrál zápas proti Dnipru-1 ve slovenských Košicích!

Kam pojedou v případě postupu Plzeň a Bohemians?

Také týmy, které loni skončily ve Fortuna:Lize na třetím a čtvrtém místě, si na los Evropské konferenční ligy pro třetí předkolo nemohou stěžovat. Plzeň čeká vítěz z dvojice Gzira (Malta) / Dudelange (Lucembursko) a Bohemians vítěz z dvojice Kalmar (Švédsko) / Pjunik Jerevan (Arménie).

Jak Viktoriáni, tak Klokani ale musí nejprve přejít přes druhé předkolo soutěže. Tam čeká hlavně na Bohemians obrovsky těžký soupeř z Norska Bodö/Glimt. Domácí zápas odehrají Klokani na pražské Letné.

Až budou jisté finální dvojice českých týmů, začneme pro vás připravovat zájezdy na jednotlivá utkání. Sledujte tedy naše sociální sítě a webovou nabídku, ať vám nic neunikne a můžete podpořit české týmy v cestě za postupem!