SP v Jasné? Je snem tu závodit, chválí závodníci. Byli jsme při tom!

3 minuty čtení

Technické disciplíny v Jasné během třetího lednového víkendu přilákaly tisíce fanoušků a upoutaly pozornost celého světa. I přes nepříjemný pád slovenské hvězdy Petry Vlhové zůstali fanoušci věrní lyžování a vytvořili charitativní atmosféru pro ostatní závodníky. Akce by se mohla opakovat v roce 2026.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Petra Vlhová je hvězdou světového lyžování

Olympijská vítězka, mistryně světa, držitelka jednoho velkého a tří malých křišťálových glóbů chtěla na závodě Světového poháru v Jasné potěšit davy fanoušků dalším úspěchem. Před třemi lety zde vyhrála obří slalom. Kvůli pandemickým opatřením však tehdy chyběli diváci. Tentokrát ji čekala elektrizující atmosféra.

Největší slovenské lyžařské středisko bylo od časných ranních hodin plné fanoušků. Všude vládla radostná atmosféra, kterou doprovázely slovenské vlajky a velké transparenty s nápisem „Péťa“. Nadšení dosáhlo vrcholu, když Petra Vlhová zahájila svou jízdu v prvním kole obřího slalomu. Stačilo však jen pár branek, aby ho vystřídal obrovský šok a v Jasné zavládlo obrovské ticho. Po ošklivém pádu pro naši Peti sezona předčasně skončila. Podle trenéra Maura Piniho by se na svah mohla vrátit v září.

Hectorová i Shiffrinová byly z Jasné nadšené

Obří slalom v Jasné ovládla Sara Hectorová, pro kterou to bylo první vítězství od olympijského triumfu v roce 2022.

„Jsem unešená, že jsem vyhrála poprvé od olympiády. Jsem ale smutná z toho, co se stalo Petře Vlhové. Těším se na svůj comeback. Děkuji ti, Jasná. Závodit tady byl absolutní sen,“
– Sara Hectorová, 31letá švédská reprezentantka v lyžování

V nedělním slalomu nejlepší lyžařka historie Mikaela Shiffrinová těsně porazila talentovanou Chorvatku Zrinku Ljutićovou. Pro Američanku to bylo neuvěřitelné 95. vítězství ve Světovém poháru. Velká rivalka Petry Vlhové popřála své soupeřce brzké uzdravení a pochválila slovenské fanoušky.

„Jasná, děkuji vám za vaše nadšení a lásku ke sportu, který tak milujeme. Vzhledem k okolnostem bych pochopila, kdybyste odešli. Ale vy jste zůstali a fandili. Byli jste neuvěřitelní. Děkuji vám. Přeji vše nejlepší Petře Vlhové a jejímu týmu. Bez její energie, krásného lyžování a našich soubojů nebude tento sport stejný. Ale vím, že se vrátí hladovější a silnější,“
– Mikaela Shiffrinová o atmosféře v Jasné

Znovu za dva roky?

Na přípravě Světového poháru v Jasné se podílelo až 900 lidí. Akce byla velmi úspěšná. Po oba dny přišlo na místo konání 12 000 lidí, kteří ukázali, že lyžování rozumí, a vytvořili perfektní kulisu navzdory tomu, co se stalo Petře Vlhové. Přímý přenos závodu sledovalo více než 100 milionů diváků ve 160 zemích světa. Generální ředitel Slovak Travel Václav Mika řekl, že Jasná se stala příkladem toho, jak se na Slovensku dělají světové akce. A my můžeme jen souhlasit. Organizátoři se dokázali vypořádat i s největší logistickou výzvou, kterou byla doprava.

„Od lidí z FIS zazněla silná slova, že Jasná udává směr, jakým by se měly závody Světového poháru žen ubírat. Držte nám palce. Uděláme vše pro to, abychom Světový pohár do Jasné vrátili v olympijské sezoně,“
dodal Martin Pasko, prezident Slovenské lyžařské asociace

Ředitel závodů FIS Peter Gerdol přislíbil, že se Světový pohár do Jasné vrátí. Martin Paško, prezident Slovenské lyžařské asociace, by si přál, aby se za dva roky opět konal. Tuto myšlenku podporuje i fakt, že ročník 2025/2026 bude pravděpodobně posledním v kariéře Petry Vlhové.

Fanoušci lyžování a zejména Petry Vlhové, ti s oranžovými čepicemi na hlavách, žádají Mezinárodní lyžařskou federaci (FIS), aby do programu Světového poháru v alpském lyžování v roce 2025 zařadila i Slovensko, tedy závod v Jasné. Více informací najdete níže:

👉 PETICE ZA SVĚTOVÝ POHÁR V JASNÉ 2025 📝