Šok desetiletí v F1: Lewis Hamilton přestupuje do Ferrari. Kolotoč se roztočil

Lewis Hamilton bude od sezóny 2025 jezdit za Ferrari. Informace, která se stále nezdá být realitou, ale je. Největší přestup posledního desetiletí otřásá světem motorsportu a zaslouží si od nás bližší pohled.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Výmysl, který se stal skutečností

Když na konci ledna různá světová média informovala o tom, že Lewis Hamilton opustí Mercedes a přestoupí ke konkurenčnímu Ferrari, vykouzlilo to úsměv na tváři mnoha fanoušků formule 1. Proč ne, bylo to na stejné úrovni jako odchod Erlinga Haalanda z Manchesteru City do FC Liverpool nebo odchod Juda Bellinghama z Realu Madrid do FC Barcelona.

Velmi rychle se však ukázalo, že na každém šprochu… Informace, které připomínaly novinářskou „kachnu“, se najednou staly skutečností. „Tým F1 Mercedes-AMG PETRONAS a Lewis Hamilton ukončí spolupráci na konci sezony 2024. Lewis v srpnu 2023 aktivoval klauzuli, která mu zajistí poslední rok v našem týmu,“ stojí v oficiálním prohlášení jednoho z nejrespektovanějších týmů F1.

„Pokud jde o vztah mezi týmem a jezdcem, Lewis se stal nejúspěšnějším jezdcem v historii a my na to vzpomínáme s velkou hrdostí. Věděli jsme však, že naše působení dříve či později přirozeně skončí. Přijímáme Lewisův krok a těšíme se na výzvy, které nám budoucnost přinese. Nyní nás však čeká ještě jedna sezóna, na kterou se zaměříme,“ dodal šéf týmu a generální ředitel Toto Wolff.

A co samotný Lewis Hamilton? „Prožil jsem s týmem 11 úžasných let a jsem hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli. Mercedes je součástí mého života od mých třinácti let. Je to místo, kde jsem vyrostl. Odchod z týmu je jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsem musel udělat. Těším se na novou výzvu. Vždy budu Mercedesu vděčný. V naší poslední společné sezóně ze sebe vydám to nejlepší.“

Historický okamžik

Hamiltonův odchod se bez kontroverze řadí mezi největší přestupy v historii motorsportu. Mercedes a Ferrari jsou dlouholetými rivaly a patří mezi přední týmy Formule 1. Lewis, který má na kontě sedm titulů mistra světa, což je spolu s Michaelem Schumacherem nejvíce ze všech jezdců, stojí před novou výzvou.

V Maranellu vytvoří dvojici s Monako Charlesem Leclercem, zatímco Španěl Carlos Sainz si bude muset hledat novou roli. Je příliš brzy na to, abychom mohli tvrdit, jakou chemii tandem Hamilton-Leclerc přinese, ale už teď je jasné, že se budeme mít na co dívat. Charles neustále usiluje o svůj premiérový titul mistra světa, Hamilton by rád získal titul číslo osm a usadil se na vrcholu historických tabulek.

Nový impuls v F1

Hamiltonův přestup s sebou přinesl velké zemětřesení a otázky. Jaká bude jeho poslední sezona u Mercedesu? Jaká bude atmosféra ve Ferrari, kde Sainz ví, že po skončení sezony skončí? Na řadu přichází také debata o tom, kdo nahradí Lewise Hamiltona v Mercedesu a zaskočí za George Russella.

Padají jména jako Esteban Ocon a Alex Albon. Mezi ty obskurnější spekulace patří také trojnásobný mistr světa Max Verstappen z týmu Oracle Red Bull Racing. Nebo Sergio Pérez skončí u Býků a vydá se za novou výzvou? Pro Formuli 1 jako celek je všechno tohle spouštění skvělé.

Protože i kdyby nadvláda Red Bullu na trati pokračovala, což se v sezóně 2024 tak nějak stane, diváci budou mít o čem diskutovat, polemizovat a spekulovat. A to je koření, které nejen F1, ale každý sport potřebuje.

KOMPLETNÍ NABÍDKA NA FORMULI 1