Slavná atmosféra v Premier League: Kde se fandí nejlíp?

3 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Premier League je nejlepší fotbalová liga na světě. V souvislosti s touto soutěží je často zmiňována atmosféra na jednotlivých stadionech. Obecně panuje názor, že je „lepší“ fandit na tribunách menších klubů, kde je, řečeno na rovinu, méně turistů. Jak je tomu ve skutečnosti?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Nejlepší atmosféra je na severu

Britský internetový magazín Sport Bible přišel se zajímavým srovnáním atmosféry na stadionech různých klubů anglické Premier League. Kraluje Manchester United, což je pro někoho možná překvapivá volba. Vždyť Rudé ďábly při každém domácím zápase navštíví velké množství turistů z celého světa. Všeobecně se má za to, že na Old Trafford se nefandí tak jako například v Newcastlu, Brightonu nebo Birminghamu na Aston Ville. Jak se však ukazuje, přítomnost místních fanoušků není automatickou zárukou úspěchu.

Společnosti Cenuwide a of Midnite provedly aktuální a podrobný průzkum mezi fanoušky, kteří pravidelně navštěvují zápasy na hřištích soupeřů, aby porovnaly, kde je v Premier League nejlepší atmosféra. Doufáme, že právě lidé, kteří pochodili a podrobně pozorovali jednotlivé tribuny, budou mít nejlepší vhled do dané problematiky. Celých 20,46 % dotázaných zvolilo jako svou první volbu stadion Manchesteru United Old Trafford. To je více než pětina, tedy významná část z celkového počtu respondentů.

Londýnu kraluje Arsenal

Na druhém místě se umístil Anfield Road v Liverpoolu, na třetím Emirates Stadium Arsenalu, na čtvrtém St James‘ Park Newcastlu. První pětku uzavírá Stamford Bridge, na kterém hraje Chelsea. Zajímavé je, že v první pětce jsou kluby, které jsou známé nejen v Anglii, ale i po celém světě, mají globální vliv a není divu, že na jejich zápasy chodí tisíce zahraničních fanoušků. V důsledku toho je přirozené, že když cestujete na zápas svého oblíbeného klubu, neznáte jednotlivé pokřiky a skandování tak dobře jako domácí fanoušci, což může ovlivnit atmosféru. Je však zřejmé, že příznivci to tak nevnímají a právě přední anglické kluby hrají mezi atmosférou hlavní roli.

Liverpoolská hymna „You will never walk alone“:

Hymna Arsenalu: „North London forever“:

Newcastle – obr se probouzí

Newcastle se samozřejmě do této pozice teprve dostává, ale vzhledem k vzestupu tohoto klubu je jen otázkou času, kdy začnou na anglický sever proudit větší davy. Fanoušci „The Magpies“ patří k nejhlučnějším a atmosféra v St James‘ Parku vás velmi rychle pohltí. Zlepšující se hra, schopný trenér, efektivní přestupová činnost a samotní fanoušci pomalu odhalují zašlou slávu a lesk klubu (4x mistr Anglie, 6x vítěz FA Cupu).

Zdroj: goal.com/foto: Getty

Za zmínku stojí i fakt, že ať už je atmosféra na jednotlivých stadionech Premier League jakákoli, a někde je fanoušků více, jinde méně, na žádném místě se opravdu nenudíte a přijdete si na své, protože fanoušci ze všech koutů Anglie mají co nabídnout. A v nejlepší fotbalové soutěži není zápas, který by vás alespoň na pár okamžiků nevtáhl do svého děje.

VSTUPENKY a ZÁJEZDY na PREMIER LEAGUE