Slavia řeší obránce, Sparta výjimku pro fanoušky. Co je tahákem čtvrtečních evropských pohárů?

2 minuty čtení

Vyřazovací část Ligy mistrů už se rozjela, ve čtvrtek prásknou do vrtule taky její dvě mladší sestry – Evropská a Konferenční liga. Do akce půjdou i čeští zástupci – Slavia Praha a Sparta Praha.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Sešívaní se ve čtvrtek od 18:45 budou prát na stadionu Fenerbahçe Istanbul, kde je čeká pořádná vřava. V pekelné atmosféře budou domácí Turci i bez zvučných záložníků Luize Gustava a Mesuta Özila, kteří jsou zranění, bezesporu favority.

Červeno-bílí se navíc trápí se svými problémy. Ten zásadní jsou krajní obránci. Pravou stranu za normálních okolností okupuje dánská rychlonožka Alexander Bah, jenže ten je na úvodní duel proti Fenerbahçe vykartovaný. Jako náplast na jeho místo měl být univerzál Lukáš Masopust, ale to neklapne. Pořád není zdravotně zcela fit a se Slavií do Turecka ani neletěl.

Co pozice levého beka? Tam bývá tradiční oporou kapitán Jan Bořil, který však už několik měsíců laboruje s těžkým zraněním kolena. Transformace srbského záložníka Srdjana Plavšiče na obránce zatím moc neklapla. Trn z paty nejspíš sešívaným vytáhne novic David Jurásek, který přišel z Mladé Boleslavi. Ne však pro zápas proti Turkům, není totiž na soupisce pro Konferenční ligu.

A tak se nabízí varianta hry na tři obránce. Dost možná ji ale ze střídačky nebude režírovat hlavní trenér Jindřich Trpišovský, který s týmem kvůli zdravotní indispozici neodletěl. Není však vyloučeno, že za týmem do zápasu stihne dorazit.

Není toho málo, s čím se mistr Česka z posledních tří let musí poprat. Už několikrát ale slávisté ukázali, že i v úzkých si umí poradit.

Co řeší Sparta? Tak především fanoušky. Od pátku 19. února bude moct na tribuny 50 procent kapacity stadionů, což by v případě pražské Letné představovalo bezmála deset tisíc fanoušků.

Sparta dělá vše, co jde, aby si vyjednala výjimku už na čtvrteční duel proti Partizanu Bělehrad. Zatím však neúspěšně. V praxi to tedy znamená, že by se v domácím prostředí mohla opřít pouze o dosud povolenou tisícovku fanoušků. S výhledem do odvety, kde je v Srbsku čeká jistě až nepřátelské prostřední, nic moc.

Tohle však řeší sparťanští funkcionáři. Hráči a trenérský tým v čele s Pavlem Vrbou má za sebou sice povedené derby se Slavií v rámci MOL Cupu, jenže ne úplně vyvedené představení proti Plzni v lize, kde bod zachraňoval „last-minute“ gólem Adam Hložek.

Sparťanům haproval střed pole, kde chyběl Ladislav Krejčí mladší. David Pavelka ani Michal Sáček nedokázali jeho absenci zcela nahradit. Jestli se do úvodního střetnutí s Partizanem dá do kupy, není úplně jisté. Spartě by ale jeho důsledná hra v takovém zápase jistě bodla.

Duel proti týmu, který v srbské nejvyšší soutěži skončil v posledních dvou sezonách vždy na druhém místě, startuje na Letné ve čtvrtek ve 21 hodin.

TAHÁK V EL: „Nová“ Barcelona hostí Neapol

V Barceloně už dlouho neznají pocit hrát na jaře „pouze“ Evropskou ligu. Když už v ní ale věhlasný katalánský klub, který za poslední dobu trochu ztratil ze svého lesku, je, bude chtít dojít co nejdál. Pod legendou Xavim má vyrůst nová vítězná generace a triumf v Evropské lize by byl balzámem na duši barcelonských fanoušků.

>> BLOG: Stejná, ale přece jiná! Barcelona zažívá turbulentní období

Neapol ale bude rázně proti. Už jednou se tento italský klub z výhry v této soutěži radoval, a to v roce 1989. Tehdy ji vyhrál ještě pod názvem Pohár UEFA. V dresu Neapole v tu dobu pobíhal jistý Diego Maradona. Vyhrát Evropskou ligu by byla parádní rozlučka pro kapitána Lorenza Insigneho, který po sezoně zamíří do kanadského Toronta.

U souboje mezi Barcelonou a Neapolí bude i padesátka našich klientů, kteří se už těší na výjimečný zážitek.

Španělské úřady od 1. února povolují plné kapacity stadionů, a tak je jasné, že o vynikající atmosféru bude postaráno.

ZÁJEZDY NA BARCELONU >> ZDE <<

Náš TIP >> FC Barcelona vs. Osasuna (13. 3. 2022) od 10 500 Kč