Slavia přepisovala dějiny. Po stopách historické série, která začala i skončila v derby

4 minuty čtení

Historická série skončila. Celkem 54 zápasů v řadě fotbalisté pražské Slavie na domácí ligové scéně neprohráli. Celek trenéra Jindřicha Trpišovského se tak nesmazatelně zapsal do historie českého fotbalu. Dechberoucí série skončila až v jubilejním 300. derby s pražskou Spartou.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

I ve světě málo vídaná řádka bez porážky skončila pro Slavii po více než roce a sedmi měsících. Po 582 dnech a po 54 zápasech. Z 54 utkání Slavia 41 vyhrála a 13 alespoň zremizovala. Česká ani československá historie tuzemské nejvyšší soutěže tak dlouhou sérii bez porážky nepamatuje. Rekord Slavie byl do té doby 36 utkání bez prohry, která sešívaní odehráli pod vedením kouče Jaroslava Šilhavého mezi lety 2016 a 2017. Druhé pražské S dokázalo v letech 1943-1946 odehrát v lize 40 zápasů bez porážky.

Poslední prohru před touto sérií sešívaní utrpěli 1. března 2020 na Slovácku 2:0 (Petržela, Zahustel). Paradoxem je, že historická 54 zápasů trvající série pak začala v derby se Spartou, s níž nyní i skončila. Tehdy na konci sezony 2019–20 hlavičkou v nastavení Petar Musa vyrovnával na 1:1 a začala dlouhá pouť bez jediné ligové prohry. Nad jejich síly byl až nyní právě rival z Letné.

VÝHRA PRO ŠURALA

Fanoušci Sparty si po tak dlouho očekávané výhře nad odvěkým rivalem vzpomněli také na svého bývalého kapitána, v roce 2019 tragicky zesnulého Josefa Šurala. Právě bývalý útočník české reprezentace byl v roce 2016 u poslední ligové výhry Sparty v derby. Tehdy při výhře 3:1 dávali góly Lafata, Costa, Zahustel a za Slavii Milan Škoda.

Už z toho je patrné, kolik vody od té doby uplynulo. Žádný z tehdejších hráčů už dneska dres svého klubu neobléká. Třeba Davidu Lafatovi je 40 let a fotbal už si užívá jen doma na jihu Čech v krajském přeboru za Olešník. Pak nastalo dlouhé sparťanské čekání, během kterého derby skončilo šestkrát remízou a osmkrát vyhráli Slávisté. Tým z Letné se dočkal až nyní a přerušil tak druhou velkou sérii sešívaných. Tu z derby.

HRDINOU NOVÁČEK HARASLÍN

„Víme, že Sparta roky nevyhrála nad Slavií, takže je super, že se to konečně podařilo. Navíc jsme ovládli jubilejní třísté derby, což je bonus navíc,“ rozplýval se střelec jediné branky utkání Lukáš Haraslín v rozhovoru pro slovenská média. „Lépe se to naplánovat nedalo. Vstřelit gól v derby je krásný pocit, chutnal obzvlášť dobře. Vyhráli jsme však jako mužstvo a o ten gól jsme se zasloužili jako jeden tým. Jsem velmi rád za všechny kluky, že nám to takhle vyšlo,“ pochvaloval si.

Komentář k derby zanechal na svém twitterovém účtu také novinář Jan Podroužek, šéfredaktor fotbalové sekce deníku Sportu, který píše primárně právě o Slavii. „Když Sparta naposledy vyhrála derby, byla Slavia na úplném počátku své dnešní éry. Pro Letenské je tahle výhra o to cennější,“ zmínil se.

Oba pražské velkokluby bojují také na mezinárodní scéně. Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier League, Serie A, Bundesligy a mnohých dalších. V nabídce máme i zájezdy a vstupenky na nový tým božského Lionela Messiho Paris St. Germain. U nás si vybere každý!

Přejít do FAN shopu