Slavia ovládla letenské finále na hřišti i v hledišti

2 minuty čtení

Oslavu fotbalu ve finále tuzemského MOL Cupu ovládl tým z červeno-bílé části Prahy. A to jak nápaditými choreografiemi na tribunách, tak na hřišti. Slavia svým vítězstvím na Letné vyrovnala úhlavního rivala v počtu trofejí, oba pražské velkokluby vyhrály pohár sedmkrát.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Ani jeden tým finále vyloženě nedominoval, ale sešívaní podali vyspělejší výkon. Prokázali své zkušenosti z Evropy, které zkrátka poslední roky mladému týmu Sparty schází. Sešívaní si počkali na krásný gól Douděry, následně jim ještě pomohla nedohoda v obraně domácích, kdy Vitík hlavičkoval do spoluhráče Panáka a míč se nešťastně odrazil za záda Kováře.

Od té doby už drželi sešívaní zápas jasně v rukou, byť měly oba týmy zhruba stejně šancí. Nejlepší hráč poražených Karabec ale jednou pálil těsně nad a podruhé do tyče, Krejčího hlavičku pak zase sešívaní zpacifikovali na brankové čáře. „Nádherný pocit, ani nevím, co mám říct. Zvednout nad hlavu pohár, rozhodnout na Letné – jsem jako ve snu,“ nechal se slyšet finálový hrdina David Douděra.

Sparta, která zaznamenala v posledních měsících určitě největší výkonnostní progres, prohrála poprvé po 20 mistrovských zápasech. Ke smůle fanoušků Letenských právě v zápase o tuzemskou trofej. Naposledy tým kouče Briana Priskeho padl právě na Slavii (0:4), a to 23. října 2022 v Edenu. Letenští tak neprohráli více než půl roku. Doma na Letné to bylo naposledy dokonce v prvním kole aktuální sezony proti Liberci – 1:2 (31. července 2022, Daněk – Ch. Frýdek, vlastní: Zelený).

Pražské derby ve finále? Podruhé v české historii

Naposledy (a také do této středy jedinkrát) se oba pražské týmy utkaly ve finále roku 2002. Slavia tehdy vyhrála 2:1 díky dvěma gólům Tomáše Doška, který je zároveň nejlepším slávistickým střelcem v českém poháru. Za Spartu snižoval legendární sběratel titulů Jiří Novotný. V jakých sestavách tehdy manšafty nastoupily?

Sparta: Čech – Flachbart, Grygera, Novotný, Mareš – Sionko, Hübschman, Jarošík, Michalík (70. Zavadil) – Tuma (58. Kincl), Malár (46. Jun).
Slavia: Černý – L. Došek, Šuškavčevič, Petrouš, Skácel – Piták, Dostálek, Gedeon (86. Stibůrek), Kuchař – Kuka (10. Vachoušek), T. Došek.

Aktuální bilance obou týmů v českém poháru

Sparta Praha
104 vítězství – 21 remíz – 24 porážek
Skóre 340:121
Vítěz: 7x
Nejlepší střelec: Horst Siegl

Slavia Praha
94 vítězství – 8 remíz – 25 porážek
Skóre 329:107
Vítěz: 7x
Nejlepší střelec: Tomáš Došek

Podívejte se, jaká také může panovat atmosféra na českých stadionech ZDE.

Sledovat tuzemský fotbal se zkrátka vyplatí! A pokud chcete zažít třeba vrchol Evropské konferenční ligy na Slavii v Edenu, podívejte se na naši nabídku. V semifinále jsou aktuálně Fiorentina s Basilejí a West Ham s Alkmaarem. V osudí jsou tak dál tři čeští reprezentanti Antonín Barák, Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Buďte u toho s námi: ZDE! A nebo se podívejte na kompletní nabídku závěrečných bojů evropských pohárů.