Šlágr sezony: Sparta Praha – Slavia Praha

8 minut čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Nejočekávanější zápas jara se blíží. První proti druhému, dělí je pouhé dva body. Zápas, který by mohl být jazýčkem na mistrovských vahách. Ve skvělé formě hrající Sparta, navíc doma, má šanci odlepit se od věčného rivala Slavii na rozdíl pěti bodů a udělat krok k zisku titulu, z něhož se naposledy radovala před devíti lety.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Trpišovský: Záměr k derby se nemění

Sparta se na svého soupeře naladila výhrou 2:0 v Pardubicích. Pro rudé to byla jedenáctá výhra v řadě, devátá ve Fortuna:Lize. Slavia naopak ztratila dva body remízou 1:1 v Mladé Boleslavi. Sešívaní na jaře ztrácejí body na hřištích soupeřů, v posledních čtyřech venkovních zápasech dokázali získat jen tři body.

„Nepříjemná ztráta, protože všechny body prostě chybí. Myslím, že směrem k derby se ale nic nezmění, to chceme vyhrát tak jako tak. Mrzí nás ztracené body, ale záměr k derby to nemění,“
trenér Slavie Jindřich Trpišovský po remíze v Mladé Boleslavi.

V posledních pěti ligových derby si mužstva předávala vítězství zápas od zápasu: Slavia – Sparta 2:0, Sparta – Slavia 1:0, Slavia – Sparta 2:0, Slavia – Sparta 1:2, Slavia – Sparta 4:0. Jak je ale vidět, Sparta hrála doma pouze jednou.

Priske: Víme, jak vyhrát derby

Podzimní porážka Sparty 0:4 zapsala nejvýraznější gólový rozdíl ve výsledcích těchto týmů v samostatné české lize.

„Pravdou je, že v posledním zápase se Slavií jsme nebyli psychicky připraveni. Tehdy jsme nejen utrpěli vysokou porážku, ale dostali jsme i cennou lekci. Teď nás čeká domácí derby a všichni už víme nejen to, jak se derby hraje, ale také to, jak ho vyhrát,“
řekl trenér Sparty Brian Priske.

Půjde o 305. pražské derby v historii „S“, z nichž Sparta vyhrála 136, Slavia 96 a 72 nemělo vítěze. Z toho bylo 183 ligových duelů (Sparta 85 výher, 41 remíz, 57 proher). Také v české lize – od sezony 1993/94 – mají sparťané příznivější bilanci – z 62 duelů 26 vyhráli, 15 prohráli, 21 zápasů skončilo remízou.

Nebude to poslední derby sezony. Oba týmy postoupily do finále MOL Cupu, které se bude hrát 3. května, hrát se bude také v nadstavbě. Ligové derby v rámci 27. kola nejvyšší české fotbalové soutěže začíná v sobotu 15. dubna v 19 hodin.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAJÍMAVOSTI

Věděli jste, že?

  • autorem prvního gólu v pražském derby byl hráč Slavie Josef Bělka, jinak odchovanec Sparty. Stalo se tak 13. října 1907 a duel na hřišti Slavie skončil 2:2.
  • Slávisté měli jako první vlastní stadion v části Prahy zvané Letná (přestěhovali se tam v roce 1897), v roce 1901 zde otevřeli nové hřiště a postavili i dvoupatrovou tribunu. Sparťané zakotvili na Letné v roce 1905, asi 200 kroků od Slavie.
  • V derby, které se odehrálo 25. října 1914 na Spartě, stál v brance „rudých“ slavný komik Vlasta Burian a hosté vyhráli 1:0. Když jednou kvůli fotbalu zmeškal představení v Rokoku, byl z divadla vyhozen…
  • Nejvyšší vítězství Slavie nad Spartou (9:1) přišlo v přátelském utkání 24. listopadu 1907 (5 gólů vstřelil Bělka), nejvyšší výhra Sparty byla 8:1, a to v utkání hraném 14. června 1952 (některé zdroje uvádějí 13. června) v Poháru míru a přátelství.
  • Nejvíce diváků vidělo derby 4. září 1965, kdy v ligovém utkání remízu 2:2 sledovalo na strahovských tribunách 50 105 diváků.

Po druhé světové válce si soupeři vypomohli tím, že si navzájem poskytli dočasný domov. V roce 1950 se Slavia ocitla bez vlastního stánku a kromě jiných stadionů hrála nějaký čas na sparťanské Letné, a když rudí v šedesátých letech rekonstruovali svůj domov, našli útočiště v Edenu, kde dokonce sehráli zápas PEMZ s Realem Madrid.

V květnu 1935 porazil společný tým Slavie a Sparty na Letné 5:1 Manchester City, tehdy třetí nejúspěšnější klub anglické ligy. V odvetě v Manchesteru zvítězili domácí 4:1 a na znamení úcty věnovali soupeři symbolickou trofej.

Rekordní návštěva v ženském zápase Sparta – Slavia (1:0) se zrodila teprve nedávno: 26. března 2023 bylo na ligovém utkání na Letné přítomno 5 734 diváků.

zdroj fotky: slavia.cz

KONTROVERZE

První derby – první skandál
Hned první derby mezi pražskými S skončilo skandálem. Dne 29. března 1896 se v rámci turnaje čtyř pražských klubů na Císařské louce proti sobě postavili fotbalisté v sešívaných červenobílých dresech s rudou pěticípou hvězdou (Slavia) a černých dresech s velkým bílým S na prsou (Sparta). Jediný gól zápasu vstřelila Sparta, ale rozhodčí Josef Rössler-Ořovský jej po skončení zápasu na nátlak slávistů odvolal a výsledek byl 0:0. V té době platilo pravidlo, že se na výsledku museli dohodnout kapitáni obou týmů a slávisté nechtěli výsledek 0:1 podepsat. Uražení sparťané z turnaje odešli a zrodila se zášť mezi těmito kluby na několik desetiletí. Kluby se pak nepotkaly dlouhých 11 let.

Neodehrané derby
Poprvé se neodehrálo derby 8. prosince 1912 na Spartě, kdy byl zápas mistrovství Koruny české po půlhodině hry za stavu 1:1 po potyčce mezi slávistickým Rozmayslem a sparťanským Fivébrem rozhodčím přerušen. Zápas se měl opakovat, s čímž Slavia nesouhlasila. Fotbalový svaz vyhlásil vítězem mistrovství Spartu. Poté se v historii ještě čtyřikrát stalo, že se derby nedohrálo.

Trestní oznámení
Derby z 8. listopadu 1931 (Slavia – Sparta 3:1) je označováno za nejtvrdší v historii. Bilance? Padesát faulů, pět vyloučení, otřes mozku a zlomená noha (po zákroku sparťana Braina na slávistu Nováka). Slávisté za tento „masakr“ podali na soupeře trestní oznámení, které bylo později staženo. Ironií osudu bylo, že výtěžek ze zápasu ve výši 158 tisíc korun putoval do Fondu zranění. V roce 1932 mezi sebou oba kluby uzavřely smír, který zpečetily i písemně.

Bitvy o nejlepší hráče
Není divu, že se oba kluby vždy přetahovaly o nejlepší hráče té doby. V roce 1937 Slavia vyrvala sparťanům slavného kanonýra Josefa Bicana. Bican dal funkcionářům Sparty košem, přestože mu nabídli dvakrát více peněz než Slavia. S 35 góly je zatím rekordním střelcem derby. Další příběh se týkal jednoho z nejlepších brankářů 20. a 30. let minulého století Františka Pláničky, kterého Sparta odmítla kvůli jeho nízké postavě v mladém věku, a tak zaklepal na dveře Slavie, kde hrál 16 let a stal se (nejen) slávistickou legendou.

zdroj: english.radio.cz/foto: Slavia Praha – Josef Bican

PAMÁTNÉ ZÁPASY

Tucet gólů – nikdy předtím ani potom nepadlo v derby více gólů. Zápas Župního poháru hraný 3. července 1943 na stadionu Sparty skončil 4:8 (poločas 3:3). Čtyři góly za hosty vstřelil Čestmír Vycpálek.

Titul proti Slavii byl zpečetěn – není větší radosti, než když porazíte soupeře a můžete hned po zápase slavit titul. Takové euforické chvíle zažili hráči Sparty po vítězství 5:1 nad Slavií 6. května 2000 na Letné, přestože se hosté v duelu ujali vedení. Přestože do konce české ligy zbývala ještě dvě kola, Sparta vedla tabulku o sedm bodů před Slavií a o titul už nemohla přijít.

Přestřelka v jubilejním derby – psal se 16. březen 2001 a Sparta doma přivítala Slavii v jubilejním 250. derby. Před výkopem převzal cenu Sparťan století slovenský rodák Andrej Kvašňák. V poločase vedli domácí 2:0, ale ve druhém poločase vyrovnal na 2:2 už za šest minut Pavel Kuka. Krátce nato poslal Spartu znovu do vedení Josef Obajdin, aby Kuka vzápětí vyrovnal na 3:3 a zkompletoval svůj hattrick. Poté domácí opět vedli zásluhou Radima Holuba, ale poslední branku vstřelil v 90. minutě pěknou střelou z 25 metrů Tomáš Kuchař (4:4). Jedná se o gólově nejbohatší derby těchto týmů v samostatné historii české ligy.

PAMÁTNÉ MOMENTY

Zdroj: sport.aktualne.cz/foto: Ondřej Besperát

Labantův nejhorší moment
Nejhorší okamžik ve fotbalové kariéře slovenského fotbalisty Vladimíra Labanta přišel v zápase 13. kola české ligy mezi Slavií a Spartou 8. listopadu 1999 (poslední derby ve starém Edenu). Poté, co se s ním ve 22. minutě ve skluzu srazil jeho spoluhráč Petr Gabriel, byl ze hřiště odnesen na nosítkách se zlomenou nohou! V té době už oblékal „rudý“ dres, neboť v létě 1999 přestoupil k rivalovi ze Slavie. Byl ve skvělé formě, ale zranění ho vyřadilo téměř na rok a ovlivnilo zbytek jeho kariéry.

Pět gólů za 28 minut
V ligovém utkání hraném 22. dubna 1988 čekali diváci na stadionu Sparty na gól až hodinu hry, jeilkož Jozef Chovanec ve 13. minutě nedal penaltu. V závěrečné půlhodině se však s góly roztrhl pytel, ovšem pouze v síti hostů. Dva góly Tomáše Skuhravého a Stanislava Grigy a jeden Vítězslava Lavičky za 28 minut přinesly rudým vítězství 5:0 a byli na nejlepší cestě k titulu.

Čtyři góly na hřišti soupeře
Vyhrát na půdě soupeře a vstřelit čtyři góly těší dvojnásob. To se podařilo fotbalistům Slavie 6. října 2008, kdy na Letné zvítězili 4:1, jejich dvě branky vstřelil Vladimír Šmicer. V sezonách 2007/2008 a 2008/2009 slávisté ligu ovládli a na stadionu soupeře v tomto období dvakrát zvítězili.