Šipkařská „Liga mistrů“ zavítá do Liverpoolu. Buďte u toho s námi!

píše Pavel Pubal

Šipky a hospodský sport? Ale kdeže, tohle zaprášené slovní spojení už dávno neplatí. Dnes už jsou steelové šipky (nikoliv elektronické) profesionální sportem, jehož popularita v posledních letech raketově roste a ti nejúspěšnější světoví hráči si v něm přijdou na miliony. De facto každým velkým turnajem se rozšiřuje fanouškovská základna tohoto sportu, buďte u toho s námi! Nyní Premier League Darts zavítá do města Beatles – Liverpoolu. Bude se radovat jednička světového žebříčku Michael Van Gerwen z Nizozemska, nebo vítěz nedávného mistrovství světa Peter Wright ze Skotska, který na Nový rok právě Van Gerwena ve finále senzačně porazil? Nechme se překvapit.

Velká show a strhující atmosféra, která předčí i leckteré fotbalové bitvy

Série Premier League je společně s mistrovstvím světa nejsledovanější šipkařskou soutěží na světě. Hraje ji deset elitních světových hráčů po největších halách Evropy a na každý tříhodinový večer přijde třeba až patnáct tisíc fanoušků. Do liverpoolské arény dorazí na svou „Ligu mistrů“ šipkařská smetánka v pátek 13. března. Premier League Darts nabízí na každé své zastávce fantastickou atmosféru, která do jisté míry vlastně trochu vzpomíná na původ této hospodské hry. Lidé se baví, tancují, popíjejí a mnohdy v kostýmech na tribunách křičí nadšením nebo mávají transparenty. Je to zkrátka jedna velká show, která mnohdy předčí i nejzajímavější fotbalové bitvy. Nudit se tedy rozhodně nebudete.

Samotní šipkaři, dnes už profesionální hráči, kteří berou na odměnách miliony, možná na první pohled nevypadají jako vyrýsovaní atleti. Sami jsou extravagantní a minimálně při nástupech na scénu na sebe rádi poutají pozornost, čímž zápasům dodávají ještě větší náboj. Ale jak si stoupnou před terč, nasazují „poker face“ a přivádějí k úžasu stovky tisíc fanoušků po celém světě. Najednou všichni hypnotizují červený obdélníček o rozměru jeden krát tři centimetry. Na Premier League v Liverpoolu vás čeká skvělá atmosféra, nabitý celodenní program a napínavé šipkařské zápasy.

Čím je Pelé pro fotbal, tím byl Taylor pro šipky. Vrátí se Michaela van Gerwen na světový trůn?

Šipkaři zkrátka dobývají sportovní svět. Jedním z jejich průkopníků je šestnáctinásobný mistr světa Phil Taylor. Právě on povýšil šipky na jejich dnešní úroveň. Co znamenají pro fotbal Pelé či Maradona, tím je Taylor pro šipky. Fenomenální hráč byl dokonce v roce 2010 vyhlášen druhou největší sportovní osobností Velké Británie. Postavil se tak po bok Davida Beckhama a dalších sportovních velikánů. V roce 2018 pak zakončil svou bohatou a tituly nasycenou kariéru, ale nástupců má nespočet.

Premier League Darts (Liverpool) | 12.3. – 13.3. 2020 | od 5 400 Kč

Velikánem současnosti je Holanďan Michael van Gerwen. Ten ovládl poslední čtyři ročníky Premier League, celkově už se v prestižní sérii radoval pětkrát. Přesto má o motivaci postaráno. Touží si zchladit žáhu po nepovedeném finále nedávného mistrovství světa, kde bral po třech titulech za posledních šest let „pouze“ stříbro. A především až na podesáté prohrál velké světové finále… Aktuálnímu a nečekanému mistru světa Peteru Wrightovi a dalším lišákům v závětří tak bude chtít zase ukázat, kdo je v šipkařském světě králem.

Z hospod až před tisíce fanoušků na stadionech a miliony u televize

Šipkařský cirkus je velmi oblíbený i mezi světově známými sportovci. Velké popularitě se těší mimo Ostrovy zejména díky MVG také v Holandsku, kde svému krajanovi fandí třeba bývalý fotbalový reprezentant Robin Van Persie nebo jeho nedávný spoluhráč z národního týmu Rafael van der Vaart. Ten se dokonce několika turnajů sám zúčastnil jako aktivní hráč. Své fanoušky pak mají steelové šipky i mezi českými fotbalisty. Z ještě nedávno klasické hospodské hry se tak během několika mála let stala globální záležitost a fenomén současného sportu, který asi nikdy nedosáhne popularity hokeje nebo fotbalu, ale miliony fanoušků po celém světě si přesto našel.

Už nyní pro vás zase nabízíme plno zájezdů nejen na šipkařskou Premier League. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!


FOTO: Google