Šilhavý do Egypta? České kouče exotika přitahuje

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Nejpropíranějším jménem v současném českém fotbale je rozhodně Jaroslav Šilhavý. Hlavní cíl nesplnil. Český národní tým si opět nesplní sen a nezúčastní se mistrovství světa. Bývalý trenér Slavie nyní zvažuje možnosti. Ve hře je i přechod do egyptské ligy. Je to jednoduché, exotické štace Čechy táhnou!

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Někdejší tvrdý obránce má údajně nabídku z Al Ahly. Na první pohled krok do neznáma, na ten druhý už tolik ne. Egyptský klub je vládcem tamního fotbalu, první ligu opanoval hned dvaačtyřicetkrát! Nespornou výhodou jsou i bohaté finanční toky, které zajišťují fungování na prvotřídní úrovni.

V Egyptě si jednu kapitolu střihnul také František Straka. Na konci roku 2016 kývnul na nabídku Ismaily FC, kde však vydržel pouze čtyři měsíce. Krátké trvání měla také jeho další exotická štace v Austrálii. U protinožců nese dodnes rekord, jeho tým totiž utrpěl největší porážku v historii první ligy (1:8)!

SOUKUP A MÁČALA JSOU ZAVEDENÝMI JMÉNY

Velkým expertem na Blízký východ je i Miroslav Soukup. V Česku je známý především díky stříbru, které jako hlavní trenér dovezl z MS hráčů do 20 let v roce 2007. Hned poté ho ovšem také zlákal Egypt, kde vedl stejnou věkovou kategorii tamní reprezentace. V životopisu u něho najdeme také reprezentace Jemenu a Bahrajnu.

Obrovskou stopu nechal na Arabském poloostrově Milan Máčala. Dvojnásobný český trenér roku vedl hned několik národních týmů. Ať už jde o Spojené arabské emiráty, Saudskou Arábii či Kuvajt. Působil také v tamních ligách, s Al-Ain vyhrál ligu v SAE, s reprezentací Kuvajtu pak opanoval Gulf Cup.

VRÁTÍ SE IVAN HAŠEK ZPÁTKY DO EVROPY?

Štace Ivana Haška by vydaly na samostatný článek. Nejžhavější kandidát na post trenéra české reprezentace působí v Perském zálivu od roku 2005, a to kromě působení na českém svazu a ve francouzském St. Etienne. Ve štědré oblasti je zavedeným jménem, působil v Saudské Arábii či Kataru, nyní vede reprezentaci Libanonu.

Exotickou štaci za sebou má například i Vítězslav Lavička, jenž působil stejně jako Straka v Austrálii. Roman Pivarník nyní trénuje v Kuvajtu, jehož reprezentaci vedl i Dušan Uhrin starší.

Kdo dál? V Saudské Arábii působil i Karel Jarolím, v Emirátech Jozef Chovanec, v Kazachstánu Miroslav Baranek a v Gruzii zase Dušan Uhrin. Fantazii se meze nekladou, vždyť Marcel Lička koučoval v Bělorusku, nyní trénuje ve druhé ruské lize.

Z NAŠÍ NABÍDKY DOPORUČUJEME

Ať už bude na lavičce české reprezentace kdokoliv, čekají nás velmi zajímavé zápasy v Lize národů. Pro fanoušky mezinárodního fotbalu tak máme spoustu lákadel.