Sevillské derby už roky rozděluje město. Větší zápas než El Clásico?

4 minuty čtení
Autor: Ladislav Harsányi

El Clásico přitahuje největší pozornost nejen ve Španělsku, ale i na mezinárodní úrovni, ale v rámci jednoho města je největší rivalitou v zemi sevillské derby. Ne náhodou nese sevillské derby také název El Gran Derbi (Velké derby). Je to pokaždé svátek fotbalu. Atmosféra bývá zběsilá.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Sevilla je rozdělena na dvě poloviny

FC Sevilla versus Real Betis je konfrontace jako řemen, která rozděluje 700tisícové hlavní město Andalusie na dvě poloviny. Jedna fandí červenobílým (FC), druhá zelenobílým (Betis). Je zcela běžné, že rodinní příslušníci a přátelé stojí na opačných stranách barikády. FC je považován za nejstarší klub ze Sevilly (založen v roce 1890, oficiálně registrován jako Sevilla FC od roku 1905), Real Betis zaznamenává rok svého založení 1907 (tehdy pod názvem Espaňa Balompié).

Zatímco v prvním jmenovaném klubu převažovali lidé ze střední třídy, druhý se stal baštou dělnické třídy. Poprvé zkřížily zbraně v roce 1915, kdy FC zvítězil 4:3. Poprvé se střetly v Královském poháru v roce 1928 a v nejvyšší soutěži se poprvé utkaly v roce 1935. Oba týmy získaly po jednom titulu v La Lize, FC v roce 1946, Betis o 11 let dříve. V Evropě byl však FC mnohem úspěšnější, když získal sedm trofejí v Evropské lize. V nejvyšší soutěži se střetly 104krát, Betis vyhrál 30krát, FC 49krát a 25krát se zrodila remíza.

Nejpamátnější zápasy

Sevilla FC – Real Betis 5:0 (1943)
Poté, co Betis prohrál domácí ligový zápas 2:5, se chtěl pomstít, jenže FC nedal soupeři žádnou šanci a díky dvěma veteránům Rafaelu Berrocalovi (hattrick) a Raimundu Blancovi (dva góly) se postaral o nejvyšší brankový rozdíl v derby těchto týmů v historii.

Sevilla FC – Real Betis 2:4 (1958)
Týmy se v Primera Division potkaly poprvé po patnácti letech, Betis předtím živořil v nižších soutěžích. Hosté prohrávali 1:2, ale dokázali stav otočit. Jednalo se o první oficiální soutěžní zápas a první derby na novém stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána.

Foto: archiv FootballTour

Evropská konfrontace (2014)
První a zatím poslední vzájemné střetnutí v evropských soutěžích. Bylo to během osmifinále Evropské ligy ročníku 2013/2014. Paradoxně oba týmy prohrály své domácí zápasy 0:2 a o postupujícím rozhodl až penaltový rozstřel na stadionu Betisu. V něm byl šťastnější FC, který triumfoval 4:3. Ten nakonec v soutěži získal trofej.

Sevilla FC – Real Betis 3:5 (2018)
V tomto ligovém utkání padl nejvyšší počet branek v sevillském derby. Je to také nejvíce gólů, které Betis vstřelil na stadionu soupeře.

Kontroverze v bitvě o Sevillu

Napadení brankáře
V ligovém zápase hraném na stadionu FC v roce 2002 jeden z domácích fanoušků přeskočil zábranu a zezadu napadl brankáře Betisu Antonia Pratse. Fanoušek byl klubem identifikován a dostal doživotní zákaz navštěvovat zápasy FC. Duel nakonec skončil 1:1. FC uzavřel stadion na čtyři zápasy a navíc dostal pokutu 3 500 eur.

Láhev hozená na trenéra
Trenér FC Sevilla Juande Ramos (který dříve vedl i Betis) byl v odvetě čtvrtfinále Královského poháru 2007 na stadionu Benita Villamarína zasažen plastovou lahví hozenou z tribuny. Jeden z fanoušků Betisu takto reagoval v 59. minutě odvetného utkání (první skončilo bez branek) na vedení Ramosových svěřenců 1:0.

Kormidelník, který byl nějakou dobu v bezvědomí, musel být odnesen na nosítkách. Zápas byl předčasně ukončen (nakonec se hrál znovu v madridské části Getafe), přičemž FC postoupil a získal trofej. Disciplinární komise nařídila Realu Betis odehrát tři ligové zápasy mimo svůj stadion. Provinivšímu se fanouškovi udělila pokutu ve výši 4680 eur.

Půlmetrová tyč na hráče
Zápas osmifinále Královského poháru v lednu 2022 přerušil rozhodčí ve 39. minutě, kdy po vyrovnávacím gólu Betisu na 1:1 zasáhl z tribuny hráče FC Joana Jordana do hlavy předmět (padesátimetrová PVC tyč). Ten následně skončil v nemocnici. Rozhodčí rozhodl o předčasném ukončení zápasu. Zápas se dohrával druhý den bez diváků, Betis vyhrál 2:1 a postoupil do čtvrtfinále, kde nakonec získal trofej. Betis musel za trest odehrát dva domácí zápasy mimo Stadio Benito Villamarín.

Věděli jste, že…?

  • V roce 2019 vlastnilo permanentku na zápasy jednoho či druhého klubu přibližně 14 % obyvatel města (tedy zhruba každý sedmý občan); Betis měl 50 tisíc permanentkářů, FC Sevilla 44 tisíc.
  • V derby v barvách obou klubů nastoupilo pouze 9 hráčů. Joaquín Jiménez Postigo získal titul s oběma kluby.
  • V srpnu 2023 proti sobě oba týmy poprvé nastoupily mimo Španělsko: v mexické Guadalajaře zvítězil FC 1:0.

VYRAZTE NA SEVILLSKÉ DERBY