Sesazení dosavadního mistra a nová éra Bundesligy? Série šesti titulů se otřásá v základech

píše Pavel Pubal

Je za námi podzimní část Bundesligy a fanoušci německého fotbalu si zvykají na nový pohled na tabulku. Na jejím čele totiž oproti očekávání není Bayern Mnichov, držitel posledních šesti mistrovských titulů, ale jeho nejvyšší konkurent – Borussia Dortmund.

Ten se radoval naposledy v letech 2011 a 2012, tedy před nástupem silné dynastie Bayernu. Vestfálský klub, vedený od května 2018 Švýcarem Lucienem Favrem, v úvodu sezony využil slabšího startu největšího favorita z Mnichova, který měl zejména v první polovině podzimu obrovské problémy v defenzívě, několikrát nečekaně klopýtl a pod koučem Niko Kovačem už se houpala trenérská židle.

Naopak Borussia předváděla atraktivní, ofenzivně laděný fotbal, kráčela od vítězství k vítězství a vypracovala si slušný náskok. Po podzimní části nakonec vede tabulku právě před Bayernem o šest bodů. Kdo by to čekal, že bude po polovině sezony právě Favreho velmi mladý a na mnoha postech i nezkušený manšaft nejblíže trofeji. Nutno však připomenout, že tým z Bavorska ale oplývá typickou německou buldočí náturou a rozhodně se nevzdá předčasně. Udrží tedy Dortmund na jaře svůj náskok a utne mistrovskou sérii Bayernu?

Zpevněný střed pole a ofenzivní supertalenti, kteří dobývají svět

 Když předvádí dobré výkony celý tým, individuality vyniknou sami. Podobnou frázi opakují trenéři po celém světě prakticky neustále. V případě Borussie to ale platí dvojnásob. Favre se svým týmem předvádí kompaktní a vyváženou hru – má spolehlivého brankáře Romana Bürkiho, který navíc nedávno ukončil reprezentační kariéru, takže bude mít místo srazů švýcarského národního týmu více prostoru pro regeneraci, i velmi dobře fungující obranu, kde se usadil třeba dvacetiletý Maročan Achraf Hakimí, hostující z Realu Madrid. Dortmund se však vždy prezentoval hlavně ofenzivní fotbalem. Vzpomeňme si na zápasy, které předváděl třeba pod vedením Jürgena Kloppa. V posledních letech ale Die Schwarzgelben dopláceli na příliš průchozí defenzívu, kterou zocelily až dvě letní posily do středu zálohy Thomas Delaney a Axel Witsel, za nimiž alternuje ještě Julian Weigl, několikrát využívaný i na postu stopera.

Před nimi se tak mohli bez větších zábran prohánět vynikající rychlostně i technicky vybavení fotbalisté jako Marco Reus, Jacob Bruun Larsen, Jadon Sancho nebo i Mario Götze. Kapitán Reus po dlouhodobých problémech konečně prožil minimálně na své poměry celkem zdravé období, stal se nejlepším německým fotbalistou za rok 2018 a na podzim byl příkladným útočným lídrem Dortmundu. V sedmnácti zápasech si připsal jedenáct branek a sedm asistencí. Před ofenzivními záložníky pak řádil španělský forvard Paco Alcácer, který je sice v týmu jen na hostování z Barcelony, ale hned po svém příchodu se skvěle adaptoval na německý fotbal, a přestože naskakoval do zápasů často jen z lavičky, je s dvanácti góly nejlepším střelcem BVB a o čelo tabulky střelců celé Bundesligy se dělí s Lukou Jovičem z Frankfurtu.

Už“ dvacetiletý Pulišič vyklidil místo mladším

 A to ještě zůstává většinou jen na lavičce třeba talent amerického fotbalu Christian Pulišič. Dvacetiletý křídelník zatím nenavázal na famózní minulou sezonu a světe div se, ze sestavy jej vytlačili ještě mladší fotbalisté! Pulišič tak před pár dny stvrdil svůj odchod do londýnské Chelsea, ale jaro ještě stráví na hostování v Dortmundu. Rázně však ubezpečil fanoušky vestfálského týmu, že na jaře udělá maximum, aby v Signal Iduna Parku zůstal mistrovský pohár, a že angažmá v Premier League začne řešit až od léta.

Ani se nedá příliš očekávat, že by Pulišičův odchod znamenal pro Borussii velké komplikace, protože ta už v minulosti mnohokrát dokázala, že je vždy schopna na ztráty bleskově a hlavně správně zareagovat. Nově objevení mladíci už skvěle nahradili třeba Pierre-Emerick Aubameyanga, dnes jednoho z nejlepších útočníků anglické Premier League v barvách Arsenalu Londýn, nebo Michy Batshuayie, jenž v Dortmundu loni hostoval. Právě výhodný prodej talentovaných hráčů do celé Evropy je jednou z domén BVB a zdá se být jen otázkou času, kdy budou následovat Christiana Pulišiče i další. Horkého zboží mají na Vestfálském stadionu dost a dost.

Angličtí teenageři si podmaňují německý fotbal

 Nebývalo zvykem, že by se angličtí fotbalisté vydávali na velká dobrodružství mimo Britské ostrovy. Minimálně v Německu se ale pozorovatelé musejí mít na pozoru, Bundesliga aktuálně opěvuje supertalentované Angličany Jadona Sancha (18) a Reisse Nelsona (19). Sancho pochází z akademie Manchesteru City a v Dortmundu už si mnou ruce, jakého fotbalistu odtud získali. Osmnáctiletý šikula na podzim nasázel šest branek, přidal sedm asistencí a šance už začal dostávat i v reprezentačním A týmu Albionu. Nelson hostuje v Hoffenheimu z londýnského Arsenalu. Českého spoluhráče Petra Čecha tak vyměnil za Pavla Kadeřábka a také po jeho boku předvádí parádní výkony. Unai Emery už se určitě těší, až se Reiss vrátí zpátky domů na Emirates Stadium. A navíc, co se týče anglických mladíků v Bundeslize, nemusí být všem jménům konec. Spekuluje se o velkém zájmu Bayernu Mnichov o Calluma Hudsona-Odoie z londýnské Chelsea.

 Co říkáte na souboje mezi Dortmundem a Bayernem Mnichov? Koho favorizujete pro jarní bitvy v nejvyšší německé soutěži? Vyjádřete svůj názor a nezapomeňte sledovat nabídku zájezdů nejen za Bundesligou.