Semifinále bez Angličanů. Kdo se usadí na trůn Ligy mistrů?

3 minuty čtení

Král je mrtev, ať žije král. Manchester City neobhájí loňský titul v Lize mistrů, nový šampion vzejde ze čtveřice Dortmund, Paris St. Germain, Bayern Mnichov a Real Madrid. Anglický tým v semifinále Champions League chybí poprvé od sezony 2019–20.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Ve zmíněném ročníku 2019–20 využil absence Angličanů k zisku Ligy mistrů Bayern po finálové výhře nad PSG. Tehdy rozhodl v 59. minutě Kingsley Coman. Oba týmy na sebe mohou narazit ve finále i letos a Coman je také stále v kádru bavorského velkoklubu.

Real děkuje Luninovi. Předčasné finále zvládl Bílý balet

Cityzens odvetnému zápasu doma s Realem dominovali, ale co je to platné, když obrannou hradbu nedobyli. Pro fanoušky Realu Madrid je teď bohem ukrajinský gólman Andriy Lunin. Děkují mu, klaní se mu, glorifikují ho. Během odvety, která se protáhla až do penalt, předvedl několik parádních zákroků. V rozstřelu navíc chytil dvě penalty. „Byl fantastický,“ přikývl trenér Realu Carlo Ancelotti. „Ne, celý tým byl hrdina. Tohle je nejšťastnější noc mého života,“ odmítal zásluhy sám Lunin, který si parádně poradil se záskokem zraněného Courtoise.

Poslední dvě sezony platilo, že ušatý pohár zvedl nad hlavu vítěz předčasného finále Manchester City – Real Madrid. V uplynulých dvou sezonách se oba týmy potkaly až v semifinále, následně Real v sezoně 2021–22 ve finále porazil Liverpool a o rok později Manchester City získal svou kýženou a tolik let očekávanou trofej ve finále s Interem Milán.

Mbappého poslední šance. Dortmund je zpátky po 11 letech

Letos se oba giganti potkali už ve čtvrtfinále, takže Real čekají na cestě za svou další velkou trofejí ještě dvě překážky. V semifinále narazí Bílý balet na Bayern Mnichov a pak případně ve finále ještě na vítěze dvojzápasu PSG – Dortmund. Carlo Ancelotti je prvním trenérem v historii, který vyřadil Pepa Guardiolu z Ligy mistrů ve třech různých sezonách – semifinále 2014 proti Bayernu, semifinále 2022 proti City a současné čtvrtfinále 2024 opět proti City.

Semifinálové bitvy nabídnou spoustu zajímavých zápletek. Kylian Mbappé má možná poslední šanci vyhrát Ligu mistrů v dresu Pařížanů, Dortmund se zase podíval po jedenácti letech do semifinále. Když se mu to povedlo naposledy, tak se pak ve finále roku 2013 hrálo nejslavnější německé derby Der Klassiker proti Bayernu ve finále. I na to může letos dojít v repríze.

Zažijte evropské poháry na vlastní kůži

Bayern má šanci alespoň v Lize mistrů napravit zpackanou sezonu, ve které na úkor Leverkusenu po mnoha letech vyklidil německý trůn. Real kráčí za španělským titulem a navíc chce potvrdit, že je králem Ligy mistrů. Suverénně nejúspěšnější klub nejcennější klubovou trofej vyhrál už čtrnáctkrát. Dočká se patnáctého triumfu na legendárním Wembley?

A pozor! Pokud semifinále zvládnou kurzoví favorité Real Madrid a Paris St. Germain, utkají se ve finále na londýnském Wembley Kylian Mbappé proti týmu, kam podle mnohých spekulací v létě zamíří. To by byla teprve zápletka! Chcete zažít vrchol evropské sezony naživo? Vyberte si z naší nabídky.

KOMPLETNÍ NABÍDKA EVROPSKÝCH POHÁRŮ