Rychlostní fenomén Monza a provizorní lavička ze stromu!

4 minuty čtení
autor: Viktor Háber

Chrám rychlosti a domov řvoucích tifosi, tak se přezdívá Monze – nejrychlejšímu okruhu v kalendáři F1. Scuderia Ferrari má na GP Itálie největší podporu a atmosféra je zde prý neuvěřitelná. Minulý rok jsme se o tom přesvědčili na vlastní kůži!

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Monza je výjimečná

Toto konstatování jsme psali ještě před samotným zářijovým závodem. Mnoho lidí si možná na první pohled neuvědomí, kde se tento rychlý okruh nachází. Město Monza leží severně od Milána, ale poloha trati nás opravdu šokovala. Bylo to jako samostatné město zasazené do krásného parku. Pod okruhem vedly silnice, a když jsme se dostali k trati? Prostě WOW.

Malé obchůdky, občerstvení a fanoušci u plotu. Park plný stromů, alespoň před prvními tréninky a kvalifikací. Na vlastní oči jsme byli svědky toho, jak si lidé vyráběli lavičky ze stromů. Na těch se ale nesedělo. Spíše na nich stáli, aby lépe viděli na trať. „Viděl jsem výrobu lavičky. Někdo tam prostě urval strom, bylo to neuvěřitelné,“ říká jeden z členů FotbalTour.

Monza zde ukáže i svou druhou/nákladnou tvář. Připravte se, že pokud si budete chtít odnést nějaký suvenýr, nebude to levné. Klubové čepice zde stojí 60 až 80 eur. Výjimečnost je zde vždy na odiv.

Před závodem fotbal? Proč ne!

Na samotnou VC Itálie se někteří členové FotbalTour dostavili se zpožděním, ale stálo to za to. Spojili totiž sledování fotbalu a Formule 1 v jeden výlet. Den před závodem zamířili na slavné San Siro, tedy do neuvěřitelného a obrovského fotbalového chrámu, kde Inter Milán vyzval FC Turín. Domácí tým zvítězil 1:0.

Nejlepší místa na tribuně

Po příjezdu jsme se ihned vydali na tribunu a nakonec jsme ulovili ještě lepší místa, než bychom měli původně. Závod byl v plném proudu, takže ochranka lístky neřešila. QR kód? Ano, je na vstupence, pojďte dál. Najednou jsme se ocitli na tribuně 20 metrů od trati přímo naproti boxové uličce. Bylo to, jako bychom byli přímo na trati. V této pasáži se mohou dít velké věci!

Vstup byl zvláštním kontrastem k tomu, jak to Italové (ne)zvládali. Na trati v Monze jdete dovnitř a pozor, berou vám nejen láhev s vodou, ale i externí nabíječky. Bylo jich tam rozloženo asi 80. Když jsme po závodě vyšli ven, lidé je pochopitelně hledali.

LAST MINUTE F1 Velká cena Itálie – Monza 2023 🇮🇹:

Okruh v Monze nás přesvědčil, že atmosféra je zde opravdu fantastická. Obrovské množství vlajek a červených dresů, radost a hlasité povzbuzování, kdykoli kolem kroužili Charles Leclerc a Carlos Sainz. Zejména první jmenovaný, který vyhrál kvalifikaci a od kterého se očekával triumf. Další důkaz, že formule 1 zažívá obrovský boom a postupuje i v již tak motorismem poblázněné Itálii. I tato atmosféra však slábla, když se na první místo dostal Max Verstappen a vypracoval si náskok. Nic nepředvídatelného, je to jako když domácí tým prohrává 0:2 na fotbalovém zápase. Také se méně fandí.

Ale pár kol před koncem se vše změnilo a přišel jakýsi gól. Výbuch radosti a naděje. Daniel Ricciardo měl před zatáčkou Lesmo 2 nehodu a jeho monopost musel být odtažen. Na trať vyjel safety car a oba vedoucí jezdci využili čas k přezutí na měkké pneumatiky. Poslední kola závodu měla být přímým soubojem o vedení, což Leclerc za bouřlivého pokřiku zvládl.

Jásot však vystřídalo bučení. Čas ubíhal a stále se nikomu nedařilo vyčistit Ricciardův monopost. S nevyřešenými problémy si jezdci dojeli na cílovou rovinku za safety car. Žádné napětí, žádná akce. V televizi nebylo slyšet mohutné pištění, hlučící mikrofony odvedly svou práci, ale na tribunách to bylo peklo a nepomohly by ani špunty do uší. Naštvaní lidé odcházeli, vlajky se házely dolů, nezletilá dívka plakala. Závěr, který nikdo nechtěl, se dočkal velké kritiky. Vždyť šest kol uklízeli formuli, která se ani nerozbila!

Kouzlo F1 se musí zažít

F1 jde každým rokem brutálně nahoru. Stále však musí přemýšlet o tom, zda v těchto situacích nasadit červený safety car nebo přidat kola navíc. Každopádně když se vyhlašovaly výsledky, lidé už byli na trati a viděli svého miláčka Leclerca na tribunách, jak končí druhý.

Monza je rozhodně místem, které stojí za to zažít! Třídenní festival, kdy se na tribuny vozí sudy s pivem, chladicí boxy a místy dokonce grily. Atmosféra Monzy se vám určitě vryje do paměti.

Věnujte dárkovou poukázku na zájezd na F1