Římské peklo, hrdina Baier a tristní koncovka Sparty

3 minuty čtení

Polovina základních skupin evropských pohárů je za námi. Sešívaní za sebou mají očekávaný výjezd do Říma, Letenským se postup lehce vzdálil tristní koncovkou a Plzeň našla novou hvězdu. Jaké jsou vyhlídky českých zástupců na postup?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Rychlá sprcha a italská pizza u římského Colossea

Italský výjezd sešívaným zhořkl už v první minutě. AS Řím bez větších potíží porazil Slavii 2:0. Za domácí se gólově prosadili Bove a Lukaku. Po bojácném výkonu nakonec odjíždí sešívaní bez bodů, ale přesto jsme si náš zájezd leteckým speciálem parádně užili – Věčné město, Colosseum, překrásný Olympijský stadion a samozřejmě pravá italská pizza – nic z toho nechybělo!

Trenér fotbalistů AS Řím José Mourinho kvůli disciplinárnímu trestu v Evropské lize opět chyběl na lavičce Římanů, po zápase přesto zašel za svým protějškem Jindřichem Trpišovským a poděkoval mu za lichotivá předzápasová vyjádření. Takové poděkování, to je výborná reklama pro celý český fotbal! Slavia má navíc skupinu velmi dobře rozehranou a je blízko evropskému jaru – vede stoprocentní AS Řím s devíti body, druhá je Slavia se šesti body a po bodu mají Servette Ženeva (skóre 1:7) a Tiraspol (2:9).

  • 9. listopadu: Slavia Praha – AS Řím (18.45) – VSTUPENKA
  • 30. listopadu: Tiraspol – Slavia Praha (21.00)
  • 14. prosince: Slavia Praha – Servette Ženeva (18.45) – VSTUPENKA

Tristní koncovka stála Spartu body. Postup je otevřený

Komplikací je pro tým z Letné domácí remíza s Glasgow Rangers. V první půli Sparta hru ovládala a vše směřovalo k důležitému vítězství. Zmařené brankové příležitosti ale přibývaly, což se nakonec celku trenéra Briana Priskeho vymstilo. Po změně stran už měl výkon rudých sestupnou tendenci, nakonec musel několika skvělými zákroky přispět i brankář Vindahl, aby si ještě Rangers neodváželi všechny tři body – 0:0. Postup zůstává hratelný, ale vzdálil se. Rozhodla tristní koncovka.

Po losu se zdál být domácí zápas s Rangers klíčový. Právě se skotským velkoklubem měli Letenští podle papírových předpokladů bojovat o druhé postupové místo za Betisem. Skupina se ale ukazuje být velmi zamotaná a pravděpodobně se bude bojovat o postupy do posledního kola. Vždyť třeba kyperský Limassol dokázal porazit Rangers nebo naopak právě Rangers doma porazili favorizovaný Betis. A koneckonců blízko překvapení nebyla ani Sparta na horké půdě v Seville. Aktuálně tabulku vede se šesti body Betis, druhá je Sparta se čtyřmi body o skóre (4:4) před Rangers (2:2) a čtvrtý zůstává se třemi body Limassol. Tady nás čeká bitva do posledního kola!

  • 9. listopadu: Rangers – Sparta Praha (21.00) – LETECKÝ ZÁJEZD
  • 30. listopadu: Sparta Praha – Betis Sevilla (18.45) – VSTUPENKA
  • 14. prosince: Aris Limassol – Sparta Praha (21.00)

Plzeň je jednou nohou v evropském jaru

Na horké půdě záhřebského stadionu Maksimir, kde před pár měsíci bojovala v předkole Evropské ligy Sparta Praha, vyšla Plzeňským sázka na mladičkého brankáře Viktora Baiera. Ten při zranění jedničky Jindřicha Staňka a po nepřesvědčivém ligovém výkonu náhradníka Mariána Tvrdoně dostal šanci vůbec poprvé v plzeňském A týmu. A hned z toho bylo čisté konto a důležité vítězství.

„Musím si sednout a popřemýšlet, co se vlastně stalo,“ říkal na pozápasové tiskové konferenci. Trenér Koubek dokonce bez váhání Baiera označil za největší talent z českých brankářů. Ale nespěchejme na něho, říkal zároveň… Bude velmi zajímavé sledovat brankářskou otázku v Plzni, až se uzdraví Jindřich Staněk, pokud bude do té doby podávat Baier podobné výkony. Klub v něm totiž nemusí mít jen kvalitní výkonnost, ale i zajímavý prodejní potenciál. To už u 27 letého Staňka úplně neplatí.

Skupinu C Evropské konferenční ligy má Plzeň rozehranou výtečně – s devíti body a stoprocentní bilancí po třech zápasech vede před trojlístkem trojbodových – druhým Záhřebem (skóre 5:4), třetími Ballkani (3:3) a čtvrtou Astanou (4:8). K jistotě postupu by tak ze tří zbývajících duelů měla stačit jedna výhra. Plzeňští se s největší pravděpodobností dočkají evropského pohárového jara!

  • 9. listopadu: Plzeň – Dinamo Záhřeb (18.45)
  • 30. listopadu: Ballkani – Plzeň (18.45)
  • 14. prosince: Plzeň – Astana (21.00)