Rice, Havertz a kdo dál? Artetovy letní plány v kostce

6 minut čtení

Zpátky do práce! Arsenal za sebou má průlomovou sezonu, ale rozhodně není na konci své cesty. Následující měsíce mohou do jisté míry ovlivnit, jakým směrem se Arsenal vydá v sezoně příští. Cílem musí být zejména rozšířit kádr, protože právě to možná stálo Kanonýry na konci minulého ročníku mistrovský titul. Co se tedy na Emirates očekává?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Mikel Arteta si dal podle přestupových cílů pro léto jasný plán – omladit střed zálohy. Po nejlepší sezoně za dlouhá léta v Arsenalu pravděpodobně odejde lídr týmu Granit Xhaka (7+7) do německého Leverkusenu, kde se tak potká s českou reprezentační dvojicí Adam Hložek a Patrik Schick.

V posledních dnech se pak vyrojily spekulace také o možném odchodu Thomase Parteye do Saúdské Arábie (jak jinak v posledních dnech?) a z Itálie je zase zájem o Jorginha. Věk jednotlivých hráčů přestavbě nahrává, jde v podstatě o jediné posty, kde má Arsenal hráče, kteří ještě nejsou na cestě za svým výkonnostním vrcholem – Xhaka 30 let, Partey 30, Jorginho 31.

Měl zamířit do Chelsea, teď je nejblíže Arsenalu

Ale koho za ně(j)? Přestupový cíl číslo jedna je jasný, Arsenal se tím vůbec netají a chce získat do svých řad Declana Rice. Mluví se o něm jako o budoucím kapitánovi anglické reprezentace, což je na Ostrovech obrovský pojem. Jeho příchod by byl minimálně pro anglickou veřejnost jasným signálem, že to Arsenal myslí vážně. Přitom se posledních pár let bralo za hotovou věc, že Rice zamíří do Chelsea. Právě v klubu ze Stamford Bridge působil jako mládežník, modrým fandí celá rodina a hraje tam velký Declanův kamarád Mason Mount. Teď se ale zdá, že u Rice vyhrála vidina Ligy mistrů, kterou Chelsea nemůže nabídnout.

S prvními dvěma nabídkami ale Kanonýři neuspěli, West Ham si stojí za svým, že Rice za méně než 100 milionů neprodá. Astronomická částka, ze které se protočí leckomu panenky, ale ve světle toho, jak nastavila aktuální cenovky hráčů například Chelsea skrz Enza Fernándeze a Mykhailo Mudryka, se s ní dá souhlasit.

Další možností do středu pole má být Romeo Lavia ze sestupujícího Southamptonu. Zázračné dítě z líhně Manchesteru City má tržní hodnotu 32 milionů euro, Soton žádají o něco více. Pokud jej ale Arsenal bude chtít získat, musí se mu to pravděpodobně povést už letos. Na příští léto u něho má Manchester City přednostní právo zpětného odkupu.

Spekulovalo se i o zkušeném německém reprezentantovi ze Cityzens Ilkayi Gundoganovi. Nahrává tomu i podpis Matea Kovačiče z Chelsea do modré části Manchesteru, ale Gundogan se spíše vydá jinou cestou než na Emirates.

Arteta se pokusí probudit talent z Chelsea

Naopak za 65 milionů liber by měl dorazit stále teprve 24 letý Kai Havertz z Chelsea. Jisté je, že po případech s Davidem Luizem a Willianem k přestupu možná budou fanoušci Arsenalu minimálně na začátku trochu skeptičtí. Nicméně Arteta prý má s tímto bývalým supertalentem Leverkusenu velké plány. Aby ne, když za něho dává Arsenal i po nepříliš vydařených sezonách v Chelsea takové peníze.

Spekuluje se o tom, že by si Arteta mohl Havertze uzpůsobit a lehce předělat do role ofenzivní „osmičky“, kterou v poslední sezoně plnil odcházející Xhaka. Plus Havertz rozšíří možnosti také na pozici hrotového útočníka, špílmachra a pravého křídla, kde Arsenal na střídačce nemá moc kvalitních náhrad. A co my víme, třeba tentokrát nepůjde o případ Wiliana s Luizem, ale třeba o případ Mo Salaha s Kevinem De Bruynem, kteří naplno zazářili až po odchodu ze Stamford Bridge.

Nové rozestavení na obzoru?

Šířku kádru na postu stopera by pak mohl navýšit rovněž Jurrien Timber z Ajaxu. Holandský reprezentant by byl jistě lepší alternací za Salibu než Rob Holding. Zkušený Angličan je v kabině lídrem a tmelícím prvkem, ale na základní jedenáctku týmu s mistrovskými ambicemi to zkrátka není. Timber navíc může hrát také pravého obránce.

Naskýtá se možnost varianty, o které už se u Artety pár měsíců spekuluje. Tedy že by přes léto mohl pilovat alternativní herní schéma se třemi obránci. Složení mu k tomu nahrává – na pravého stopera by měl dva ideální prototypy White a Timbera, střed by ostarával Saliba a na levého stopera by měl jak Gabriela Magalhaese, tak Kierana Tierneyho, který tuto roli ve trojce plní ve skotském národním týmu.

Zbaví se Arsenal talentovaného střelce?

Zajímavé bude přes léto sledovat vývoj u Folarina Baloguna z Arsenalu (na snímku uprostřed ještě z dresu Anglie U21, než zamířil do repre USA), který zazářil na hostování ve francouzské Remeši. Za tým ze středu tabulky nasázel ve 21 letech celkem 21 gólů ve 37 zápasech a patřil mezi nejlepší mladé střelce Evropy.

Měl by se vrátit minimálně na přípravu do Arsenalu, ale už dopředu se nechal slyšet, že by chtěl být tam, kde bude jedničkou na hrotu a bude mít pravidelné herní vytížení. Vzhledem ke konkurenci v Arsenalu, kde je ofenzivní trio Martinelli – Jesus – Saka jasně dané (+ jej pravděpodobně rozšíří Havertz), je tedy dost možné, že Arsenal Baloguna zpeněží.

Těžší konkurence a rozložení sil mezi ligu a Champions League

Nutno připomenou, že Arsenal nastoupil do drtivé většiny ligových kol v minulé sezoně s průměrně nejmladší základní sestavou z celé Premier League. Jen párkrát byli v průměru ještě mladší hráči sestupujícího Southamptonu. Přesto Kanonýři bojovali skoro do posledního kola o titul. Při pohledu na věk jednotlivých opor je zřejmé, že se dá očekávat další výkonnostní progres. Mikel Arteta staví tým budoucnosti, který může dosáhnout svého vrcholu klidně až za dva, tři roky.

Přesto to nutně neznamená, že Gunners v nadcházejícím ročníku zopakují svou jízdu, kdy dlouho trápili i suverénní Manchester City. Bude zajímavé sledovat, jak se zvládnou vypořádat s bojem na dvou velkých frontách, kdy je čeká mimo Premier League, kde už na ně budou o poznání větší nároky než sezony předtím, ještě Liga mistrů. Ta se vrátí na Emirates Stadium poprvé od sezony 2016–17. A navíc se dá očekávat i výraznější konkurence než letos. Zvednout se zákonitě musí miliony napumpovaná Chelsea a o moc horší sezonu už nemohou mít Tottenham nebo Liverpool, který spanilou jízdou v závěru sezony už nedohnal podzimní trápení. A další vzestup čekáme i od United pod Erikem ten Hagem.

Dobrou zprávou pro Arsenal ale je, že se na poslední chvíli posunul pro los základní skupiny Ligy mistrů pravděpodobně ze třetího do druhého výkonnostního koše. Takhle na papíře možná malichernost, ale přece jen je velký rozdíl, jestli ve čtyřčlenné skupině, kde se bojuje o dvě postupová místa, budete mít proti sobě buď jeden TOP tým z prvního koše, nebo vás budou trápit kvalitní celky z prvního i druhého koše. Pomohl jim k tomu paradoxně Juventus, když se vzhledem k bodovému odpočtu poroučel ze seznamu týmů mířících do Champions League. Obhájí titul v milionářské soutěži Cityzens, nebo kdo je vystřídá na trůnu?

Stan Kroenke vyhrává, co se dá. Přijde už řada na Arsenal?

V záplavě majitelů z arabského světa je možná trochu v pozadí majitel Arsenalu. Americký sportovní magnát Stan Kroenke ale na nedostatek ambicí rozhodně netrpí. Jeho týmy v posledních letech sbírají jednu trofej za druhou. Denver Nuggets v sezoně 2022–23 vyhrál svůj premiérový titul v basketbalové NBA, když zvládl finálovou sérii proti Miami Heat. Tým kolem hvězdného Nikoly Jokiče je vlastněn KSE a je aktuálním šampionem pocházejícím z Kroenkeho impéria.

V roce 2022 se z triumfu v hokejové NHL po úspěšném finále s Tampou Bay radovalo Colorado Avalanche, rok předtím zase hráči amerického fotbalu z Los Angeles Rams v prestižním finále NFL o Super Bowl porazili Cincinnati Bengals. Stan Kroene vlastní nejen Rams, Avalanche a Nuggets, ale také Colorado Rapids, Colorado Mammoth, Los Angeles Gladiators, Los Angeles Guerrillas, Arsenal FC a ženský tým Arsenalu. Uzrál tedy konečně čas na velkou trofej na Emirates?

Vyrazte s námi za světovým fotbalem

Chtěli byste vidět Arsenal na vlastní oči? Doporučujeme letní autobusový zájezd na utkání v Norimberku. Výhod to má hned několik – nízká cena za vstupenky na přátelská utkání, krátká dojezdová vzdálenost z České republiky a možnost vidět v mnohých případech premiéry nových posil svých oblíbených týmů. Stačí si jen vybrat!

Z naší nabídky doporučujeme:

  • FOTBAL: Autobusový zájezd na přípravný zápas Norimberk – Arsenal (Norimberk, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na přípravný zápas Man. United – Leeds (Oslo – Norsko, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na Emirates Cup Arsenal – AS Monaco (Londýn – Emirates, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na Community Shield Man. City – Arsenal (Londýn – Wembley, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Lionel Messi v zámořské MLS (New York, kompletní nabídka)