Remíza s příchutí vítězství u mořské víly. A co Zlatan v Malmö?

4 minuty čtení

Tři dny, jeden zápas ve fantastické atmosféře, přetrvávající sen o Lize mistrů na Spartě, dvě nová města a dvě překrásné země. Takový byl náš třídenní zájezd do Kodaně. Viděli jsme stadion, kde hrál legendární Pelé, a zjistili jsme, jak je to se Zlatanem v Malmö!

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Už před zápasem jsme navštívili nezaměnitelné symboly Kodaně. Vždyť kdo by dorazil do hlavního města Dánska a nevyfotil se u Malé mořské víly, jakoby v Kodani ani nebyl. Prošli jsme se po nábřeží, viděli místní Operu a navštívili známou oblast Nyhavn, tolik charakteristickou svými barevnými domky a přistavěnými loďkami.

Zašli jsme do vyhlášeného podniku Warpigs Brewpub, kde si můžete pochutnat na vynikajícím BBQ jako v Texasu na všechny způsoby, a navštívili jsme i místní Lego Store. Však právě Dánsko je zemí legendárních kostiček. To už se ale pomalu blížil večerní zápas a nervozita stoupala.

Elektrizující atmosféru deptal Vindahl

Fanoušci Sparty měli sraz dvě hodiny před výkopem na Radničním náměstí (Rådhuspladsen), odkud vyrazil pochod až na stadion Parken. Tam nás čekal tým FC Kodaň se svými fantastickými fanoušky, kteří patří mezi nejlepší v celé Evropě. Na stadionu Parken skutečně panovala vynikající atmosféra, ale my jsme byli velmi rádi, že jsme nepocítili sílu decibelů, když na tomto stadionu domácí slaví gól. O to se postaral hlavně dánský čaroděj v letenské brance Peter Vindahl.

Letenští odehráli zejména po kombinační stránce slušný zápas a měli i několik šancí. Když ale v koncovce neproměnili své příležitosti Haraslín či Kuchta, byli nakonec sparťané rádi za bezbrankovou plichtu. Výrazný podíl na ní měl už zmíněný brankář Vindahl, který doma v Dánsku čaroval. Zejména při jeho opakovaném zákroku na začátku poslední desetiminutovky své krajany rozhodně nepotěšil.

Z jedné země do druhé za půl hodinky

Sparťané ale cennou remízou rozhodně nepohrdli. Boj o Champions League je stále otevřený. A tak došlo i na večerní pivko a nějakou tu zábavu v centru Kodaně. Hlavní město Dánska je i hlavním městem zábavy, barů a diskoték. Ani v týdnu tu noční život rozhodně nespí. A ještě pár tipů na jídlo? Pak určitě nevynechejte japonskou restauraci s nudlemi ramen Slurp Ramen Joint nebo burgerárny Popl Burger a Gasoline Grill.

My jsme si ale chtěli užít Skandinávii naplno, a proto jsme zůstali až do čtvrtka. Ve středu byl na programu výlet do švédského Malmö. Říkáte si, že to muselo být náročné? Ale kdeže, Kodaň a Malmö (takže zároveň i Dánsko a Švédsko) totiž rozděluje pouze průliv Öresund a spojuje je Öresundský most. Druhý největší most na světě byl otevřen 1. července 2000 a díky němu z jednoho města do druhého dorazíte zhruba za půl hodinky. A autobusy (například Flixbus, který jsme využili my), jezdí celý den ve zhruba půlhodinových intervalech.

Co stojí za odstraněním sochy Zlatana?

A stejně jako Kodaň, i Malmö nás přivítalo krásným prostředím a pohostinností tolik vlastní právě severským národnostem. Velkou výhodou je, že jak v Dánsku, tak ve Švédsku umí 90 procent populace anglicky. I díky tomu jsme se u stadionu Malmö dozvěděli od místního páru staršího věku, že sochu legendárního Zlatana už nenajdeme.

Ve svém rodném městě, kde s fotbalem začínal a vždy se k Malmö FF hrdě hlásil, totiž momentálně není vůbec populární. Jeho socha v nadživotní velikosti byla několikrát poškozena – posloužila jako stojánek na záchodové prkénko nebo jako rekvizita pro ohnivou show, až se ji rozhodli úplně odstranit. Fanoušci těžce nesou, že jejich modla koupila vlastnický podíl v konkurenčním Hammarby IF. My jsme se od místních dozvěděli, že to, co udělal, místní fanoušky vážně bolí. Cítí se být podvedeni tím, ke komu vždycky vzhlíželi.

Ani představa songů od skupiny ABBA po cestě do IKEY nepůsobí tolik švédsky, jako osoba Zlatana Ibrahimoviče. Ne ale v Malmö. Všude jinde je národním hrdinou.

Tam, kde hrál sám Pelé

My už ale tedy fotku se Zlatanem nemáme. Ani to nám však nevadilo. Toto přístavní město nabízí spoustu krásných parků s rybníky a vodními nádržemi, kdy některé připomínají doslova veřejné ZOO – najdete tam králíky, ptáky, labutě a tak dále.

Prohlédli jsme si rovněž nový stánek místního klubu Eleda Stadion, hned vedle stojící Malmö Stadium, kde od roku 2015 hraje další místní klub IFK Malmö (třetí liga) a sídlí atletický klub MAI. Mimochodem na tomto stařičkém stadionu se v přátelském utkání roku 1960 za Brazílii představil i jeden z nejlepších fotbalistů všech dob Pelé (!):

Z naší nabídky doporučujeme

Však se podívejte sami v našem VIDEU, jak náš zájezd vypadal. A pokud chcete být u dalších výjezdů na evropské poháry, doporučujeme Evropský SUPERPOHÁR UEFA mezi Manchesterem City a Sevillou, nebo vstupenky na utkání DNIPRO – SLAVIA, které odehrají sešívaní na neutrální půdě v nedalekých Košicích.