Rekordman Olivier Giroud: Ten, co už byl na odpis

3 minuty čtení

Fotbalový svět přináší pohádkové příběhy. Jeden z nich píše 36letý francouzský útočník Olivier Giroud, jeden z nejméně doceněných fotbalistů naší dekády. Nikdy neudivoval driblinkem jako Lionel Messi, nikdy nesbíral individuální ceny jako Cristiano Ronaldo, nikdy nezískal Zlatý míč jako jeho kolega z národního týmu Karim Benzema, ale vždy se obětoval pro tým. A dnes, na sklonku své kariéry, se zařadil mezi legendy francouzského fotbalu.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Dvěma góly v prvním zápase Francouzů na MS v Kataru do sítě Austrálie při výhře 4:1 dorovnal na čele historických tabulek střelců země Galského kohouta legendárního Thierry Henryho. Oba mají aktuálně na svém kontě 51 gólů, ale u Girouda je s největší pravděpodobností jen otázkou času, kdy Titiho překoná a osamostatní se na čele.

Že chybí Benzema? No a co…

Henry i Giroud si prošli londýnským Arsenalem, Giroud se posléze přes Chelsea dostal do AC Milán, zdálo se, že už je odpis. Konec v nejlepší lize světa, to nevěští nic dobrého. Olivier je ale dnes i přes svůj pokročilý věk hlavní postavou ofenzívy AC Milán a svými góly v minulé sezoně přispěl Rossoneri k zisku Scudetta po dlouhých jedenácti letech. A minimálně na Stamford Bridge si teď možná při pohledu na Havertze či Aubameyanga drbou hlavu…

Francouzský lid byl před začátkem letošního šampionátu pesimistický. Z nominace kvůli zraněním vypadly opory středu pole z posledních velkých turnajů N’Golo Kanté a Paul Pogba, těsně před mistrovstvím se zranili také talent z Lipska Christopher Nkunku a čerstvý držitel Zlatého míče Karim Benzema. Jedna rána za druhou.

Jakoby se ale zapomínalo, že mají Francouzi v kádru osvědčeného střelce. Je paradoxem, že kdyby nedošlo ke svalovému zranění Benzemy, tak by Giroud pravděpodobně plnil jen roli žolíka. Seděl by tiše na okraji střídačky a čekal na svou šanci. Ostatně na loňském EURO odehrál dohromady 40 minut – možná i proto se Francouzi poroučeli domů už v osmifinále po prohře se Švýcary.

Místo toho je nyní prvním ofenzivním esem ve dvojici s Mbappém. Akrobatické zakončení, tvrdá levačka nebo zabiják ze vzduchu, Giroud dokáže zakončit skoro z každé pozice. A přesně to ukázal hned v zahajovacím utkání země Galského kohouta. Francie to může dotáhnout opět daleko a veterán na hrotu bude u toho.

Věděli jste, že…

  • Olivier Giroud nikdy nebyl povolán do mládežnických reprezentací Francie, neplatil za žádný generační talent, to ani omylem. Svou premiéru v A týmu Galského kohouta si vysloužil až ve 25 letech jako nejlepší střelec Ligue 1 v dresu Montpellier, poté po něm sáhl londýnský Arsenal.
  • Giroud nastřílel 51 gólů za 113 zápasů, tedy rychleji než Henry, ten na to potřeboval 123 zápasů. Dalšími v pořadí střelců francouzské reprezentace jsou současný Giroudův spoluhráč Antoine Griezmann (42 branek), Michal Platini (41) a vzpomínaný Karim Benzema (37).
  • Nejstarším hráčem, který kdy vyhrál MS, je Dino Zoff. Povedlo se mu to ve věku 40 let a 134 dní. Nejstarším střelcem na šampionátech je zase Roger Milla ve 42 letech a 39 dnech. K oběma rekordům má ještě Giroud daleko.

Další zajímavosti z letošního šampionátu čtěte 👉 ZDE. A pokud byste chtěli být příště u umění Oliviera Girouda naživo, pak si můžete vybrat ze zápasů AC Milán na legendárním San Siro. Stadion se bude bourat, takže máte na jaře jednu z posledních šancí, jak milánský svatostánek navštívit. Doporučujeme třeba zápas osmifinále Ligy mistrů AC Milán – Tottenham Hotspur za super cenu.