Reklama na fotbal. Co možná nevíte o derby pražských S?

3 minuty čtení

Fantastická reklama na fotbal. Řežba dvou nejlepších týmů v zemi, ale veskrze rovná a férová. I taková superlativa padají – a po zásluze – na sobotní derby pražských S. Mnohdy nefotbalová válka, tentokrát šest branek a festival emocí. O vzájemném měření sil už toho padlo dost a dost. Co jste ale možná nevěděli?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Nejlepší derby za poslední roky se hostující trenér Jindřich Trpišovský nebál přirovnat k anglické Premier League. V takové intenzitě se hrálo. „Viděl jsem za tento víkend hodně zápasů včetně anglické ligy a takové utkání jsem neviděl. Nejlepší zápas víkendu v celé Evropě,“ zašla ještě dál slávistická legenda Vladimír Šmicer.

Na Letné panovala úžasná atmosféra, fanoušci se zkrátka bavili. Chcete na chvilku usednout na tribuny Letné a zažít atmosféru derby naživo? Podívejte se na naše video přímo z centra dění ZDE!

Oslabená Slavia byla v první půli přímočarejší, doslova okopírovala tříobráncový systém Sparty, aby vycházela „chlap na chlapa“. To se z velké části podařilo, obávaný sparťanský trojzubec Haraslín – Kuchta – Čvančara neměl takový servis od zálohy, na který je zvyklý. Šance si vytvořil, ale spíše svou na českou ligu bezpochyby nadstandardní ofenzivní kvalitou.

Tolik šancí derby jen tak nenabídne. K vidění bylo několik famózních gólmanských zákroků, Kolářovo vyškrábnutí Kuchtovy hlavičky bylo jedním z momentů derby. Čistě statisticky podle „očekávaných gólů“ měla k výhře blíže Sparta (3,11) než Slavia (2,01), ale nakonec byli právě Letenští rádi, že jim důležitou remízu zajistil v nastavení svým vlastencem sešívaný stoper Ousou. Nutno podotknout, že z tohoto utkání si ani jeden tým nezasloužil odejít s prázdnou.

Derby nabídlo i individuální „evropské“ výkony. Igoh Ogbu řídil defenzívu Slavie, slušně si poradil i s Janem Kuchtou, kterému nedovolil – za přispění brankáře Koláře – potvrdit svou střeleckou formu. A svůj výkon pak Nigérijec ještě vyšperkoval gólem nechytatelnou hlavičkou. Rychlost, mentalita, výskok, čtení hry – to všechno Ogbu ukázal proti nejlepší jarní ofenzívě u nás.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • Slova chvály si po derby vysloužil i hlavní rozhodčí, jehož nominace byla původně trochu zpochybňována. Dalibor Černý v zápase Sparty se Slavií odpískal 26 faulů. Nejméně v derby od chvíle, co Wyscout měří pokročilá data (2014-15). Reálný odehraný čas se bohužel nezvýšil. Odehrálo se jen 41 minut a 46 vteřin (v derby je historicky průměr cca 42 minut).
  • Úctyhodnou bilanci drží brankář Slavie Ondřej Kolář. V derby pražských S je totiž třináct zápasů v řadě neporažen! Přitom v minulé sezoně tři ze čtyř derby vyhrála Sparta. Ve všech těchto zápasech ale stál mezi tyčemi sešívaných Aleš Mandous. Kolář chytal pouze při jediné výhře Slavie v sezoně 2021–22 2:0 (březen 2022, branky: Lingr, Schranz).
  • Ondřej Kolář není jediný slávista, který to na Spartu umí. Od svého příchodu v létě ze Slovácka odehrál dvě derby Václav Jurečka. V obou zapsal gól a asistenci. Podepsal se tedy pod čtyři góly svého týmu ze sedmi (4:0 a 3:3). Často je kritizován, naplno se v Edenu zatím neprosadil, ale na „rivala přes řeku“ mu to zkrátka jde.
  • Tři a více gólů daly oba týmy v derby naposledy 17. března 2018, tedy před více než pěti lety. Tehdy to na Letné skončilo také 3:3, ale scénář byl úplně opačný, dotahovali hosté z Edenu. Po první půli totiž Sparta vedla 3:0 po dvou brankách Stancia a vlastním gólu Součka (ano, tak dlouho to je) a ve druhém poločase dorovnávali Stoch, Deli a v 95. minutě z penalty Milan Škoda. Z tehdejších základních sestav nastoupil nyní do derby jen brankář Ondřej Kolář. Na lavičkách byli Pavel Hapal (ACS) a Jindřich Trpišovský (SKS).

A co říct závěrem? Klíč od města Prahy zůstává v Edenu, první místo v tabulce zase na Letné. Oba týmy, historicky nejúspěšnější a momentálně na tuzemských trávnících i nejlepší, se letos utkají ještě dvakrát – ve finále MOL Cupu na Letné a pak ještě v nadstavbě o ligový titul.

Čeká nás strhující závěr letošní Fortuna:Ligy! Fanoušci fotbalu a pražských S obzvlášť, užívejte si to a  na zdraví na stadionech!