Řecká kudla, ale i my, Dánové nebo Lotyši. Největší překvapení EURO!

3 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

EURO 2024 v Německu klepe na dveře a s blížícím se kontinentálním turnajem je na místě připomenout si největší překvapení, která evropská mistrovství ve své historii přinesla. Vzpomínáte na nečekaný triumf Dánů nebo na řeckou pohádku v Portugalsku? A co bodový zisk odepisovaných Lotyšů?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Outsideři mají své fanoušky

Papírovým outsiderům na turnajích vždy fandila spousta fanoušků. Týmy, které nemají co ztratit, mohou často překvapit i ty největší favority. Mistrovství Evropy ve fotbale není výjimkou. Pojďme se ohlédnout za některými zápasy, které v historii EURA přinesly velká překvapení.

EURO 1988: Anglie – Irsko (0:1)
„Myslím, že nám v Irsku nikdo nedával šanci,“ řekl Ray Houghton při pohledu na debut své země na kontinentálním turnaji, který nedopadl podle očekávání. Houghton poslal tým trenéra Jacka Charltona do vedení v šesté minutě a poté přežil nápor Anglie díky skvělému výkonu brankáře Pata Bonnera. Odepisované Irsko porazilo v ostrovním derby hrdý Albion a postaralo se o obrovský šok mistrovství Evropy 1988.

EURO 1992: Švédsko – Anglie (2:1)
„Tento gól se ve Švédsku promítal neustále a všude. Všude, kam jsem přišel, se mě na něj lidé ptali,“ vzpomíná Thomas Brolin na trefu, která poslala Anglii z mistrovství Evropy 1992 domů. Anglie vedla už po čtyřech minutách, ale domácí se odmítli vzdát, Jan Eriksson se postaral o vyrovnání a v 82. minutě vstřelil již zmíněný Brolin jeden z největších gólů v historii švédského fotbalu.

EURO 1992: Německo – Dánsko (0:2)
Dánsko se na EURO 1992 nekvalifikovalo a bylo pozváno pouhé dva týdny před začátkem turnaje, když se z něj odhlásila Jugoslávie. Zbytek už fotbaloví znalci znají, Dánové se o měsíc později stali mistry Evropy. John Jensen a Kim Vilfort skórovali ve finále a završili tak neuvěřitelnou cestu svého národa. „Nemohli jsme selhat, protože jsme neměli žádná očekávání,“ řekl Vilfort a jeho slova vešla do historie.

EURO 1996: Česká republika – Itálie (2:1)
Po porážce od Německa v úvodním zápase se na české fotbalisty konečně usmálo štěstí v důležitém okamžiku. Enrico Chiesa sice zrušil úvodní gól Pavla Nedvěda, ale vyloučení Luigiho Apolliniho a dorážka Radka Bejbla nasměrovaly naše ke třem bodům. Pouť nakonec skončila ve finále.

„Stala se tam spousta, spousta věcí a všechny jsem si je užil,“
Karel Poborský, bývalý český reprezentant, vzpomíná na úspěšné EURO 1996.

EURO 2004: Lotyšsko – Německo (0:0)
Lotyšsko při svém debutu na EURO prohrálo s Čechy 2:1, ale pak se zvedlo a odolalo obrovskému tlaku favorizovaného Německa. Byli dokonce blízko překvapivému vítězství, ale nakonec se jim nepodařilo skórovat. Trenér Aleksandrs Starkovs to označil za „historický výsledek“ a hrdě dodal: „Dokázali jsme sílu našeho týmového ducha.“

EURO 2004: Portugalsko – Řecko (0:1)
„Soupeř byl technicky lepší než my, ale využili jsme své šance,“ řekl trenér Otto Rehhagel poté, co jeho svěřenci umlčeli domácí publikum v Lisabonu. Jedinou hlavičku ve finále vstřelil Angelos Charisteas. Řecku to stačilo k tomu, aby porazilo velkého favorita, v jehož sestavě nechyběl ani mladý Cristiano Ronaldo. „Řekové se dnes zapsali do fotbalové historie,“ řekl tehdy „Rehhakles“. Zajímavostí je, že Řecko hrálo s Portugalskem v prvním zápase na turnaji a také ve finále, v obou případech znehodnocený národní tým vyhrál 1:0.

EURO 2016: Anglie – Island (1:2)
Angličané se ve Francii v roce 2016 přepočítali, jeden z „černých koní“ turnaje Island šokoval kolébku fotbalu a po energickém výkonu ho poslal domů. Jedním z vrcholů turnaje před 8 lety byli fantastičtí islandští fanoušci. „Mysleli si, že to bude procházka růžovou zahradou,“ řekl Sigurdsson, střelec důležitého gólu.

EURO 2020: Nizozemsko – Česká republika (0:2)
„Nemohlo to dopadnout lépe. Nikdo nečekal, že se dostaneme tak daleko,“ řekl Patrick Schick 2021. Zkušený útočník vstřelil druhý gól České republiky po hlavičce Tomáše Holeše. Svěřenci Jaroslava Šilhavého v Budapešti ukončili vítězné tažení Oranjes. Češi by mohli být jedním z pozitivních překvapení turnaje v roce 2024. Celkově bude zajímavé sledovat, kteří outsideři se zapíší do historie. A propos…

Jaké šance dávají bookmakeři nám?

Mimochodem český národní tým je podle aktuálních kurzů třináctým až šestnáctým „největším“ favoritem letošního mistrovství. Největšími outsidery šampionátu jsou Albánci v kurzu 500:1, pod Čechy jsou třeba i Ukrajina (110:1), Polsko (150:1) nebo naši bratři Slováci (300:1).

Stejné šance jako českému národnímu týmu dávají bookmakeři v kurzu 100:1 také reprezentacím Maďarska, Rakouska a Srbska. Ale kdo by si před nedávnem tipoval, že vyhrajeme hokejový šampionát, že? Buďte s námi u toho!