Rebel Auba. Začne to saltem, končí to pádem na nos. Jaký bude jeho příběh v Barceloně?

4 minuty čtení

Za poslední dekádu si vybudoval pověst ověřeného střelce. Ovšem také rebela, který když si postaví hlavu, jen těžko uhne ze svého. Řeč je o Pierru-Emericku Aubameyangovi, jenž nedávno opustil Arsenal a posílil Barcelonu.

První tři zápasy se zastřeloval, pak to ale v novém dresu rozbalil se vším všudy. Do sítě Valencie poslal míč dohromady třikrát. Hattrick a salto jako oslava k tomu. „Auba“ se tím zapsal do historie, nikdo předtím totiž nedokázal dát hattrick ve francouzské, německé, anglické a španělské lize.

Internetem začaly kolovat různé srovnávačky. Tak například: Aubameyang vstřelil v jednom zápase víc gólů (3) než Eden Hazard z Realu Madrid za celou sezonu (0).

Tohle by se Barceloně, která se pokouší získat zpět svou nablýskanou slávu po éře Messiho, náramně líbilo. Není sporu o tom, že gabonský forvard je schopný střílet góly i ve 32 letech.

Nákupy v Miláně nebo zapomenutí na sraz

Je ale dost možné, že vše bude zalité sluncem jen do chvíle, kdy bude vše tak, jak si Aubameyang umane. Své o tom vědí v Arsenalu, ale také v Dortmundu, kde se zařadil mezi největší fotbalové hvězdy.

Bezmála pět sezon sázel jeden gól za druhým, ročníky 2015/16 a 2016/17 dokonce zakončil na metě 40 gólů. Podobně měl našlápnuto i v sezoně následující, jenže už se začaly kupit problémy.

Před utkáním Ligy mistrů proti Benfice si udělal soukromý výlet do Milána. Co tam? Nakupovat… Aubameyang dorazil zpět pozdě a tehdejší kouč Thomas Tuchel ho do utkání nenominoval.

Následně přišel pozdě na trénink, kvůli čemuž přišel o střetnutí se Stuttgartem, a pak nedorazil na týmový mítink.

Naznačil nám, že na mítink zapomněl. Přitom jsme ho oznamovali všude možně a několikrát to opakovali,“ nechápal Peter Stöger, který Aubameyanga jako kouč Dortmundu také zažil. „Z jeho chování, které zkrátka nelze tolerovat, jsme vyvodili důsledky,“ dodal.

Jeho poslední výstřelky podle všeho měly souviset s jeho pozdějším odchodem do Arsenalu. „Především bych se chtěl omluvit za všechno, co se událo poslední měsíc. Chtěl jsem přestoupit už v létě, ale tehdy to nevyšlo. Teď jsem už musel odejít,“ uvedl Aubameyang po svém zimním přesunu do Arsenalu během sezony 2017/18.

Z konce vztahu, který už měl viditelné trhliny, ale Borrusia ještě vytěžila nemalé peníze. Do Arsenalu odešel za bezmála 64 milionů euro. Zato o čtyři roky později, když měnil adresu znovu, to bylo o něčem jiném.

Problémy s trenérem Artetou

Brzy se i v Arsenalu stal miláčkem fanoušků. Dokonce stanovil jeden rekord. Dal 50 gólů a stačilo mu na to jen 79 zápasů. Překonal tím dosavadní nejlepší klubový počin legendárního Thierryho Henryho, který na to potřeboval 83 utkání. Jeho londýnská mise ale s přibývajícími roky začala nabírat podobné obrysy jako ta dortmundská.

Ještě koncem loňského října jej kouč „Gunners“ Mikel Arteta chválil. „Vedle jeho střílení gólů a gólových oslav, všimli jste si toho, jak běhá? Jak se okamžitě vrhá do presinku, jak soupeře nahání po hřišti, jak řídí a organizuje hru? To jsou oproti dřívějším dobám velké změny,“ vypočítával španělský kouč pro klubovou televizi Arsenalu.

Přitom už tehdy měl u Artety vroubek. Porušil disciplínu během března, kdy kvůli tomu vynechal utkání proti Tottenhamu. Pár dní před Vánoci si potom zase udělal výlet, tentokrát do Francie. Ale zase se nevrátil tak, jak měl.

I když pak Arteta na tiskových konferencích přímým odpovědím uhýbal, bylo jasné, že Aubovi v Arsenalu už pšenka nepokvete. Skoro definitivní to bylo poté, co mu Arteta odebral kapitánskou pásku. „Očekáváme od našich hráčů, zejména od kapitána, že budou pracovat v souladu s pravidly a standardy, které jsme všichni nastavili a odsouhlasili,“ uvedl londýnský klub na klubovém webu.

Za Arsenal naposledy nastoupil 6. prosince na hřišti Evertonu. V 86. minutě šel na plac místo parťáka Alexandra Lacazetta. Víc už nic.

Srdeční trable, pak nejistý přestup do Barcelony

Aby problémů v jeho podání nebylo málo, musel následně předčasně odletět z afrického Poháru národů, protože se ukázalo, že má srdeční potíže po prodělaném covidu.

Už v tu dobu se živě spekulovalo o jeho přesunu do Barcelony. Chvíli to ale vypadalo, že z něj sejde, údajně hráč, který mimo jiné působil i v AC Milán, Lille či Saint-Étienne, nechtěl přistoupit na platové podmínky.

>> BLOG: Stejná, ale přece jiná! Barcelona zažívá turbulentní období

Nakonec se ale vše upeklo a Auba se stal barcelonskou posilou. Arsenal se ho chtěl zbavit tak moc, že po katalánském klubu nevyžadoval ani flok. Z Londýna odcházel zadarmo.

Jak dopadne jeho barcelonská štace? Bude se příběh rebela znovu opakovat?

Španělské úřady od 1. února povolují plné kapacity stadionů, a tak je jasné, že o vynikající atmosféru bude postaráno.

ZÁJEZDY NA BARCELONU >> ZDE <<

Náš TIP >> FC Barcelona vs. Osasuna (13. 3. 2022) od 10 500 Kč