Real Madrid představil nové San Bernabéu: Velkolepý stadion za víc jak půl miliardy eur

4 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Real Madrid dokončil rekonstrukci svého stadionu Santiago Bernabeu, která probíhala v posledních letech a stála klub více než 575 milionů eur. Velkolepý sportovní stánek splňuje nejpřísnější kritéria a měl by pojmout až 85 tisíc fanoušků.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Nová éra královského klubu

Real Madrid se pochlubil rekonstrukcí stadionu Santiago Bernabeu prostřednictvím úžasných záběrů z dronu. Zveřejnil je na svých účtech na sociálních sítích (můžete se na ně podívat na níže přiloženém videu). Ambiciózní renovace slavného stánku, která se táhne už do roku 2019, vyjde Madrid na 575 milionů eur. Jejím hlavním cílem je přivést ikonický stadion do moderní doby. Většinu prací Merengues provedli během pandemie koronaviru. Využili toho, že návštěvnost fanoušků na zápasech byla omezená i to, že sportovní soutěže ve Španělsku byly pozastaveny.

Přestože se proces zpozdil, stadion debutoval novou střechou a trávníkem během zářijového vítězství 2:1 nad Getafe v prvním domácím zápase této sezony. Před tímto utkáním Real Madrid sdílel video ukazující záběry z dronu zvenčí i zevnitř stadionu. Mezi pozoruhodné prvky patřila nová střecha i terasa obklopující stadion na jeho nejvyšší úrovni. Ta poskytne návštěvníkům zápasů nejmodernější úroveň pohostinnosti a také nové hřiště s kvalitnějším trávníkem.

 

Futuristický vzhled a moderní prvky

Nové architektonické řešení stadionu má futuristický vzhled, který toto ikonické místo konání zápasů Bílého baletu přenáší do současnosti. Původní ambiciózní termín otevření byl stanoven na rok 2022, ten však již uplynul a stavební práce, na které dohlíží prezident klubu Florentino Perez, byly prodlouženy do letošního léta. Loni španělský gigant podepsal smlouvu se společnostmi Legends a Sixth Street, kterým předal provoz stadionu na 20 let a na oplátku získal sponzorské peníze ve výši více než 320 milionů eur.

 

Velkolepé, fantastické, moderní

V budoucnu bude klub dostávat 70 procent příjmů ze stadionu a odhaduje se, že finanční zisky z jeho využívání se časem zvýší přibližně o 150 milionů eur ročně. V červenci 2023 bylo oznámeno, že práce budou dokončeny v září nebo říjnu letošního roku, což se posouvá, a oficiální otevření je naplánováno na zimní přestávku španělské nejvyšší soutěže v prosinci. Dá se však napsat, že stadion je již v provozuschopném stavu a zmíněný duel s Getafe byl pomyslným křtem v praxi.

„Nikdy v kariéře jsem nehrál na hlučnějším stadionu,“
Jude Bellingham

Trenér Realu Madrid Carlo Ancelotti byl s rekonstrukcí nadmíru spokojen. „Je to velkolepé, je to něco nového, ale atmosféra je stále fantastická. Myslím, že fanoušci jsou o něco blíž k sobě než v minulosti, což z toho dělá ještě lepší prostředí,“ řekl po zisku tří bodů proti Getafe. Hrdinou zápasu se stal anglický záložník Jude Bellingham, kterého Real Madrid v létě koupil z Borussie Dortmund za více než 100 milionů eur.

VSTUPENKY A ZÁJEZDY NA REAL MADRID