Real Madrid je připraven na budoucnost. Jak probíhá „tichá“ přestavba?

3 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Real Madrid nikdy nepatřil mezi zdrženlivé kluby. Bílý balet se nebál obětovat obrovské částky na posily a přivést do týmu největší světové hvězdy. Gigant z hlavního města Španělska však v posledních letech investuje mnohem rozumněji než v minulosti.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Real Madrid je připraven na budoucnost

Madrid se v posledních letech musel vyrovnat s odchody hráčů jako Cristiano Ronaldo, Marcelo, Sergio Ramos a Karim Benzema, ale pro Merengues to zjevně není problém. Letos v létě prezident Realu Florentino Perez a jeho spolupracovníci zkompletovali příchod dvou supertalentovanýcb mladíků.

Do španělské metropole přišel dvacetiletý Jude Bellingham z Borussie Dortmund za více než 100 milionů eur a také teprve osmnáctiletý Arda Güler z tureckého Fenerbahce Istanbul. Nesmíme zapomenout, že Brahim Diaz se vrací z hostování v italském AC Milán. V Serii A tento 23letý hráč zlepšil nejen svou hru, ale i povahu, z čehož mohou Pusinky v nadcházející sezoně těžit.

 

Vypadá to, že na Stadio Santiago Bernabeu myslí opravdu na všechno. Legendární duo záložníků Luka Modrič – Toni Kroos nebude hrát věčně (i když u nich člověk nikdy neví). Španělský gigant už může počítat s Camavingou (20 let), Tchouamenim (23 let), ale také s univerzálem Valverdem. Uruguayci, který pod trenérem Carlem Ancelottim patří k nejlepším hráčům La Ligy, je stále teprve 24 let. A co útok? Tam už dlouho operují dvaadvacetiletí Brazilci Vinicius Junior a Rodrygo Goes.

Přidejme další mladíky jako Fran Garcia (23 let), Antonio Blanco (22 let) nebo Alvaro Rodriguez (18 let). Dá se říct, že Real Madrid už několik sezon prochází doslova tichou přestavbou, která přináší své ovoce.

Investice do mladých talentů se vyplácí

Madridští získávají mladé superhvězdy také proto, že se do nich nebojí investovat velké peníze v mladém věku. Bílý balet utratil za hráče do 18 let částky, které jiné kluby v evropských soutěžích neutrácejí ani za „hotové“ fotbalisty.

Rodrygo přišel za 45 milionů eur, Vinicius Junior také, Endrick za 37,5 milionu, Camavinga za 31, Reinier za 30. Prezident klubu Florentino Perez dokáže v pravý čas fantasticky hazardovat. Samozřejmě ne každý bude nový Ronaldo nebo nový Benzema, ale v drtivé většině jde o hráče, kteří mohou být v okamžitě nebezpeční.


Arda Güler při tréninku (zdroj: Twitter / Real Madrid)

Někdy se to nepovede, jak v posledních letech ukázali Nor Martin Odegaard a Japonec Takefusa Kubo. Oba získal Real prakticky jako děti, následovala série hostování, která vyústila v trvalé přestupy. Právě to je riziko podobných investic. Je těžké určit, jak se 16-17letý fotbalista vyrovná s tlakem Realu Madrid, přesunem do Španělska a podobnými faktory, které nemusí nutně souviset pouze se sportem.

Je potvrzeno, že trenér Carlo Ancelotti po příští sezoně skončí na lavičce Bílého baletu a stane se kormidelníkem brazilské reprezentace. Vývoj mladých hráčů a jejich uplatnění v prvním týmu královského klubu bude do značné míry záviset také na tom, kdo bude Ancelottiho nástupcem. V současné době však mají Los Blancos skvěle našlápnuto.

VSTUPENKY a ZÁJEZDY na REAL MADRID