Puskás Arena – největší, nejdražší a nejmodernější stadion ve střední Evropě

4 minuty čtení
píše David Zlomek

Kdo bude chtít vidět finálový zápas letošního ročníku Evropské ligy, jenž je na programu v poslední květnový den, nebude muset cestovat vůbec daleko. UEFA totiž rozhodla, že finále druhé nejprestižnější soutěže se odehraje v moderní budapešťské aréně.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Největší stadion ve střední Evropě

Nástupce Népstadionu nesl už od roku 2002 jméno fotbalové legendy Ference Puskáse, ale moderního stadionu se Maďaři dočkali až o sedmnáct let později. Třikrát se ucházeli o pořádání mistrovství Evropy (2004, 2008 a 2012), ale ani jednou se jim to nepodařilo.

Původní plán rekonstrukce tak nahradil jiný. Postavení zbrusu nového moderního stadionu. Veškeré váhání přebil fakt, že Maďarům bylo uděleno spolupořádání evropského šampionátu v roce 2020.

Stavět se začalo v létě 2016, a to podle projektu maďarského stavitele Györgya Skardelliho, jenž se podepsal například pod budapešťskou sportovní halu Papp Arena. O tři roky později už bylo hotovo a s kapacitou přes 67 tisíc míst se Puskás Arena stala největší ve střední Evropě. Co se týče celého kontinentu, patří ji konec první dvacítky. Z každého místa je perfektní výhled, a to i z maximální vzdálenosti osmdesáti metrů!

Žádný soukromník, platil to stát

Co se týče investicí, dostupné informace se poměrně liší, ale většina z nich se pohybuje přes 14,5 miliardy korun. Jedno místo v hledišti tak vyšlo přibližně na 220 tisíc. Tato hodnota byla pátá nejvyšší mezi fotbalovými stadiony, které byly postaveny mezi lety 2016 a 2019. Stadion byl kompletně hrazen státem, takže vlastně maďarskými občany. Arénu také stavěly výhradně maďarské firmy.

I když jde o kompletně novou stavbu, základními rysy a původními pilíři připomíná stařičký Népstadión. Mimochodem, středový kruh se nachází přesně tam, kde původně. Aréna se dočkala otevření 15. listopadu 2019, novou éru vykoply týmy Maďarska a Uruguaye. Střelcem historicky prvního gólu na novém stadionu se stal Edinson Cavani.

Zajímavosti o Puskás Areně

-na stavbě pomáhalo šestnáct jeřábů, aby daly dohromady ocelovou konstrukci o hmotnosti deset tisíc tun, kterou drží osmnáct pilířů

-celková plocha je 208 tisíc metrů čtverečních, nejvyšší bod se nachází ve výšce 52 metrů

-jde o největší veřejnou maďarskou stavbu

-na tribuny vede 38 schodišť, 27 výtahů, k dispozici je 45 bufetů, 974 toalet, 714 umyvadel a jedenáct šaten

-kolem stadionu je veřejný Puskás Aréna Park s rozlohou víc jak sto tisíc metrů čtverečních

Pozoruhodné a památné zápasy

Stadion je domovem maďarské fotbalové reprezentace a je také místem finále domácího poháru. Už byl i dějištěm evropského Superpoháru mezi Bayernem a Sevillou, čtyř zápasů EURA či skupinové fáze Ligy národů.

V období COVIDU se zde hrály i evropské poháry, takže například Liverpool, Man City či Tottenham. Domácí Ferencvaros zase přivítal Barcelonu či Juventus. Svou historii má s tímto stadionem i česká reprezentace. Ta v Budapešti památně smázla Nizozemce!

Pikantnost

Přibližně 30 tisíc dětí do 14 let bylo svědky toho, jak Maďarsko poprvé od roku 1962 porazilo Anglii (1:0). Stalo se tak poté, co UEFA nařídila Maďarsku odehrát zápas v Puskás Areně bez diváků kvůli rasistickému skandování a homofobním transparentům domácích fanoušků během EURA 2020. Jinak Maďaři ve skupinové fázi tohoto turnaje na tomto stadionu neprohráli s Francouzi (1:1) ani s Portugalci (2:2).

Evropská liga ukazuje svou nesmírnou kvalitu rok co rok. Vyražte s námi na pikantní zápasy ve vyřazovací části. Nebo ještě líp! Budapešť je v příznivé vzdálenosti, tak co takhle rovnou na finále?

Nepřehlédněte 

👉 zájezd na finále Evropské ligy (30. 5. 2023 – 1. 6. 2023)

Všechny zájezdy a vstupenky na evropské poháry ZDE.