Půjde norský svéráz Erling Haaland ve šlépějích Ibrahimoviče?

Na čtení následujícího textu vám stačí 4 minuty

Na hřišti bombarďáci, jakých je jen málo. Strhávají na sebe veškerou pozornost, jen málokdy o nich nevíte. Mimo trávník občas trochu svérázné postavy světového fotbalu. Kam přijdou, je jich plno. Čím jsou si podobní legendární Zlatan Ibrahimovič a budoucnost světového fotbalu Erling Haaland?

Jeden druhému by mohl být otcem. Zatímco devětatřicetiletý rodák ze švédského Malmö Zlatan Ibrahimovič (AC Milán) mimo svých eskapád také na hřišti zraje jako víno, o devatenáct let mladšímu Norovi Erlingu Haalandovi (BVB Dortmund) se věštila od útlého dětství velká budoucnost, která v posledních letech nabírá pevné obrysy.

Pořád má ale všechno před sebou. Mnozí možná nevíte, že Erling je rodákem z anglického Leedsu, kde jeho otec Alf-Inge Haaland tou dobou hrál Premier League za tamní Leeds United FC. O tom, koho bude malý Erling reprezentovat, prý ale nebylo pochyb.

Zabiják ze Severu a spolu s ním další zázračné dítě norského fotbalu Martin Ødegaard, toho času hostující z Realu Madrid v londýnském Arsenalu, mají vytvořit po letech silnou reprezentaci země ze Skandinávského poloostrova.

Nejlepší od Lewandowského

„Ibra“ i Erling to vzali to světa velkého fotbalu postupnými krůčky a sázka na jistotu se vyplatila. Zlatan šel z Malmö do Ajaxu, kde dostal už jako mladý hráč spoustu prostoru a v dalších letech následovala věhlasná angažmá v Juventusu, Interu Milán, Barceloně, AC Milán, Paris St. Germain či Manchesteru United. V letech 2018 a 2019 si odskočil do americké MLS, kde mimochodem za LA Galaxy nasázel 52 gólů v 56 zápasech, a zdálo se, že velká kariéra se blíží ke konci.

Pak se ale vrátil do klubu svého srdce AC Milán a tam stále dokazuje, že ani zdaleka nepatří do starého železa. Naopak se jako ústřední postava týmu snaží vrátit Rossoneri zpátky na italský trůn.

Také Haaland postupoval zvolna. Věděl, jaký talent v něm dřímá, nebylo kam spěchat. Z Norska zamířil nejprve do věhlasné akademie Red Bullu Salzburg, za který okamžitě zaznamenal i své první trefy v Lize mistrů. A od začátku roku 2020 už řádí v dresu německého Dortmundu, kde se ihned zařadil mezi klíčové články ofenzívy. „Takového útočníka jsme neměli od odchodu Roberta Lewandowského,“ rozplýval se nad ním třeba kapitán Borussie Marco Reus.

Superlativy se na něj hrnou ze všech stran, popularita strmě stoupla, počet sledujících na jeho instagramovém účtu překonal šest a půl milionu a každým dnem raketově narůstá. Očekávání jsou enormní. „Jsem jen kluk z Bryne a pořád jím budu. Potřebuji zůstat věrný sám sobě. To se nezměnilo. Já prostě musím být pořád já,“ ujišťuje ale Erling Haaland.

Ibrahimovič i Haaland spoléhají na svou fyzickou přípravu a silovou konstituci. Jen málokterý obránce se jim dokáže dostat na kobylku. Haaland určitě mnohem více těží ze svých rychlostních dispozic, Ibrahimovič zase spoléhá na své zkušenosti, výběr místa… Zkrátka zabijácký instinkt. To u norského zázračného dítěte určitě ještě přijde s věkem. Ve vápně ho bránit nechcete už teď.

Volno si užívá víc, než intenzivně

A další podobnost s Ibrou? Také Haaland už ukázal, jak umí být ostrý na novináře. Nenechá si nic líbit. Ostatně stejně jako jeho o poznání zkušenější švédský kolega. A zkrátka žije tak, jak uzná za vhodné. Málokdy si nechá poradit a volno po sezoně si na svůj věk umí užít víc, než intenzivně. Poté, co na svůj twitterový účet umístil fotku, na které se fanouškům představil v roli dřevorubce, vedly jeho kroky do nočního klubu. A právě tam se něco pokazilo. Útočníka, o jehož služby usiluje například Real Madrid, totiž v brzkých ranních hodinách natočili pohotoví fanoušci.

Na videu nebyl Haaland zrovna ve své kůži. Zjevně opilý se dostal do slovní potyčky s několika vyhazovači. Ti totiž usilovali o to, aby supertalent Dortmundu z nočního klubu odešel. Jindy zase, když se mu úplně nelíbí otázky novinářů, ukáže své ego a dokáže odpovídat se svým mladistvým úsměvem klidně jedním slovem, aby ukázal, kdo je pánem situace. Přesně takové momenty charakterizují i Ibrahimoviče.

Nenajde byt, koupí si hotel

To, co John Carew umí s fotbalovým míčem, zvládnu já s pomerančem.“

Nejdřív jsem šel doleva, on taky. Pak jsem šel doprava, a on taky. Já pak šel zase doleva, a on šel na párek.“

Hledáme nějaký byt. A když žádný nenajdeme, prostě si koupíme hotel.“

Přijď večer ke mně domů a uvidíš, jestli jsem gay. A vezmi s sebou i sestru.“

Přišel jsem jako hrdina, odcházím jako legenda.“

Světový šampionát beze mě by nebyl světovým šampionátem.“

To je jen malý vzorek výroků, kterými Zlatan upoutal celý fotbalový svět. „Když přijde do vašeho domu, vy jste v tu chvíli jeho hostem,“ popisoval jeho výstřední chování jeden z bývalých spoluhráčů. Zlatan Ibrahimovič je zkrátka světovým fenoménem nejen pro své schopnosti na hřišti, ale i pro nadlidský charakter, jakým se prezentuje. Dočkáme se něčeho podobného také u Haalanda?

Na začátku nové rivality?!

Co je důležitější, v budoucnu se Haaland může klidně ucházet o zisk Zlatého míče. Na tuto metu Zlatan v konkurenci Cristiana Ronalda a Lionela Messiho nikdy nedosáhl. Erling Haaland (20) a Kylian Mbappe (22) – zázračné dítě francouzkého fotbalu a možný nástupce Thierryho Henryho. To mají být v budoucnu hvězdy první velikosti, talent mají mimořádný. Je více než pravděpodobné, že jeden z nich v brzké době zamíří do Realu Madrid. Královský klub o ně usiluje jako o možnou náhradu za Karima Benzemu. Blíže k angažmá v Madridu má momentálně asi Mbappé, ale uvidíme.

Oba jsou už dnes pod drobnohledem a každý hledá sebemenší detaily, v čem je který z nich lepší. Oba jsou výjimeční. Prestižní cenu Golden Boy, která každoročně ukazuje světu nejtalentovanější fotbalisty, už vyhráli oba – Mbappé roku 2017, Haaland o tři roky později. Oba jsou teprve na začátku své kariéry a my se můžeme jen těšit a doufat, že pomalu vzniká další legendární „rivalita“, která požene oba kupředu. Stejně jako tomu tak bylo v případě zmíněných Ronalda s Messim.