Proč je Premier League výkladní skříní sportovních zážitků

4 minuty čtení

Fotbal je v Anglii náboženstvím a Premier League je nejlepší ligou na světě. Stejně jako jiné země přináší i Velká Británie své vlastní kulturní zvláštnosti. Na co si dát na anglické půdě při návštěvě stadionů pozor, co vás potěší a co by vás rozhodně nemělo překvapit?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Premier League je směsicí rozmanitosti

Když se rozhodnete vycestovat za anglickou Premier League, možná uvidíte stejnou soutěž v různých částech Spojeného království, ale získáte značně odlišné zážitky. S jinými zvyklostmi se setkáte na jihu ve slunném Brightonu, o něco výše v metropoli Londýně, ve středu země v Manchesteru nebo Birminghamu a na severu v chladném a deštivém Newcastlu. Trendem posledních let jsou na britských stadionech světelné show, které se odehrávají několik minut před začátkem zápasu a jsou stále častěji doprovázeny ohňovými efekty.

Anfield Road, Liverpool

Klubové hymny umocňují zážitek

Takto se budete bavit například na stadionu Tottenham Hotspur v hlavním městě, na Amex Stadium v Brightonu, ale také v St James’s Parku, domově Magpies z Newcastlu. V pozadí hrají známé písně, typické „unpluggerovky“, klubové hymny a chorály, které jsou často staré několik desítek let. V Premier League a v anglickém fotbale obecně není klub, který by neměl svou vlastní hymnu, kterou by si tamní fanoušci osvojili. Prostor před stadiony stále častěji doplňuje DJ, který dostává do varu fanoušky, kteří teprve dorazí.

Jednou z nejznámějších písní, která zaznívá na fotbalových zápasech, je liverpoolská hymna „You’ll Never Walk Alone“. Když tuto píseň začne na Anfield Road zpívat více než 50 tisíc příznivců, soupeři vědí, že je zle. Chelsea si zase na Stamford Bridge bere do parády „The Liquidator“, na West Hamu se zpívá „I’m Forever Blowing Bubbles“ a o opravdové bubliny také není nouze. Každý klub v Anglii, ať už hraje Premier League, druhou ligu nebo nižší soutěže, má něco svého. Pro fanoušky je pak snazší se s daným celkem ztotožnit a zvyknout si na něj.

 

Nepsaná pravidla anglického fotbalu

Můžeme vám zaručit, že se na zápasech v Anglii budete cítit tak, jak jste si představovali. Prvotřídní fotbal, doprovodná show a hvězdy nejlepší ligy světa na vlastní oči. I na stadionech Premier League však platí řada nepsaných pravidel, která, pokud se nechcete dostat do problémů, prostě musíte respektovat.

Například je nemyslitelné vstupovat do sektoru domácího týmu v dresu hostujícího týmu. V Anglii je to považováno za neuctivé a pořadatel za vámi zdvořile přijde a řekne vám, abyste odešli. V některých menších klubech, jako je Brentford, Brighton nebo Crystal Palace, vás dokonce mohou konfrontovat domácí příznivci, pokud si myslí, že nefandíte dostatečně.

Je pravděpodobné, že vás budou podezřívat z toho, že jste převlečení fanoušci hostů. Na stadionech, kam moc turistů nechodí, panuje přirozeně autentičtější britská atmosféra. Pokud se nepřidáte, budete vyčnívat. Podobný scénář platí i v hospodách a restauracích v okolí stadionů. Ať už jste v Londýně, Manchesteru, Liverpoolu nebo Birminghamu, hospody v okolí stadionu jsou určeny výhradně pro fanoušky domácího týmu. Do některých vás pustí pouze v případě, že máte na sobě klubové barvy nebo platnou vstupenku.

Emirates Stadium, Arsenal

Může se to zdát přitažené za vlasy, ale v první řadě jde o to, aby fanoušci povzbuzující soupeře nekazili zážitek a pohodu domácích příznivců. Je také důležité si uvědomit, že se jedná o jedno z řešení problému s chuligány, který trápil zejména Anglii v 70. a 80. letech minulého století. Tímto způsobem je téměř nemožné, aby někdo fandil hostujícímu týmu v místech, kde je velká koncentrace příznivců domácího týmu.

Sportovní show nejvyšší úrovně

Vidět na vlastní oči zápas Premier League je sportovní podívaná světové úrovně. Už dávno nejde jen o fotbal, ale právě výše zmíněné kroky jednotlivých klubů, které sledují moderní trendy, v kombinaci s tradicemi, které Angličané neopouštějí, vytvářejí produkt, který do Velké Británie láká lidi z celé planety. Vždy je ideální vyrazit do daného města alespoň na tři dny, abyste si prohlédli kulturní památky, v klidu si užili zápas a ideálně stihli prohlídku stadionu.

Ty jsou samy o sobě velkým zážitkem, protože nahlédnete do šaten, kabin, na trávník i do muzea trofejí. Nezapomenutelným zážitkem je také atmosféra před a po zápase. Ulice plné fanoušků, přeplněné stanice metra a skandování i desítky minut po skončení zápasu. Anglie je jiná než Německo, Itálie a Španělsko, a tak to má být.

Stadion Tottenhamu Hotspur

Fotbal na ostrovech nezapomněl na své kořeny a dnes již vousatý původ. Zároveň vedoucí představitelé tohoto sportu v Anglii přesně vědí, jak držet krok s konkurenčními soutěžemi či sporty. Angličané vědí, jak na fotbal. To ale není žádné překvapení, věděli to vždycky. Proto je to destinace vhodná nejen pro zaryté fanoušky, ale i pro jejich děti nebo polovičky. 

Z naší nabídky doporučujeme

Ať už se letošní sezony vyvine jakkoliv, nabídne nám další spoustu nevšedních zážitků, dramatických situací a krásných gólů. Zažijte společně s námi nejlepší fotbalovou ligu na světě! Z naší nabídky doporučujeme: