Proč je Leeds United jedním z nejoblíbenějších klubů v USA?

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Ačkoli se to možná nezdá, fotbal ve Spojených státech je stále populárnější. Nejenže roste popularita Major League Soccer, ale američtí fanoušci stále pozorněji sledují i přední evropské ligy a zejména Premier League. „Soccer“ získává za Atlantikem stále silnější pozici.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Premier League jako dokonalý produkt

Když chtějí slovenští a čeští fanoušci sledovat zápasy NHL nebo NBA, musí často zůstat dlouho do noci nebo vstávat velmi brzy. Pokud chtějí Američané sledovat anglickou Premier League, musí jí věnovat dopoledne a odpoledne. Časový rozdíl je neúprosný, ale pokud člověk chce, najde si způsob, jak svou oblíbenou sportovní soutěž sledovat. Premier League je populární nejen v Evropě, ale i všude ve světě, i díky býborné s PR a marketingem.

Například v USA existuje zavedený formát NBC Sports s názvem Premier League Mornings Live. Vysílají se nejen jednotlivé zápasy, ale také studia s odborníky nebo bývalými hvězdami, analýzy, společné sledování a fanoušci se navíc mohou zapojit do různých soutěží. Fotbal v tomto případě není jen o sportu, což koneckonců platí v každém odvětví v USA.

Zdroj: espn.com – Pulisic – Adams – Aaronson

Vedení anglické ligy vědělo, že pokud se chce prosadit na trhu, kterému dominuje americký fotbal, basketbal, baseball nebo box, musí dělat věci více než kvalitně. A to se jim daří. Mezi nejoblíbenější tváře Premier League v Americe patří Christian Pulisic z Chelsea, významné zastoupení mezi americkými fanoušky má i Leeds United. Ano, celek ze severu Anglie, který v aktuální sezoně zažívá turbulentní období.

Leeds United a americká popularita

Proč je ale Leeds ve Spojených státech tak populární? Z podobného důvodu, jako Slováci sledují Montreal Canadiens nebo New Jersey Devils v NHL. Zkrátka tam hrají jejich krajané. Před začátkem sezony 2022/2023 měl Leeds ve svém týmu dva americké fotbalisty a trenéra. Nyní je situace poněkud jiná, v týmu jsou tři Američané, ale trenérský štáb je pryč.

Populární Jesse Marsch neunesl tlak na výsledky. Přestože je nesmírně charismatický a jeho tiskové konference byly zajímavé i pro nezúčastněné příznivce, vedení klubu se rozhodlo ho vyhodit. Marsch byl ale jedním z důvodů, proč si Leeds získal příznivce v USA. Zvyšoval povědomí, a to mu nikdo nevezme, i když už v klubu není. A co hráči? Tyler Adams i Brenden Aaronson jsou vyhlášenými miláčky příznivců The Whites, kteří získávají stále silnější pozici v národním týmu. V lednovém přestupovém období se k nim připojil Weston McKennie z Juventusu Turín, který prohlásil, že hrát v Premier League je pro něj splněný sen.

Zdroj: theathletic.com – McKennie a Adams

Když má Leeds ve svém týmu tři Američany, stává se samozřejmě pro zámořské fanoušky automaticky atraktivnějším. Spousta příznivců v USA samozřejmě také fandí Chelsea, Liverpoolu, Arsenalu, Manchesteru United, Manchesteru City nebo Tottenhamu Hotspur. V zámoří obecně lidé rádi sledují jakýkoli sport. Musí být zajímavý, dramatický, poutavý a musí obsahovat i „nesportovní“ show. To se zatím Premier League v USA daří velkolepým způsobem a očekává se, že trend rostoucí popularity ligy za „velkou louží“ bude v dohledné době stoupat.

ZÁJEZDY A VSTUPENKY NA PREMIER LEAGUE