Proč byli fanoušci Anglie na Euru za takové „sympaťáky“?

5 minut čtení

Léta nám byli dáváni za vzor, fanoušci fotbalu po celém světě k nim do jisté míry vzhlíželi. Minimálně na nedávno skončeném šampionátu ale fanoušci Anglie odkryli svou tvář. Chovali se jako utržení ze řetězu, problémy měli jak s fanoušky soupeřů, tak mezi sebou. Výjimkou nebylo ani bučení při hymnách soupeřů a ve čtvrtfinále s Dánskem nesportovně svítili brankáři soupeře Kasperu Schmeichelovi laserem do očí. Není divu, že ve finále fotbalová veřejnost sympatizovala s pozdějšími mistry Evropy z Itálie. Soutěže o ceny, tipovačky a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Tohle je ten nám předhazovaný vzor fanoušků? Co se vlastně s Angličany stalo, když se nejlepší liga světa Premier League bez podobných excesů (minimálně na stadionech) už léta obejde? Čtěte v blogu FotbalTour.cz.

PROČ VLASTNĚ ANGLIČANÉ PÍSKALI PŘI HYMNÁCH?

Jsou to právě především fanoušci, díky kterým se stal z Anglie během Eura nenáviděný tým. Samotná reprezentace si často slízla kvůli svým fanouškům i to, za co vlastně nemohla. A jediným výsledkem je, že dneska už jen těžko hledat nějakého jejich fotbalového „spojence“. Aby toho nebylo málo, svými často naprosto nepochopitelnými výroky ještě přitápěli pod kotel odborníci a bývalí fotbalisté typu Garyho Linekera. Angličané ho za to milují, všem ostatním je nyní dříve uznávaný glosátor jen pro smích…

Proč vlastně najednou začali jindy ukáznění angličtí fanoušci, o kterých je známo, že fotbalu – ať chceme nebo nechceme – zkrátka rozumí, pískat při hymnách soupeřů? Nikdy v minulosti se přece takhle nechovali. Pravdou je, že Evropa se minimálně názorově rozděluje. Otázkami rasismu, poklekáváním a dalšími problémy moderní doby jsou zkrátka momentálně někteří Anglii blíže, ale u většiny Evropy pochopení ostrovní velmoc nemá.

FOOTBALL´S COMING HOME? NE, DÍKY!

Hledáme tedy odpověď na něco, kde se hledá jen velmi těžko. Angličané si zkrátka šli za svým letitým snem – „Football´s Coming Home“ a fanoušci si asi našli cestu, jak se dostat do role velikánů – vlastenců, kteří půjdou proti všem. A bylo jim vlastně jedno, jak u toho vypadají, jakou nálepku si na sebe šijí. Byli ve své vlastní bublině, bez ohledu na výsledek cítili, že se vracejí na fotbalový trůn.

Jejich jediným cílem bylo přejet všechny, zválcovat a zadupat do země každého, kdo jim bude chtít jejich sen překazit. Tak sebevědomý národ to zkrátka historicky je. A to za každou cenu… Nakonec ale svým chováním dosáhli jen toho, že přišli o punc vzorných fanoušků a fotbal zpátky „domů“ stejně nedovedli.

FORMÁT TURNAJE PŘIPRAVIL EURO O NÁBOJ

Často se mluvilo také o nespravedlivém formátu turnaje. Anglie hrála všechny zápasy kromě čtvrtfinále proti Ukrajině (4:0 v Římě) na domácím stadionu. Často se i zdálo, že jim jdou nejen UEFA, ale i rozhodčí takříkajíc na ruku.

Na druhou stranu je třeba na obhajobu Angličanů říct, že hrací systém turnaje nevymysleli oni. Týmů, které hrály základní skupinu převážně doma, bylo na šampionátu více – výjimkou nejsou ani pozdější mistři světa z Itálie. Následně museli Angličané vyhrát „naši českou“ základní skupinu, aby zůstali doma dál. A že se bude hrát vrchol turnaje právě ve Wembley, bylo jasné léta dopředu. Že se tam dostal právě domácí Albion, za to si zaslouží jen slova uznání – byť si o regulérnosti minimálně semifinále s Dánskem můžeme myslet cokoliv.

Však také není výjimkou, že se týmy dostanou třeba do finále Ligy mistrů zrovna v roce, kdy se zápas o ušatý pohár hraje v jejich domovském stánku. A to je ten samý případ, také za to dané kluby nejsou pranýřovány.

Formát soutěže, to je věc druhá. Šampionát rozprostřený po celé Evropě (a Asii…) přišel o své největší kouzlo, kdy se fanoušci z celé Evropy sjedou do jednoho či dvou měst a šampionátem všichni žijí. Takto jsme byli o tento punc výjimečnosti ochuzeni, protože fanoušci za svou reprezentací prakticky jen cestovali na otočku a zase mazali domů.

Euro chtělo oslavit 60 let od prvního šampionátu v každém kousku Evropy. Nápad možná dobrý, realita – zejména v době covidu – hodně výrazně pokulhávala. Je pravděpodobné, že se proto Euro vrátí k zažitému formátu.

PREMIER LEAGUE JE ZA ROHEM

Nová sezona Premier League se ale kvapem blíží a my jsme si jistí, že se Angličané na klubové úrovni zase vrátí tam, kde je známe. Těšíme se na fantastickou atmosféru, dechberoucí stadiony a napínavý boj v nejlepší klubové soutěži světa. Vyrazte s námi na Premier League! A nebo pokud chcete někomu udělat radost a nejste si jistí, na který zápas by rád vyrazil, nabízíme pro vás i exkluzivní a originální dárkové poukazy.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít ani novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu